Βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στα στελέχη, ιδιαίτερα στις ΜμΕ

15-01-16 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα βελτίωση κατέγραψε το τελευταίο 3μηνο του 2015 ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος μεταξύ των ανώτατων στελεχών στην Ελλάδα, που απηχεί τις προσδοκίες των στελεχών για την πορεία της οικονομίας.

Το θετικό κλίμα συνδέεται, για τα ανώτατα στελέχη, με την εκκίνηση της εφαρμογής του νέου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων, που συμφωνήθηκε με τους δανειστές. Ωστόσο, οι CEOs εξακολουθούν να είναι συγκρατημένοι ως προς τις προσδοκίες τους, λόγω των σημαντικών θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν το επόμενο διάστημα, όπως π.χ. το ασφαλιστικό.

Μάλιστα, όπως δείχνει η τριμηνιαία έρευνα της Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP, η συγκρατημένη αισιοδοξία διαχέεται σε όλα τα μεγέθη των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης (ΕΑΣΕ-CEO Current status Index) σημείωσε άνοδο και διαμορφώθηκε στις 106 μονάδες έναντι 94 το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δε δείκτης προσδοκιών (ΕΑΣΕ-CEO Expectation Index) κινήθηκε ανοδικά στις 134 μονάδες, έναντι 131 μονάδων του προηγούμενου τριμήνου. 

Σύμφωνα με την έρευνα, που διεξάγεται σε δείγμα 3.020 διευθυνόντων συμβούλων/γενικών διευθυντών των μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ο δείκτης σημείωσε μεγαλύτερη αύξηση, έναντι των μεγάλων και πολύ μεγάλων.

Η έρευνα δείχνει ότι το ποσοστό των CEOs, που δηλώνουν ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώθηκε, μειώθηκε σε 82% έναντι 90% το προηγούμενο τρίμηνο. Επιπλέον, το ποσοστό των CEOs, που εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι καλύτερη στο επόμενο έτος, σημείωσε οριακή άνοδο  σε 23% (έναντι 22% το προηγούμενο τρίμηνο).

Βελτίωση

Στο μεταξύ, αυξήθηκε σε 9% (έναντι 6% το προηγούμενο τρίμηνο) το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα κατάσταση του κλάδου τους είναι καλύτερη σε σχέση με ένα έτος πριν. Επιπρόσθετα, αυξήθηκε και το ποσοστό των CEOs, που θεωρούν ότι, σε ένα χρόνο από σήμερα, οι κλάδοι όπου δραστηριοποιούνται θα είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση σε σχέση με την τωρινή.

Ανοδικά κινήθηκε και το ποσοστό των CEOs, που δηλώνουν ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση των εταιρειών τους είναι καλύτερη σε σχέση με ένα έτος πριν, το οποίο μάλιστα αυξήθηκε σε 40% έναντι 28% το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δε δείκτης προσδοκιών των CEOs για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας τους, το επόμενο έτος, σημείωσε νέα άνοδο στις 128 μονάδες έναντι 119 το προηγούμενο τρίμηνο, εκφράζοντας την αισιοδοξία τους σχετικά με την μελλοντική πορεία των επιχειρήσεων που διοικούν. Το ποσοστό των CEOs, που προσδοκά βελτίωση, αυξήθηκε σε 44% έναντι 38% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ πιο αισιόδοξοι έναντι των λοιπών κλάδων εμφανίζονται οι CEOs των βιομηχανικών επιχειρήσεων σε ποσοστό 54%.  

 

Επενδύσεις

Αυξημένο είναι και το ποσοστό των CEOs, οι οποίοι δηλώνουν ότι η τρέχουσα επενδυτική δαπάνη των επιχειρήσεων που διοικούν είναι υψηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς διαμορφώθηκε σε 20% έναντι 17% το προηγούμενο τρίμηνο.

Αναφορικά με τις μελλοντικές επενδυτικές δαπάνες το ποσοστό των CEOs, που δηλώνουν ότι θα είναι υψηλότερες τον επόμενο χρόνο, παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με το προηγούμενο τρίμηνο.

Θετικό στοιχείο της έρευνας είναι ότι αυξήθηκε σε 32% (έναντι 28% το προηγούμενο τρίμηνο) το ποσοστό των CEOs, που δηλώνουν ότι ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διοικούν είναι αυξημένος σε σύγκριση με ένα έτος πριν, ποσοστό που αυξάνεται σε 39% για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Επιπλέον, το 29% των CEOs δηλώνουν ότι η απασχόληση στις εταιρείες που διοικούν θα είναι αυξημένη ένα έτος μετά, ποσοστό που αυξάνεται σε 33% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων.

διαβάστε ακόμα

Πράσινο φως στην πρόταση της ΤΕΜΕΣ για ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα
Δύο Ελληνικές παραλίες στις 50 καλύτερες στον κόσμο για το 2024 – 7 κορυφαίες στην Ευρώπη
Η τηλεργασία «απειλεί» καντίνες και κυλικεία
Σε ψηφιακή αποτύπωση το «Πολιτιστικό Καλεντάρι Πιερίας»
BTW | Επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία από την αύξηση του αεροπορικού φόρου
Ponant: Κρουαζιέρες στα Ελληνικά νησιά με αναχώρηση από Αθήνα
19,5 εκατ. θέσεις, που καλύπτουν 47 χώρες, διαθέτει το 2024 η AEGEAN
Γερμανικός Τύπος | Ελλάδα: Εξαήμερο κατά των ελλείψεων εξειδικευμένου δυναμικού;
Τουρκικός τουρισμός | +13,2% οι αφίξεις, +5,4% τα έσοδα το α' τρίμηνο
FootGolf με τη συμμετοχή των Euro 2004 Legends στο Porto Carras Pro-Am Aegean Mini Tour