ITB'23 | Γερμανικός τουρισμός: Τουρκία, Ελλάδα και Αίγυπτος θα έχουν το 40% του καλοκαιρινού τζίρου

06-03-23 | ΑΓΟΡΕΣ

Τουρκία, Ισπανία, Ελλάδα, Αίγυπτος και Πορτογαλία είναι οι προορισμοί με τη μεγαλύτερη ζήτηση για το επερχόμενο καλοκαίρι στη γερμανική αγορά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου γερμανικών τουριστικών γραφείων DRV. Αυτό ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος του DRV, Norbert Fiebig, κατά την έναρξη της έκθεσης ΙΤΒ του Βερολίνου.

«Οι πρόωρες κρατήσεις επέστρεψαν και τα ταξιδιωτικά γραφεία και οι τουριστικοί πράκτορες ξεκίνησαν φέτος με πλήρη δυναμική», τόνισε χαρακτηριστικά ο Norbert Fiebig. 

Σύμφωνα με τον πάροχο υπηρεσιών δεδομένων Travel Data + Analytics (TDA), το 40% του συνολικού τζίρου των κρατήσεων για το ερχόμενο καλοκαίρι θα προέρχεται από την Τουρκία, την Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Η Τουρκία είναι πολύ πάνω από τα επίπεδα του 2019

Σύμφωνα με τον DRV, οι σωρευτικές πωλήσεις για την Τουρκία στη γερμανική αγορά έχουν διπλασιαστεί σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Και το πιο ενδιαφέρον: Ακόμη και σε σύγκριση με την εποχή πριν από τον κορωνοϊό, καταγράφουν ισχυρή ανάπτυξη 25%.

Οι προορισμοί της Αιγύπτου και της Τυνησίας είναι επίσης δημοφιλείς στους Γερμανούς και έχουν ήδη ξεπεράσει «σημαντικά» το επίπεδο πωλήσεων του 2019.

Αλλά και η κλασική Ισπανία είναι επίσης δημοφιλής, με κρατήσεις σχεδόν ίσες με την Τουρκία. Οι πέντε κορυφαίοι καλοκαιρινοί ταξιδιωτικοί προορισμοί είναι αυτή τη στιγμή, όπως προαναφέρθηκε η Τουρκία, Ισπανία, Ελλάδα, Αίγυπτος και Πορτογαλία.

Ξανά δημοφιλείς οι προορισμοί μεγάλων αποστάσεων 

Πολύ καλά κινούνται οι κρατήσεις για κρουαζιέρες, ενώ και τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων γιορτάζουν την επιστροφή τους. Αυτό αναδεικνύεται από μια ματιά στους 15 κορυφαίους προορισμούς για τους Γερμανούς, στους οποίους περιλαμβάνονται επίσης οι προορισμοί μεγάλων αποστάσεων ΗΠΑ, Μαλδίβες και Μαυρίκιος. Η αύξηση των πωλήσεων μεταξύ των προορισμών μεγάλων αποστάσεων συνεχίζεται και αυτή τη στιγμή είναι 80% πιο πάνω σε σύγκριση με το καλοκαίρι του προηγούμενου έτους.

Ο κ.Fiebig αναμένει ότι ο τουρισμός θα φτάσει το επίπεδο πωλήσεων του έτους ρεκόρ του 2019 σε αυτό το οικονομικό έτος, παρά τις παγκόσμιες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

Ο πληθωρισμός δεν εμποδίζει τους Γερμανούς να κάνουν κράτηση

Σύμφωνα με το Travel Data + Analytics, από τον Δεκέμβριο του 2022 οι νέες κρατήσεις υπερβαίνουν σχεδόν σταθερά τις συγκρίσιμες εβδομάδες του έτους πριν από τον κορωνοϊό. Η επιθυμία για κράτηση δεν επηρεάστηκε από τον πόλεμο της Ουκρανίας ή τον πληθωρισμό.

Ο Ιανουάριος ήταν ένας ιδιαίτερα δυνατός μήνας. Οι πωλήσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αυξήθηκαν κατά 12% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2019. Σύμφωνα με το TDA, η τάση αυτή συνεχίστηκε τις δύο πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου. Ωστόσο, ο αριθμός των κρατήσεων για το καλοκαίρι εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με την καλή εξέλιξη των πωλήσεων.

Ο Norbert Fiebig υπογραμμίζει επίσης την επιστροφή των έγκαιρων κρατήσεων. Είπε σχετικά: "Όσοι θέλουν να κάνουν διακοπές κάνουν κράτηση πολύ νωρίτερα ξανά και επωφελούνται από τις τρέχουσες εκπτώσεις έγκαιρης κράτησης από τους ταξιδιωτικούς παρόχους." Η πλειονότητα των κρατήσεων από την αρχή του έτους - περίπου τα δύο τρίτα - αφορούν τους καλοκαιρινούς μήνες μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου.

"Η ταξιδιωτική βιομηχανία είναι έτοιμη να απογειωθεί το 2023", τόνισε ο πρόεδρος του DRV. Γι αυτό, όπως ανέφερε, ο κλάδος χρειάζεται σταθερή, απρόσκοπτη εναέρια κυκλοφορία για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση. Γι αυτό ο κ.Fiebig απευθύνει έκκληση στους υπαλλήλους των αεροπορικών εταιρειών, των αεροδρομίων και των υπηρεσιών ασφαλείας να διατηρηθεί από την αρχή ένα κλίμα ηρεμίας και χαλάρωσης στις διακοπές του κόσμου.

Οι δαπάνες για ταξίδια διπλασιάστηκαν το 2022

Οι δαπάνες για ταξίδια (προκρατημένες υπηρεσίες) το 2022 διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2021, από 28,8 δισ. ευρώ σε 58,6 δισ. ευρώ. Σε σύγκριση με το ύψος των 69 δισεκατομμυρίων ευρώ πριν από τον κορωνοϊό, οι δαπάνες είναι μειωμένες μόνο κατά 15,7%. «Πρόκειται για μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία που συνεχίζεται εδώ και ένα χρόνο και τον υψηλό πληθωρισμό», δήλωσε ο πρόεδρος του DRV.

Το ευχάριστο για τα ταξιδιωτικά γραφεία και τους τουριστικούς πράκτορες: Το 2022, οι Γερμανοί παραθεριστές έκλεισαν οργανωμένες εκδρομές αξίας σχεδόν 26 δισεκατομμυρίων ευρώ - δηλαδή αύξηση 148% σε σύγκριση με το 2021. Αυτό σημαίνει ότι η αξία των οργανωμένων εκδρομών από ταξιδιωτικούς πράκτορες πλησιάζει το προ κορωνοϊού επίπεδα.

Συνολικά, οι Γερμανοί ξόδεψαν 84 δισεκατομμύρια ευρώ για τα ταξίδια διακοπών. Το 2019, το συνολικό ποσό των ταξιδιωτικών δαπανών ήταν σχεδόν 100 δισ. ευρώ.

διαβάστε ακόμα

«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ