Σουηδία: Εκτιμήσεις για ήπια ύφεση στην οικονομία το 2024

07-02-24 | ΑΓΟΡΕΣ

Η τρέχουσα οικονομική στασιμότητα της σουηδικής οικονομίας αναμένεται να συνεχιστεί και το 2024, οδηγώντας σε μια συνεχιζόμενη, σχετικά ήπια ύφεση όπως αναφέρεται σε έκθεση της Nordea Bank, εκ των μεγαλυτέρων τραπεζών που δραστηριοποιούνται στις Βόρειες Χώρες.

Οι κλάδοι που πλήττονται περισσότερο, δηλαδή οι κατασκευές κατοικιών και οι πωλήσεις διαρκών αγαθών αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, ενώ η χαμηλή παγκόσμια ζήτηση για αγαθά δημιουργεί δυσκολίες και σε τμήματα της μεταποιητικής βιομηχανίας. Ωστόσο, ο τομέας των ιδιωτικών υπηρεσιών έχει καλύτερες επιδόσεις. Ο πληθωρισμός αναμένεται να ομαλοποιηθεί το 2024 και, ως αποτέλεσμα αυτού, η Κεντρική Τράπεζα να μειώσει το βασικό της επιτόκιο εντός του έτους. Σε συνδυασμό με μια ισχυρότερη παγκόσμια ζήτηση, η σ/οικονομία αναμένεται να αρχίσει να αναπτύσσεται και πάλι από τα μέσα του 2024.

Αν και πολλοί κίνδυνοι για τη σουηδική οικονομία θα συνεχίσουν να υφίστανται ιδίως σε διεθνές επίπεδο, η Σουηδία δεν αναμένεται να διολισθήσει σε μια βαθύτερη οικονομική κρίση. Όσον αφορά στο εσωτερικό της χώρας, ο σημαντικότερος κίνδυνος είναι ο πληθωρισμός, και επομένως τα επιτόκια, να παραμείνουν σε υψηλότερο από το αναμενόμενο επίπεδο.

Μετά το 2023, όταν η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 2,5% (η μεγαλύτερη μείωση από τη δεκαετία του '90, με την εξαίρεση των ετών της πανδημίας), η κατανάλωση αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται βραχυπρόθεσμα, ενώ μια αργή ανάκαμψη θα ξεκινήσει στα μέσα του 2024. Η εξέλιξη των επιτοκίων – όπως και η πορεία της αγοράς εργασίας – θα είναι καθοριστική για τα νοικοκυριά.

Οι σουηδικές εξαγωγές αγαθών παρέμειναν ανθεκτικές για το 2023 παρά τη σημαντική μείωση στην παγκόσμια ζήτηση, ενώ προς το τέλος του έτους σημείωσαν αύξηση. Ωστόσο, οι προοπτικές για τον εξαγωγικό κλάδο παραμένουν υποτονικές, με τους περισσότερους σχετικούς δείκτες να παραμένουν δυσοίωνοι και τις βασικές εξαγωγικές αγορές της Σουηδίας να συνεχίζουν να είναι αδύναμες. Συνεπώς, οι εξαγωγές αγαθών αναμένεται να μειωθούν στις αρχές του 2024 ενώ τυχόν βελτίωσή τους θα είναι άμεσα συσχετισμένη με την παγκόσμια ανάκαμψη. Ως συνέπεια των ανωτέρω, οι βιομηχανικές επενδύσεις αναμένεται να μειωθούν για το 2024.

Από την άλλη πλευρά, οι σουηδικές εξαγωγές υπηρεσιών, οι οποίες αποτέλεσαν σημαντική συνιστώσα για την ανθεκτικότητα του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια, σημείωσαν σημαντική αύξηση κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023. Αν και δεν υπάρχουν σημαντικά σημεία επιβράδυνσης, η εκτίμηση είναι ότι η ανοδική αυτή τάση θα διακοπεί, και οι εξαγωγές υπηρεσιών δεν θα συνεχίσουν να αυξάνονται, καθώς το εξωτερικό εμπόριο υπηρεσιών φαίνεται να αντιδρά στις αλλαγές της παγκόσμιας ζήτησης με μεγαλύτερη υστέρηση σε σχέση με τα αγαθά.

Η μείωση στην κατασκευή κατοικιών θα είναι ο κύριος λόγος για τη μείωση των συνολικών επενδύσεων στη Σουηδία για το 2024. Η μείωση των τιμών κατά 13% στις κατοικίες ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης προσφοράς κατοικιών και του χαμηλού κύκλου εργασιών του τομέα λόγω των υψηλών επιτοκίων. Όταν η Κεντρική Τράπεζα μειώσει τα επιτόκια, όπως αναμένεται, κατά τη διάρκεια της άνοιξης, θα ξεκινήσει μια σταδιακή ανάκαμψη για τις κατασκευές κατοικιών.

Οι δημόσιες επενδύσεις και οι δημόσιες δαπάνες βρίσκονται επίσης σε άνοδο. Η δημοσιονομική πολιτική συνεχίζει να είναι πειθαρχημένη και ελαφρώς επεκτατική και αναμένεται να γίνει πιο επεκτατική εντός του 2025. Το δημόσιο χρέος (κατά Μάαστριχτ) θα παραμείνει σημαντικά κάτω από 40% επί του ΑΕΠ έως το τέλος του 2025.

 

διαβάστε ακόμα

Αναβλήθηκε λόγω καιρικών συνθηκών η επίσκεψη Κεφαλογιάννη στην Κεφαλονιά
ΕΟΤ και SKY express: Συνεργασία για την τουριστική προβολή της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές αγορές
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην έκθεση Arabian Travel Market
Στρατηγική συνεργασία Ομίλου Sani/Ikos με το Πανεπιστήμιο Cornell
Τουρισμός: Η Ελλάδα τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός διακοπών για τους Ευρωπαίους το καλοκαίρι του 2024
Γερμανικά ταξιδιωτικά γραφεία: Αύξηση 4,5% στις πωλήσεις τον Απρίλιο
Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024 | ΟΙ δράσεις στο Μουσείο Ακρόπολης το Σαββατοκύριακο
Όμιλος Μήτση | Νέος προορισμός η Κέρκυρα, με την αγορά του Messonghi Beach Hotel και τη διαχείριση του Belvedere Hotel
Υπερ-τουρισμός | Sebastian Ebel: Η TUI παίρνει "πολύ, πολύ σοβαρά" τις διαδηλώσεις, αλλά δεν τις βλέπει ως απειλή
TUI Fly | Ένα αεροπλάνο πρεσβευτής της ιστορίας των 50 χρόνων της