Παγκόσμια Τράπεζα: Βελτιωμένη πρόβλεψη για τη ρωσική οικονομία

09-06-16 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελαφρώς βελτιωμένη εμφανίζεται η πρόβλεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας σχετικά με την πορεία της ρωσικής οικονομίας, η οποία περιλαμβάνεται στην έκθεση της Τράπεζας “Global Economic Prospects” που δημοσιεύθηκε στις 7 Ιουνίου 2016, σε σχέση με αυτή που παρουσιαζόταν στην έκθεσή της του Απριλίου τ.έ. “Russia Economic Report #35: The long journey to recovery”.

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, η ρωσική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,2% την τρέχουσα χρονιά, ενώ από το επόμενο έτος θα εισέλθει σε φάση ανάκαμψης, με τον ρυθμό ανάπτυξης να φθάνει το 1,4% το 2017 και 1,8% το 2018. Τα ποσοστά αυτά εμφανίζονται βελτιωμένα σε σχέση με την πρόβλεψη για ύφεση της τάξης του -1,9% το τρέχον έτος, και ανάπτυξη της τάξης του 1,1% το 2017. Η πρόβλεψη για το μέγεθος του ρυθμού ανάπτυξης το 2018 παραμένει η ίδια (1,8%).

Σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας, η αναθεώρηση αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η οικονομική δραστηριότητα κατά το τρέχον έτος έχει μέχρι στιγμής συρρικνωθεί με πιο αργό ρυθμό από ότι το 2015, εμφανίζοντας, αν και δειλά, ενδείξεις ότι η ύφεση σε ορισμένους τομείς της οικονομίας μπορεί και να έχει φθάσει στο κατώτατο σημείο της. Έτσι, η βιομηχανική παραγωγή έχει αρχίσει να ανακάμπτει, παρά τη συρρίκνωση των επενδύσεων και την περιορισμένη πρόσβαση σε εξωτερική χρηματοδότηση για τις ρωσικές επιχειρήσεις. Μετά την απότομη υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος στις αρχές του 2016, το ρούβλι έχει ενισχυθεί ελαφρώς, κατακτώντας πάλι το επίπεδο που είχε στα μέσα του 2015, συμβάλλοντας στη μείωση του πληθωρισμού από διψήφια ποσοστά καθ’ όλο το 2015 στο 7,3% τον Μάιο του 2016.

Η συνεχιζόμενη συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας έχει σημαντικές συνέπειες και στον αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης για τις αναδυόμενες οικονομίες των χωρών της ευρύτερης περιοχής της Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας, καθώς στη Ρωσία αντιστοιχεί το 37% του συνολικού ΑΕΠ της περιοχής. Έτσι, με τη συμπερίληψη της Ρωσίας, η πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης για τις χώρες της περιοχής ανέρχεται σε περίπου 1,2% για το 2016, ενώ αν δεν περιληφθεί η Ρωσία, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη των χωρών της περιοχής εκτοξεύονται στο 2,9%.

διαβάστε ακόμα

Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ
MyCoast: | Η νέα ψηφιακή εφαρμογή για την τήρηση της νομιμότητας σε αιγιαλό και παραλίες
Τουρισμός | "Διασκεδάστε με σεβασμό" στις Βαλεαρίδες Νήσους - η νέα καμπάνια για υπευθυνότητα των τουριστών
Έρευνα: Μεγαλώνει το «παράθυρο» κρατήσεων στα ταξίδια – Η Ευρώπη πρωταθλήτρια
Έντονη ζήτηση για ταξίδια στην Αμερική το 2024
HolidayCheck: Εκδήλωση στην Κρήτη για την τοποθέτηση των ξενοδοχείων στις γερμανόφωνες αγορές
Ε.Ξ. Ρόδου | Αίτημα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για Τμήμα Σπουδών Φιλοξενίας στη Ρόδο
H Πάρος φιλοξένησε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας OPTIMIST–U13