IPK / ITB | Κινεζικός τουρισμός: Ανάκαμψη των εξερχόμενων ταξιδιών το 2024

20-09-23 | ΑΓΟΡΕΣ

Η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, η επαναφορά των διαδικασιών έκδοσης ταξιδιωτικών visa προς σημαντικούς προορισμούς και η επιθυμία των Κινέζων να καλύψουν το χαμένο έδαφος στα ταξίδια, οδήγησαν στην πρώτη θετική προοπτική της τελευταίας διετίας για τον εξερχόμενο τουρισμό της Κίνας.

Σύμφωνα με νέα έκθεση των IPK / ITB για τις ταξιδιωτικές προθέσεις της αγοράς εξερχόμενου τουρισμού της Κίνας, οι Κινέζοι παρουσιάζουν αυξανόμενη επιθυμία για ταξίδια στο εξωτερικό το ερχόμενο 12μηνο, στοιχείο που θέτει τις βάσεις για σημαντική ανάκαμψη της αγοράς το 2024.

Η έκθεση εκτιμά ότι για την αγορά της Κίνας, στο άμεσο μέλλον, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες ότι θα επιτευχθούν τα επίπεδα εξερχόμενου τουρισμού του 2019. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή θα πάρει περισσότερο χρόνο από εκείνη των αγορών της Ευρώπης ή της Β. Αμερικής. Οι γεωπολιτικές επιρροές στην έκδοση visa και η βραδεία αύξηση της χωρητικότητας στις αερομεταφορές, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές λόγω του κλεισίματος του Ρωσικού εναέριου χώρου, αναμένεται να πλήξει εν μέρει την υψηλή ζήτηση για ταξίδια από την Κίνα.

Η Κινεζική αγορά συνεχίζει να αποτελεί τη μεγαλύτερη εξερχόμενου τουρισμού στον κόσμο. Ενώ ήταν στην τέταρτη θέση ανάμεσα στις κορυφαίες αγορές εξερχόμενου τουρισμού στον κόσμο το 2019 με περί τα 70 εκατ. διεθνή ταξίδια, το 2022 ξεπεράστηκε από πολλές αγορές με σημαντικά καλύτερους ρυθμούς ανάκαμψης. Λόγω των μακροχρόνιων και αυστηρών ταξιδιωτικών περιορισμών, η ανάκαμψη της αγοράς καθυστερεί σε σημαντικό βαθμό.

Η τρέχουσα έρευνα της IPK δείχνει ότι η επιθυμία των Κινέζων για ταξίδια έχει επιστρέψει. Περίπου οι μισοί από όσους ερωτήθηκαν, δήλωσαν ότι επιθυμούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό μέσα στο ερχόμενο 12μηνο, και, ει δυνατόν, ακόμη περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν. Άλλο ένα 44% δήλωσε ότι θα ταξιδέψει στο εξωτερικό με την ίδια συχνότητα και μόλις ένα μονοψήφιο ποσοστό δήλωσε ότι θα ταξιδέψει λιγότερο ή καθόλου. Σε σύγκριση με έρευνες του παρελθόντος, πρόκειται για μια ξεκάθαρη τάση για αύξηση των ταξιδιών στο εξωτερικό.

Οι Κινέζοι δηλώνουν μεγάλο ενδιαφέρον για ταξίδια στην Ευρώπη, και ακολουθεί η Ασία, ενώ η επιθυμία για ταξίδια στην Αμερική είναι σημαντικά μικρότερη, λόγω έλλειψης πτήσεων και γεωπολιτικών ανησυχιών.

Στο κομμάτι των διακοπών, οι Κινέζοι δίνουν έμφαση στον πολιτισμό. Πάνω από το 60% δήλωσε ότι σχεδιάζει διακοπές στο εξωτερικό με έμφαση στον πολιτισμό και άλλο ένα 44% ότι ενδιαφέρεται για διακοπές πόλης. Σε συνδυασμό με το υψηλό ενδιαφέρον για ταξίδια στην Ευρώπη, η έκθεση τονίζει ότι υπάρχουν μεγάλες προοπτικές για σημαντική ανάκαμψη των ταξιδιών τους σε πολιτιστικούς προορισμούς της ηπείρου. Ωστόσο, οι Κινέζοι εμφανίζουν αυξημένη τάση, σε σχέση με το παρελθόν, και για διακοπές παραλίας στο εξωτερικό.

Στις έρευνες της IPK, οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι θα ήθελαν να εξοικονομήσουν έξοδα ταξιδιού στο μέλλον, αφενός ταξιδεύοντας εκτός σεζόν και αφετέρου μειώνοντας τη διάρκεια παραμονής τους. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να αντισταθμίσουν το σημαντικά αυξημένο κόστος των πτήσεων λόγω ελλείψεων χωρητικότητας.

Το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων θα ήθελε να εξοικονομήσει χρήματα στην επιλογή καταλύματος. Ωστόσο, πάνω από το 80% σχεδιάζει να μείνει σε ξενοδοχεία του εξωτερικού μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, αλλά και σε άλλα καταλύματα όπως εξοχικές κατοικίες και διαμερίσματα, η επιθυμία για τα οποία καταγράφει αύξηση. Σε γενικές γραμμές, οι κινεζικές ταξιδιωτικές δαπάνες εξακολουθούν να είναι πολύ επάνω σε παγκόσμια βάση και πολύ επάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

 

διαβάστε ακόμα

Γιατί έρχεται σκόνη από τη Σαχάρα στην Ευρώπη;
Ημερίδα «Ο δρόμος της Ανάπτυξης – Κάνουμε πράξη την Περιφερειακή Συνείδηση» στη Μεγαλόπολη
Δήμος Ερμιονίδας: Η πρόταση με 4 παραλίες για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας
«Τρόμος» η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα; | Focus: Κυνήγι θησαυρού ο σταθμός φόρτισης
Σαντορίνη | Πλήθος ξενοδόχων στην εκδήλωση "Νέες Τεχνολογίες στη Φιλοξενία και τον Τουρισμό"
Τουρισμός | Mastercard Economics Institute: Κέρκυρα και Τίρανα (!) στο top 10 των πιο δημοφιλών προορισμών στον κόσμο το 2024
Σε ισχύ από τη Δευτέρα η νέα οδηγία για το περιβαλλοντικό έγκλημα
Γενική συνέλευση Ε.Ξ. Ρόδου | Τα κρίσιμα ζητήματα, που δοκιμάζουν την ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχείων
Τουριστική προβολή της Λέσβου στη Ρουμανία - Προώθηση της Ανατολικής Χαλκιδικής στην Ιταλία
Δήμος Άργους-Μυκηνών: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών