Ισπανικός τουρισμός 2024 | Αύξηση 13% των διεθνών αφίξεων το α' εξάμηνο έναντι του 2019 δείχνουν τα στοιχεία

09-02-24 | ΑΓΟΡΕΣ

Σύμφωνα με τη χωρητικότητα αεροπορικών θέσεων, η Ισπανία προσδοκά να υποδεχτεί 13% περισσότερους διεθνείς επισκέπτες από ό,τι την ίδια περίοδο του 2019, το α΄ εξάμηνο του 2024.

Αυτή την επίδοση "δείχνουν" τα στοιχεία της ForwardKeys, που παρουσιάστηκαν στην έκθεση FITUR της Μαδρίτης. Σημειώνεται ότι η ForwardKeys είναι στρατηγικός εταίρος του WTTC (Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού).

Η Μαδρίτη και η Μάλαγα ξεχωρίζουν ως οι πόλεις με τη μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό των διεθνών αφίξεων στην Ευρώπη το α' εξάμηνο, με αύξηση 30% και 25% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019, αντίστοιχα.

Η Julia Simpson, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του WTTC, δήλωσε: "Η δέσμευση της Ισπανίας στον τουριστικό τομέα δεν αντικατοπτρίζεται μόνο στα δεδομένα, αλλά στις προσπάθειες των αρχών και της ιδιωτικής βιομηχανίας να συνεχίσουν να προωθούν τον τομέα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι θα γίνουμε μάρτυρες ενός εξαιρετικού πρώτου εξαμήνου για τον τουρισμό της Ισπανίας, με προβλεπόμενη αύξηση 13% στις διεθνείς αφίξεις, σε σύγκριση με τα μέγιστα επίπεδα του 2019. Αυτό ενισχύει την ηγετική θέση της Ισπανίας στο παγκόσμιο τουριστικό στερέωμα".

Ο Juan A. Gómez García, επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών αγοράς της ForwardKeys, ανέφερε ότι το Madrid-Barajas συνεχίζει να είναι το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στην Ισπανία και αναμένεται να ξεπεράσει τα 13 εκατομμύρια επιβάτες το πρώτο εξάμηνο του 2024, 8% πάνω από τα μέγιστα επίπεδα του 2019. 

Η λίστα των κύριων αεροδρομίων περιλαμβάνει επίσης το Barcelona-El Prat και το Palma de Mallorca, με περισσότερα από 11 εκατομμύρια και πέντε εκατομμύρια, αντίστοιχα, το α' εξάμηνο.

Το προφίλ των ταξιδιωτών

Η ανάλυση δείχνει ότι πάνω από το 60% των ταξιδιωτών θα κάνουν μεσαίες διαμονές (4 έως 13 διανυκτερεύσεις), ενώ οι σύντομες και οι μακροχρόνιες διαμονές αντιπροσωπεύουν μικρότερα ποσοστά, λίγο πάνω από 20% και 10%, αντίστοιχα.

Αυτό δείχνει ότι οι ταξιδιώτες μένουν περισσότερο στην Ισπανία, ανοίγοντας μια εξαιρετική ευκαιρία για αύξηση των δαπανών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της CoStar, οι κρατήσεις καταλυμάτων δείχνουν ότι τα ποσοστά πληρότητας στην Ισπανία αυξήθηκαν από 67,7% το 2022 σε 72,8% το 2023, κλείνοντας τη διαφορά σε σχέση με το ποσοστό του 2019 που ήταν 75,2%.

Όσον αφορά το 2024, τα μέσα ποσοστά πληρότητας στη Σεβίλλη, τη Βαρκελώνη, τη Μαδρίτη και τη Βαλένθια για τους πρώτους τρεις μήνες του 2024 είναι υψηλότερα από τα μέσα ποσοστά πληρότητας για την ίδια περίοδο πέρυσι. Το μεγαλύτερο άλμα σημειώνεται στη Μαδρίτη (20,4%) και ακολουθεί η Βαλένθια (14,7%).

Οι καμπίνες premium παρουσίασαν αύξηση 8% στις κρατήσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, ενώ οι καμπίνες οικονομικής καμπίνας παρουσίασαν αύξηση 14%.

Τα ζευγάρια και οι οικογένειες αναμένεται επίσης να κυριαρχήσουν στις διακοπές του 2024, με μερίδιο επί του συνόλου των αφίξεων σχεδόν στο 40% και 30%, αντίστοιχα.

διαβάστε ακόμα

Αναβλήθηκε λόγω καιρικών συνθηκών η επίσκεψη Κεφαλογιάννη στην Κεφαλονιά
ΕΟΤ και SKY express: Συνεργασία για την τουριστική προβολή της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές αγορές
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην έκθεση Arabian Travel Market
Στρατηγική συνεργασία Ομίλου Sani/Ikos με το Πανεπιστήμιο Cornell
Τουρισμός: Η Ελλάδα τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός διακοπών για τους Ευρωπαίους το καλοκαίρι του 2024
Γερμανικά ταξιδιωτικά γραφεία: Αύξηση 4,5% στις πωλήσεις τον Απρίλιο
Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024 | ΟΙ δράσεις στο Μουσείο Ακρόπολης το Σαββατοκύριακο
Όμιλος Μήτση | Νέος προορισμός η Κέρκυρα, με την αγορά του Messonghi Beach Hotel και τη διαχείριση του Belvedere Hotel
Υπερ-τουρισμός | Sebastian Ebel: Η TUI παίρνει "πολύ, πολύ σοβαρά" τις διαδηλώσεις, αλλά δεν τις βλέπει ως απειλή
TUI Fly | Ένα αεροπλάνο πρεσβευτής της ιστορίας των 50 χρόνων της