Συνάντηση ΙΝΕ ΓΣΕΕ στη Ρόδο: η συμβολή του τουρισμού σε ΑΕΠ & απασχόληση

10-10-15 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διήμερη συνάντηση εργασίας με αντικείμενο τη συμβολή και τις προοπτικές του κλάδου τουρισμού-επισιτισμού στην αύξηση του ΑΕΠ και της απασχόλησης στη χώρα, πραγματοποίησε στη Ρόδο το Ινστιτούτο Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος. 

Η συνάντηση εστίασε στην οικονομική κρίση, στο πρόβλημα της βιωσιμότητας του μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας και στη συμβολή του κλάδου τουρισμού-επισιτισμού στην αύξηση του ΑΕΠ και της απασχόλησης. 

Παράλληλα δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία για το μεγάλο ποιοτικό έλλειμμα του κλάδου τουρισμού-επισιτισμού -στο σεβασμό και στην προώθηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων- που περιορίζει δραματικά την αναπτυξιακή του συμβολή στην Ελληνική οικονομία.

Όπως διαπιστώθηκε, ο κλάδος του τουρισμού-επισιτισμού μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον παραγωγικό μετασχηματισμό του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας, ωστόσο η βιωσιμότητα αυτού του μοντέλου εξαρτάται από την ποιότητά του, δηλαδή το σεβασμό στον άνθρωπο εργαζόμενο.

Αναδείχθηκε ακόμα ένα θεμελιώδες τρίπτυχο ποιοτικών δεικτών κατά τη λήψη και την παρακολούθηση της πορείας των αναπτυξιακών μέτρων για τον Ελληνικό Τουρισμό και εν γένει του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, τη δημιουργία και τη διατήρηση ποιοτικών θέσεων πλήρους απασχόλησης και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας στον κλάδο τουρισμού-επισιτισμού: θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης – όροι εργασίας/επαγγελματικές ειδικότητες – αποδοχές εργαζομένων.

Η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι το τρίπτυχο αυτό οφείλει να τηρείται ως υποχρεωτική κοινωνική ρήτρα, παράλληλα με την αποτελεσματική αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, τόσο από την Πολιτεία, σε κάθε έκφανση των εθνικών πολιτικών και δράσεων για τον τουρισμό-επισιτισμό, όσο και από την κλαδική εργοδοσία.

Κατά τις εργασίες της συνάντησης, από την πλευρά του ΙΝΕ ΓΣΕΕ παρουσιάστηκαν εισηγήσεις στα ζητήματα απασχόλησης, εργασιακών σχέσεων, εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και πιστοποίησης προσόντων του ανθρωπίνου δυναμικού, με έμφαση στον τουρισμό-επισιτισμό. Αμέσως μετά ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ της ΓΣΕΕ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων και των Εργατικών Κέντρων Ηρακλείου, Ρόδου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Σύρου, Χίου, αλλά και πρωτοβάθμιων σωματείων του κλάδου.

Διαβάστε στο συνημμένο αρχείο αναλυτικά τα συμπεράσματα της συνάντησης

 

διαβάστε ακόμα

Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά