Η Ιταλία η δεύτερη αγορά των ελληνικών εξαγωγών

02-11-18 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ιταλία αποτελεί τον σημαντικότερο «προορισμό» των ελληνικών εξαγωγών και την δεύτερη προμηθεύτρια της χώρας μας μετά την Γερμανία σύμφωνα με τη τελευταία  Έκθεση του ελληνικού γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Ρώμη για την Οικονομία της Ιταλίας και την ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Ιταλίας.

Το 2016, το 11,2% των ελληνικών εξαγωγών κατευθύνθηκε στην Ιταλία και το 8,3% των ελληνικών εισαγωγών προήλθε από την Ιταλία. Η ίδια εικόνα παρατηρείται και το 2017 με το 10,7% των ελληνικών εξαγωγών να κατευθύνεται στην Ιταλία και το 7,6% των εισαγωγών μας να προέρχεται από την Ιταλία.

Οι ελληνικές εξαγωγές προς την Ιταλία εμφανίζουν αύξηση 7,8%, ενώ οι εισαγωγές της Ελλάδος από την Ιταλία έχουν διευρυνθεί κατά 4,5%, με αποτέλεσμα το ελλειμματικό για την χώρα μας εμπορικό ισοζύγιο να περισταλεί κατά 7.9%. Σημειώνεται ότι το εμπορικό ισοζύγιο είναι διαχρονικά εις βάρος της χώρας μας, αλλά σε βάθος χρόνου βαίνει μειούμενο: το 2012 ήταν -1.697 εκατ. ευρώ, ενώ το 2017 ήταν – 700,4 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας περαιτέρω συρρίκνωση έναντι του 2016, που ήταν -760,1 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, σε σχέση με τις εξαγωγές μας στην Ιταλία η έκθεση αναφέρει τα εξής:

-Η θετική εικόνα των ελληνικών εξαγωγών προς την Ιταλία οφείλεται πρωτίστως στην εντυπωσιακή αύξηση (περίπου 36%) των εξαγωγών πετρελαιοειδών. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, η αύξηση είναι μόλις 1,1%. Εάν όμως δεν συνυπολογισθεί και η έτερη μεγάλη και με έντονες διακυμάνσεις κατηγορία του ελαιολάδου, τότε οι εξαγωγές μας παρουσιάζουν αύξηση 8,3%. Με άλλα λόγια, η μείωση των εξαγωγών ελαιολάδου εν πολλοίς αντισταθμίσθηκε από την αύξηση των εξαγωγών πετρελαιοειδών, ενώ οι τα υπόλοιπα προϊόντα της εξαγωγικής μας παλέτας παρουσίασαν εξαιρετική πορεία το 2017.

-Οι ελληνικές εξαγωγές στην Ιταλία εξακολουθούν να παρουσιάζουν εξαιρετικά μεγάλο, και διευρυνόμενο, βαθμό συγκέντρωσης, αφού τα 5 σημαντικότερα προϊόντα αντιπροσωπεύουν το 54,1% του συνόλου των εξαγωγών, έναντι 53,9% το 2016. Απεναντίας οι ιταλικές εξαγωγές προς την χώρα μας διακρίνονται για την έντονη διαφοροποίησή τους.

-Τα λιπαντικά/πετρελαιοειδή, το ακατέργαστο αλουμίνιο, τα φάρμακα, οι φράουλες, τα ακτινίδια και οι σωλήνες χαλκού, αύξησαν σημαντικά το μερίδιό τους στην εξαγωγική παλέτα της Ελλάδος προς την Ιταλία, ενώ το ελαιόλαδο έχει απολέσει, κατά την υπό εξέταση περίοδο, σημαντικό μερίδιο, κυρίως λόγω της μείωσης των φυτο-υγειονομικών προβλημάτων των ιταλικών ελαιόδενδρων, και ευρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας.

-Σημαντικοί παράγοντες στην εξέλιξη των εξαγωγών μας προς την Ιταλία είναι η εξέλιξη του ΑΕΠ της χώρας και συναφώς της αγοραστικής δύναμης του μέσου ιταλού καταναλωτή, αλλά και η πορεία του κλάδου των κατασκευών. Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία το ΑΕΠ της Ιταλίας το 2017 αυξήθηκε 1,6%, το διαθέσιμο εισόδημα του μέσου Ιταλού αυξήθηκε 1,8% και η οικοδομική δραστηριότητα παρουσίασε ανάπτυξη, αφού εκτιμάται ότι οι νέες κατοικίες αυξήθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2017 κατά 16% περίπου σε σχέση με ην αντίστοιχη περίοδο 2016 και οι λοιποί μη οικιακοί χώροι κατά 35%.

 

 

διαβάστε ακόμα

Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη