Δημοψήφισμα, ΕΚΤ και το Ελληνικό Σχέδιο Β

27-06-15 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε δημοψήφισμα επί της ουσίας "ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο ευρώ" θα κληθεί να ψηφίσει ο ελληνικός λαός την Κυριακή 5 Ιουλίου μετά την απόφαση της κυβέρνησης να θέσει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις υπό την κρίση των πολιτών.

Πληροφορίες μεταμοσενύχτιες αναφέρουν ότι πιθανότατα στο Γιούρογκρουπ που έχει προγραμματισθεί στις 3 το μεσημέρι του Σαββάτου δεν θα συζητηθεί συγκεκριμένη πρόταση, με αξιωματούχο να δηλώνει στους FT ότι "ξαναγράφουμε ήδη το σενάριο".

Ένα σενάριο που θέλει στο τραπέζι και το λεγόμενο "Plan B", με την ΕΚΤ να διαδραματίζει καίριο ρόλο στην υλοποίησή του, καθώς θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα υπάρξει έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων (ήδη οι εικόνες με τις ουρές στα ΑΤΜ και στα βενινάδικα και ίσως στα σούπερ μάρκετ ξημερώνοντας επιτείνουν τη λήψη μιας απόφασης).

Έτσι κι αλλοιώς, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το πρόγραμμα, η Ελλάδα δεν θα έχει πρόσβαση στα σχετικά κονδύλια και το πρόβλημα ρευστότητας θα γίνει καυτό στην καθημερινότητα όλων μας, με άγνωστο συτή τη στιγμή τον τρόπο που θα επιλυθεί. 

Η ζωή μας τουλάχιστον για τις επόμενες αρκετες ημέρες θα εξαρτηθεί από τη στάση της ΕΚΤ. Σύμφωνα με την JP Morgan, η ΕΚΤ θα αποφύγει την επιθετική ρητορική και θα επιβάλει έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων, κάτι, βεβαίως, που θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην ασθμαίνουσα ελληνική οικονομία. Ουσιαστικά, πάντως, η ΕΚΤ θα ευθυγραμμισθεί σε μεγάλο βαθμό με την πολιτική γραμμή των ηγετών της Ευρώπης στο ελληνικό ζήτημα, που αναμένεται να μάθουμε τις επόμενες ώρες ή ημέρες και σίγουρα εντός του πλαισίου, που έχει καθορισθεί για την αποφυγή της μετάδοσης της κρίσης.

Και μόνο ο πιθανός έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων, ωστόσο, όπως τονίζουν οι αναλυτές της JP Morgan, θα σηματοδοτήσει μια σημαντική αλλαγή στην ελληνική κρίση και θα προκαλέσει μια έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης και δανειστών στην εβδομάδα που έρχεται και μέχρι το δημοψήφισμα.

Προφανώς, ραγδαίες θα είναι και οι πολιτικές εξελίξεις, καθώς η μάχη "ευρωπαϊστών" και "οπαδών της δραχμής" ήρθε η ώρα να λάβει την τελική της αναμέτρηση. Ελπίζουμε μόνο με αντιπαράθεση επιχειρημάτων και όχι με πρακτικές που θα αναβιώσουν εθνικούς διχασμούς και με σεβασμό της απόφασης, που θα "βγάλει" το δημοψήφισμα.

 

 

 

διαβάστε ακόμα

Ο συναυλιακός τουρισμός απογειώνει δαπάνες και ζήτηση για διεθνή ταξίδια – «Κλειδί» οι νεότερες γενιές ταξιδιωτών
Τέλος οι Ινσταγκραμικές φωτογραφίες – Οι ταξιδιώτες επιζητούν αληθινές εικόνες ξεκούραστων διακοπών
Πάνω από τις μισές ταξιδιωτικές εταιρίες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην A.I.
Τουρισμός | Αυξάνονται οι πρώιμες κρατήσεις για το 2025- Πρώτοι οι Βρετανοί στις κρατήσεις για το α' τρίμηνο
Διευθυντές Ξενοδοχείων Κρήτης | Σεμινάριο για την προστασία των ξενοδοχείων από τρομοκρατική επίθεση ή φυσική καταστροφή
Συνεργασία κοινού κωδικού των Aegean Airlines και Saudia
ASTERIA: Αναβιώνει ο θρυλικός προορισμός της Αθηναϊκής Ριβιέρας
«Απόβαση» 100.000 επισκεπτών το Πάσχα στην Κρήτη
Νέος νόμος για μουσική στα ξενοδοχεία: Εταιρεία παροχής μουσικής παρέχει ελληνική & ξένη μουσική σύμφωνα με την ποσόστωση που απαιτείται
Air France | Η Καλαμάτα νέος προορισμός το καλοκαίρι