Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο RND: Ο τουρισμός στηρίζει την έξοδο από την ύφεση της ελληνικής οικονομίας

09-12-21 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Η Ελλάδα κατάφερε να εξισορροπήσει ήδη τις οικονομικές απώλειες της πανδημίας. Το τρίτο τρίμηνο το ΑΕΠ έφθασε σχεδόν τα 46,5 δις ευρώ, ενώ συγκριτικά το 2019, την χρονιά πριν την κρίση της πανδημίας άγγιζε τα 46 δις ευρώ», σημειώνει σε ανταπόκριση από την Αθήνα το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο RND. Στην ιστοσελίδα του δικτύου διαβάζουμε με τίτλο: «Η ελληνική οικονομία αφήνει πίσω της ύφεση της πανδημίας»:

«Η ανάπτυξη στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου οφείλεται στο comeback του τουρισμού. Το 2020 οι ξένοι τουρίστες μειώθηκαν από 33 εκατομμύρια σε 7 εκατομμύρια λόγω πανδημίας. Το τρίτο τρίμηνο του 2021 όμως τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 85%. Παράλληλα οι εξαγωγές προϊόντων αναπτύχθηκαν κατά 9,2%, ενώ οι ιδιωτικές επενδύσεις αυξήθηκαν συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο κατά 18,1%.

Η Ελλάδα δεν επωφελείται μόνο από την τουριστική ανάπτυξη, αλλά και από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σε αυτές ανήκουν οι ιδιωτικοποιήσεις, η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, η μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό, καθώς και οι φοροελαφρύνσεις. Τις μεταρρυθμίσεις εξήρε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ κάνοντας λόγο για "εντυπωσιακή μεταρρυθμιστική πολιτική" της ελληνικής κυβέρνησης με ρόλο προτύπου για την Γερμανία. H αναγνώριση δια στόματος Λίντνερ μάλλον ξάφνιασε πολλούς στην Ελλάδα.

Πολιτικοί, αλλά και η κοινή γνώμη αντιμετώπιζαν μέχρι τώρα με καχυποψία τον πρόεδρο των Φιλελευθέρων, ο οποίος θεωρείται οπαδός μιας σκληρής γραμμής στα δημοσιονομικά. Στο απόγειο της ελληνικής οικονομικής κρίσης είχε επιρρίψει στον τότε υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπερβολική επιείκεια με την Αθήνα ζητώντας την αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ. Το κλίμα φαίνεται ωστόσο να έχει αλλάξει: Τώρα ο Κρίστιαν Λίντνερ θεωρεί την Ελλάδα πηγή έμπνευσης για την Γερμανία».

διαβάστε ακόμα

21η Ιππική Συνάντηση Μεσσαράς στο Ηράκλειο Κρήτης
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τραμπολίνο στην Αμαλιάδα
Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) | Η Ελλάδα υποδέχεται πανέτοιμη τους τουρίστες
Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023
Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο στην Αττάλεια
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι