ΑΑΔΕ: Ο κλάδος των καταλυμάτων είχε τη μεγαλύτερη μείωση το 2020 στις φορολογητέες εκροές μεταξύ 87 κλάδων

21-04-21 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τη μεγαλύτερη μείωση στις φορολογητέες εκροές μεταξύ 87 διψήφιων κλάδων της οικονομίας παρουσίασε ο κλάδος των καταλυμάτων το 2020 σε σχέση με το 2019 σύμφωνα με στοιχεία βεβαίωσης ΦΠΑ της ΑΑΔΕ.

Οι απόλυτες μεταβολές των κλάδων που καταγράφουν αύξηση στις φορολογητέες εκροές τους το 2020 σε σχέση με το 2019 είναι σημαντικά ασθενέστερες, συγκρινόμενες με τις απόλυτες μεταβολές των κλάδων που σημειώνουν πτώση των φορολογητέων εκροών τους.

Η μεγαλύτερη αρνητική ποσοστιαία μεταβολή, (65,4%) παρατηρείται στον κλάδο καταλυμάτων, ο οποίος έχει υποστεί μεγάλη πτώση λόγω των συνεπειών της πανδημίας και γενικότερα σε κλάδους δραστηριότητας που προϋποθέτουν υψηλό βαθμό ανθρώπινης επαφής και ελευθερία μετακινήσεων-μεταφορών. Ακολούθησαν οι δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων, γραφείων οργανωμένων ταξιδιών και υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες με ποσοστό μείωσης 62,6%.

 Δεδομένου ότι οι εν λόγω κλάδοι συμμετέχουν καθοριστικά στην προσφορά του τουριστικού προϊόντος στην Ελλάδα, γίνεται εύκολα αντιληπτός ο αρνητικός αντίκτυπος της πανδημίας στη βιομηχανία του ελληνικού τουρισμού.

Όπως σημειώνει η ΑΑΔΕ, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2020 η Ελλάδα κατατασσόταν 1η σε ποσοστό απώλειας αριθμού διανυκτερεύσεων στην ΕΕ, καθώς κατέγραφε μείωση στις διανυκτερεύσεις άνω του 80%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Το ποσοστό μείωσης στις διανυκτερεύσεις που αναλογούν στις αφίξεις εξωτερικού, διαμορφώνεται σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, περίπου 90% την ίδια περίοδο. Η ίδια εικόνα επιβεβαιώνεται και από αντίστοιχη μελέτη του πλήθους των αξιολογήσεων της πλατφόρμας βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων Airbnb.

 

 

 

 

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»