Η Τουρκία καλύπτει το κόστος καυσίμων των αεροσκαφών για να μη χάσει πτήσεις από τη Ρωσία

04-02-15 | ΑΓΟΡΕΣ

Ποσό συνολικού ύψους 6.000 δολαρίων πρόκειται να χορηγήσει η τουρκική κυβέρνηση για την κάλυψη μέρους του κόστους καυσίμων των επιβατικών αεροσκαφών που πραγματοποιήσουν πτήσεις από τη Ρωσία και το Ιράν προς την Τουρκία κατά το προσεχές δίμηνο, προκειμένου να τονωθεί το τουριστικό ρεύμα από τις περιοχές αυτές.

Στόχος είναι να προληφθούν ακυρώσεις πτήσεων, ενώ, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ahmet Davutoğlu, η απόφαση θα συμβάλλει και στην μείωση των πιέσεων που δέχονται οι τουρ οπερέιτορ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet, η απόφαση αυτή εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο κινήτρων στήριξης του τουρισμού στη χώρα και πυροδοτήθηκε από την ανησυχία που επικρατεί στην Τουρκία και αφορά την παρατηρούμενη πτώση στις πρώιμες κρατήσεις στους προορισμούς της. 

Σε αυτήν κατέληξαν οι επικεφαλής όλων των αρμόδιων υπουργείων της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο των απωλειών στις πρώιμες κρατήσεις που παρατηρείται αυτή την εποχή στη χώρα.

«Ο τουρισμός είναι μία από τις κορυφαίες βιομηχανίες της Τουρκίας» επισήμανε ο πρωθυπουργός της χώρας, κ. Davutoğlu, «όμως εκτιμάται ότι φέτος ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα στον τουρισμό», τόνισε.

Θετικά αντιμετωπίζουν την απόφαση οι τουριστικοί πράκτορες της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων της Τουρκίας (TÜRSAB), Başaran Ulusoy, η ενίσχυση των πτήσεων θα βοηθήσει να διατηρηθούν οι προσδοκίες από τον κλάδο σε μια δύσκολη χρονιά, όπως η φετινή, τονίζοντας ότι η ενίσχυση των πτήσεων συνεπάγεται την ενίσχυση των τουρ οπερέιτορ. Όπως επισημαίνει ο κ. Ulusoy, η κίνηση αυτή της κυβέρνησης θα έχει αντίκτυπο και στις τιμές, ενώ, όπως είπε, έχει επισημάνει επανειλημμένως στις αρχές της χώρας την ανάγκη εισόδου τουριστών από τη Ρωσία και το Ιράν χωρίς διαβατήριο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τουρ οπερέιτορ Etstur, Mehmet Ersoy, η απόφαση της κυβέρνησης μπορεί να αποδειχθεί σημαντική, καθώς το ποσό των 6.000 δολαρίων αντιστοιχεί σχεδόν στα μισά καύσιμα του συνόλου των πτήσεων που θα πραγματοποιηθούν το ερχόμενο δίμηνο, αν εκτελεστούν από αεροσκάφη μεσαίου μεγέθους, όμως το ζήτημα των καυσίμων δεν λύνει από μόνο του τίποτα. «Τα αεροσκάφη και οι τουρ οπερέιτορ θα πρέπει επίσης να αναλάβουν την ευθύνη τους», εκτιμά, προσθέτοντας ότι εναπόκειται κυρίως στους τούρκους τουρ οπερέιτορ να φέρουν ρώσους τουρίστες στη χώρα. Αναγνωρίζει ωστόσο ότι η οικονομική βοήθεια θα τους βοηθήσει να συγκεντρωθούν ολοκληρωτικά στην Τουρκία.

Ο τουριστικός κλάδος της Τουρκίας είχε έσοδα ύψους 34,3 δισ. δολαρίων το 2014, σημειώνοντας αύξηση 6,2% σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2013, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της εθνικής στατιστικής αρχής της Τουρκίας TÜİK. Ωστόσο, τα τουριστικά έσοδα έπεσαν στα 7,67 δισ. δολάρια κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2014, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 1,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

 

διαβάστε ακόμα

Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη