Τι δείχνει το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2016

09-10-15 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Oρισμένες ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις για το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού καταγράφει ο Group Chief Economist της Τράπεζας Πειραιώς κ.Ηλίας Λεκκός στην ανάλυσή του, που ακολουθεί:    

"Παραδοσιακά η δημοσίευση του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία εκτίμησης των προθέσεων της εκάστοτε κυβέρνησης αναφορικά με την ευρύτερη πολιτική της κατεύθυνση καθώς περιέχονται πληροφορίες αναφορικά με την δημοσιονομική-φορολογική της πολιτική, τις ασφαλιστικές και εξοπλιστικές δαπάνες, τις επιχορηγήσεις των συνταξιοδοτικών-επικουρικών ταμείων αλλά και των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις. Όμως, καθώς πλέον τα περισσότερα θέματα προσδιορίζονται από το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής ο προϋπολογισμός του 2016 έκρυβε λίγες εκπλήξεις.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες που αξίζει να αναδείξουμε:

i. Για πρώτη φορά υπάρχει η - πολύ ορθή κατά την γνώμη μας - παραδοχή ότι βραχυχρόνια οι διαρθρωτικές αλλαγές όχι μόνο δεν δημιουργούν ανάπτυξη, αλλά αντίθετα έχουν υφεσιακές επιπτώσεις - οι οποίες αντισταθμίζονται μακροχρόνια από την αύξησης της ανταγωνιστικότητας που επιφέρουν. Συνεπώς …. «ώθηση στο ρυθμό ανάπτυξης βραχυχρόνια μπορούν να δημιουργήσουν μόνο οι επενδυτικές δαπάνες, ιδιαίτερα στον τομέα των υποδομών».

ii. Για πρώτη επίσης φορά γίνεται αναφορά στις θετικές επιπτώσεις του αντιπληθωρισμού ο οποίος τονώνει το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα και μετριάζει τις υφεσιακές επιπτώσεις της οικονομικής πολιτικής στα νοικοκυριά.

iii. Για το 2015 η κυβέρνηση πιστεύει, όπως και εμείς, ότι η ύφεση κατά πάσα πιθανότητα θα είναι πολύ μικρότερη του 2,3% αλλά πιθανότατα δεν θέλει να αντιπαρατεθεί με τους θεσμούς και υιοθετεί τις δικές τους προβλέψει

iv. Παρά το γεγονός ότι το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου οι δαπάνες του ΠΔΕ έχουν περιοριστεί σε €1,6 δισεκ. η κυβέρνηση θεωρεί ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει εκταμιεύσει το πλήρες ποσό των €6,4 δισεκ.. Σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρχει σημαντική τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας μετριάζοντας ακόμα περισσότερο τις επιπτώσεις των capital controls.

v. Το χρέος της Κεντρικής κυβέρνησης αναμένεται να φτάσει το 198% του ΑΕΠ ενώ μετά την αφαίρεση του ενδοκυβερνητικού χρέους θα περιοριστεί στο 192,4% του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα οι λήξεις των υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου εκτείνονται πλέον έως το 2059."

                    

διαβάστε ακόμα

Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη