Ιστορική μείωση του ΑΕΠ της Γερμανίας

03-08-20 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι συνέπειες της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης έχουν επηρεάσει σημαντικά την πορεία του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος της Γερμανίας και έχουν οδηγήσει σε μία μείωσή του.

Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής Ομοσπονδιακής Στατιστικής Αρχής το Α.Ε.Π. παρουσιάζει κατά το δεύτερο τρίμηνο σημαντική μείωση της τάξεως του 10,1% συγκριτικά προς το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η συγκεκριμένη απόκλιση εκτιμάται ως η μεγαλύτερη από την έναρξη μέτρησης του γερμανικού Α.Ε.Π., σε τρίμηνα, το 1970, ενώ χαρακτηρίζεται ως πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη μείωση κατά 4,7% το πρώτο τρίμηνο 2009, ως αποτέλεσμα της τότε χρηματιστηριακής και οικονομικής κρίσης. Επίσης και, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σημαντική πτώση καταγράφεται κατά το δεύτερο τρίμηνο 2020 στις εξαγωγές και εισαγωγές αγαθών και προϊόντων, στις υπηρεσίες, στις δαπάνες των νοικοκυριών καθώς και στην χρήση κεφαλαίων για μηχανήματα και εξοπλισμό.

Ξεκινώντας από το δεύτερο τρίμηνο 2020 η Ομοσπονδιακή Στατιστική Αρχή δημοσιεύει το Α.Ε.Π. για πρώτη φορά 30 ημέρες, μετά το τέλος του τριμήνου, περίπου δύο εβδομάδες νωρίτερα από ότι στο παρελθόν. Ειδικά σε περιόδους μεγάλης και παρατεταμένης κρίσης, όπως η τρέχουσα πανδημία, τα οικονομικά δεδομένα κρίνονται ως πολύ σημαντικά για τους κύκλους της πολιτικής, την επιχειρηματική κοινότητα, την κοινωνία, την επιστημονική κοινότητα και τον χώρο των μέσων επικοινωνίας. 

διαβάστε ακόμα

Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023
Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο στην Αττάλεια
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων