6 Κεντρικές Τράπεζες εξετάζουν τη κυκλοφορία ψηφιακού νομίσματος

26-01-20 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έξι Κεντρικές Τράπεζες (ΕΚΤ, Σουηδίας, Ην.Βασιλείου, Ελβετίας, Καναδά, Ιαπωνίας) και η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών/BIS δημιούργησαν ομάδα εργασίας για την διερεύνηση δυνατότητας εισαγωγής κυκλοφορίας ψηφιακού νομίσματος στις οικονομίες τους.

Ο συντονισμός της ανωτέρω ομάδας ανετέθη στο Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας/Financial Stability Board/FSB και στην Επιτροπή της BIS , Πληρωμών και Υποδομών Αγοράς/Committee on Payments and Market Infrastructures –CPMI.

Στην ομάδα η οποία και θα περιλαμβάνει ανώτερους εκπροσώπους των συμμετεχόντων Κ.Τ., θα προεδρεύουν από κοινού οι κ.κ. Benoît Cœuré, επικεφαλής του BIS Innovation Hub, και Jon Cunliffe, Υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας και πρόεδρος της ανωτέρω αναφερομένης Επιτροπής CPMI.

Να σημειωθεί ότι η Σουηδία αποτελεί πρωτοπόρο χώρα στη χρήση εφαρμογών της ψηφιακής οικονομίας και εκπεφρασμένη πρόθεση της Σ/Κυβέρνησης είναι να εξαλείψει την χρήση μετρητών στην οικονομία της έως το 2030. Στην παρούσα φάση υπολογίζεται ότι περίπου άνω του 80% όλων των συναλλαγών στην χώρα γίνονται μέσω πιστωτικών/χρεωστικών καρτών ή εφαρμογών πληρωμής. Σημειώνεται δε επιπρόσθετα ότι, πολλά καταστήματα δεν δέχονται καν μετρητά, λειτουργώντας μόνο με POS, καθώς διατηρούν το νομικό δικαίωμα να αρνηθούν να πληρωθούν σε χαρτονομίσματα, ενώ το ποσοστό των πληρωμών με μετρητά στον τομέα του λιανικού εμπορίου στη Σουηδία μειώθηκε από περίπου 40% το 2010 σε περίπου 15% το 2018.

Παράλληλα από το σύνολο των Σουηδών που είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο, περίπου το 84% εξ’ αυτών πραγματοποιεί τις αγορές του online, ενώ οι δημοφιλέστερες μέθοδοι πληρωμών είναι με : τη χρήση πιστωτικής κάρτας (53%), μεταφορά μέσω τράπεζας (22%), e-invoice (15%) και e-wallet (9%).

Για το 2019 οι συνολικές αγορές μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου υπολογίζεται ότι έφθασαν σε αξία στα περίπου 17 δισ. Ευρώ.

Στα τέλη του 2017, η Σ/Κεντρική Τράπεζα (Riksbank), έθεσε σε δημόσια διαβούλευση την διερεύνηση δυνατότητας κυκλοφορίας της ηλεκτρονικής κορώνας/e-krona , σαν μία μορφή χρήματος που θα συμπληρώνει τα μετρητά, με το ερώτημα να αποτελεί επακόλουθο ενός project από τα μέσα του Μαρτίου 2017, για να διερευνηθεί η ανάγκη για μια e-krona και τις συνέπειές της, καθώς  οι ψηφιακές πληρωμές, τείνουν να εξαλείψουν τις πληρωμές με χαρτονομίσματα και κέρματα.  Αυτή η τάση προς μία κοινωνία χωρίς μετρητά θα μπορούσε τελικά να "καταστήσει την κοινωνία ευάλωτη"  λόγω του ότι η αγορά πληρωμών θα συγκεντρωνόταν σε έναν μικρό αριθμό ιδιωτών συμμετεχόντων, επισημαίνεται από την Κεντρική Τράπεζα, την ίδια στιγμή, που διαπιστώνεται ότι τα ψηφιακά νομίσματα-κρυπτονομίσματα και οι μέθοδοι πληρωμής παρουσιάζουν γρήγορους ρυθμούς εξέλιξης και βιώνουν ταχεία τεχνολογική ανάπτυξη.

 Εξάλλου, αν και από τα τέλη του 2018 η τότε επικεφαλής του ΔΝΤ κα Christine Lagarde, είχε απευθύνει κάλεσμα προς τις Κεντρικές Τράπεζες να διερευνηθεί η δυνατότητα εισαγωγής ψηφιακού νομίσματος/ Central Bank Digital Currency (CBDC), οι κυριότερες μέχρι τότε πρωτοβουλίες ήταν :

-συνεργασία της ΕΚΤ με την Ιαπωνική Κεντρική Τράπεζα για να διερευνηθεί πως η ‘’Τεχνολογία του Κατανεμημένου Καθολικού΄΄/ Distributed Ledger Technology –DLT- (σημειώνεται ότι ο περισσότερο κοινός τύπος Τεχνολογίας Κατανεμημένου Καθολικού είναι η ευρύτερα γνωστή ‘’Αλυσίδα Συστοιχιών/Blockchain) μπορεί να ενσωματωθεί στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές υποδομές

-Η Τράπεζα της Αγγλίας είχε πρώτη αναδείξει το θέμα περίπου το 2015 και έχει προχωρήσει σε σχετικές μελέτες για αυτό.

Το έναυσμα για την επιτάχυνση των διαδικασιών διερεύνησης για τη δυνατότητα εισαγωγής ψηφιακού νομίσματος, φαίνεται να ήταν η επίσημη ανακοίνωση για πρόθεση κυκλοφορίας του ψηφιακού νομίσματος/ cryptocurrency ‘’Libra’’ από την αμερικανική Facebook τον Ιούλιο του 2019.

Έκτοτε, η Κεντρική Τράπεζα της Ταϊλάνδης/BOT, ανακοίνωσε ότι προχωρεί στη διερεύνηση χρήσης δικού της ψηφιακού νομίσματος, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας/ People’s Bank of China (PBoC) φαίνεται να επιταχύνει επίσης τις διαδικασίες έκδοσης δικού της ψηφιακού νομίσματος, ενώ ακολούθως ανακοινώθηκε η εν θέματι συνεργασία των 6 Κεντρικών Τραπεζών.

Τέλος και ως προς τη βαρύτητα χρήσης των ψηφιακών νομισμάτων/κρυπτονομισμάτων, σημειώνεται και η επίσημη τοποθέτηση του Διοικητού της Τράπεζας της Αγγλίας κ. Mark Carney, τον Αύγουστο του 2019, ότι ‘’ Ένα ψηφιακό νόμισμα "θα μπορούσε να μετριάσει τη κυριαρχική επιρροή του δολαρίου ΗΠΑ στο παγκόσμιο εμπόριο".

 

 

 

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»