Αυξήθηκαν οι εξαγωγές μας στη Βόρεια Μακεδονία

30-03-19 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Oι διμερείς εμπορικές σχέσεις Ελλάδας - Βόρεια Μακεδονία καταγράφουν έντονα ανοδική πορεία την τελευταία διετία, με αποτέλεσμα η χώρα μας να είναι πλέον ο δεύτερος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας από τέταρτος το 2016.

Ο διμερής όγκος εμπορίου το 2018 αυξήθηκε κατά 15,8% έναντι του 2017 και οι ελληνικές εξαγωγές κατέγραψαν σημαντική άνοδο της τάξης του 19,1%. Αυξητικά κατά 5,8%  κινήθηκαν και οι εξαγωγές της Βόρειας Μακεδονίας στην Ελλάδα. Το πλεόνασμα υπέρ της Ελλάδας στο διμερές εμπορικό ισοζύγιο διευρύνθηκε κατά 25,6% (459,8 εκατ. ευρώ) έναντι του 2017 (366,1 εκατ. ευρώ). Το μερίδιο των ελληνικών εισαγωγών επί του συνόλου των εισαγωγών της Βόρειας Μακεδονίας ανήλθε σε 8,5% (από 8% το 2017), ενώ η Ελλάδα απορρόφησε, το 2018, το 3,2% των εξαγωγών της Βόρειας Μακεδονίας (από 3,6% το 2017).

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Βόρειας Μακεδονίας για το εξωτερικό εμπόριο της χώρας, οι εξαγωγές της Βόρειας Μακεδονίας ανήλθαν, το 2018, σε 5,8 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 17% έναντι του 2017 (5 δισ. ευρώ). Οι εισαγωγές κινήθηκαν επίσης ανοδικά, κατά 12,4%, αγγίζοντας τα 7,7 δισ. ευρώ (από 6,8 δισ. ευρώ το 2017). Ο συνολικός όγκος του εξωτερικού εμπορίου της Βόρειας Μακεδονίας ανήλθε, το 2018, σε 13,5 δισ. ευρώ, αυξανόμενος κατά 14,4%. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διατηρήθηκε σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με το 2017, ανερχόμενο σε 1,8 δισ. ευρώ. Το ποσοστό κάλυψης των εισαγωγών από τις εξαγωγές ανήλθε σε 76,4% (από 73,4% το 2017).

Το μεγαλύτερο μερίδιο των εξαγωγών ως προς την αξία τους εξακολουθεί να αναλογεί σε ενισχυμένους με πολύτιμα μέταλλα καταλύτες και καλώδια για οχήματα (κυρίως καλώδια εκκίνησης), προϊόντα τα οποία παράγονται από επιχειρήσεις ξένων συμφερόντων σε τεχνολογικές και βιομηχανικές αναπτυξιακές ζώνες που διέπονται από ειδικό καθεστώς προνομίων και ατελειών και προορίζονται για την κάλυψη αναγκών μεγάλων ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών. Ως προς τις εισαγωγές της Βόρειας Μακεδονίας, οι κυριότερες κατηγορίες προϊόντων ήταν η πλατίνα και κράματα αυτής, τα πετρελαιοειδή και τα προϊόντα σιδήρου και χάλυβα.

Κυριότερος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας, το 2018, ήταν η Γερμανία (όγκος εμπορίου 3,6 δισ. ευρώ – μερίδιο 26,9% επί του συνόλου). Επίσης, η σημαντικότερη χώρα προορισμού των εξαγωγών της Βόρειας Μακεδονίας ήταν με διαφορά και το 2018, η Γερμανία (2,8 δισ. ευρώ), με την οποία η Βόρεια Μακεδονία διατηρεί πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο. Αυτό συμβαίνει, όπως ανεφέρθη και παραπάνω διότι πολλές εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στις τεχνολογικές και βιομηχανικές αναπτυξιακές ζώνες της χώρας, παράγουν προϊόντα που εξάγονται σε γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

 

 

 

διαβάστε ακόμα

«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ