Εθνική Τράπεζα: Χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην ευρωζώνη το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου

22-03-21 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην ευρωζώνη θα λάβει χώρα σταδιακά εντός του διμήνου Μαΐου – Ιουνίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Premium Banking της Εθνικής Τράπεζας.

Ειδικότερα, στην τελευταία ενημέρωση σημειώνονται τα ακόλουθα:

"Τα επιδημιολογικά στοιχεία και η αργή πρόοδος των προγραμμάτων εμβολιασμού κατά της Covid-19, παραπέμπουν σε διατήρηση σημαντικών περιοριστικών μέτρων και στο ξεκίνημα του Τ2:2021

Η εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων στις χώρες της ευρωζώνης, οδηγεί την πλειονότητα αυτών σε παράταση αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της Covid-19 μέσω της μείωσης της κινητικότητας και της αποφυγής του συγχρωτισμού των πολιτών. Ταυτόχρονα, η ταχύτητα με την οποία προχωρούν μέχρι στιγμής τα εμβολιαστικά προγράμματα, δεν συνηγορεί υπέρ μίας ευρείας χαλάρωσης των μέτρων αυτών τον Απρίλιο. Με τη διαθεσιμότητα ωστόσο των εμβολίων κατά της Covid-19 να αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά από τον επόμενο μήνα και με συνεπακόλουθη επιτάχυνση των εμβολιαστικών προγραμμάτων, σε συνδυασμό και με ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες, εκτιμούμε ότι σημαντική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων θα λάβει χώρα σταδιακά εντός του διμήνου Μαΐου – Ιουνίου. Με τις υποθέσεις αυτές, αναμένουμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% τριμηνιαία στο Τ2:2021 (+12,1% ετήσια, καθώς η βάση σύγκρισης, Τ2:2020, είναι ιδιαιτέρως χαμηλή λόγω της έναρξης της πανδημίας) και πολύ πιο σημαντική τριμηνιαία άνοδο στο Τ3:2021 (+2,9% | +2,6% ετήσια), έπειτα από συρρίκνωση της τάξης του 0,5% τριμηνιαία (-1,7% ετήσια) στο Τ1:2021.

Συνολικά, με την υπόθεση επαρκούς ανοσοποίησης έναντι της Covid-19 ώστε να μην χρειαστούν νέα περιοριστικά μέτρα το Φθινόπωρο του 2021, εκτιμούμε ότι η ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ στην ευρωζώνη το 2021, θα διαμορφωθεί σε +4,2% από -6,6% το 2020, ακολουθούμενη από αύξηση κατά +4,4% το 2022. Η επιστροφή του ΑΕΠ στα επίπεδα προ-πανδημίας (Τ4:19), εκτιμούμε πως θα λάβει χώρα στο 1ο τρίμηνο του 2022".

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο