Ηνωμένο Βασίλειο: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού

16-02-23 | ΑΓΟΡΕΣ

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθε σε 10,1% σε δωδεκάμηνη βάση τον Ιανουάριο καταγράφοντας μικρή υποχώρηση από το 10,5% του Δεκεμβρίου και διατηρώντας την καθοδική τροχιά από τον περασμένο Οκτώβριο (11,1%), σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

Tη μεγαλύτερη συνεισφορά στην υποχώρηση του πληθωρισμού είχε η κατηγορία των μεταφορών, κυρίως των επιβατικών μεταφορών και των καυσίμων αυτοκινήτων, και δευτερευόντως αυτή των εστιατορίων και ξενοδοχείων. Αντίθετα, ψηλά διατηρήθηκαν οι τιμές σε στέγη και οικιακές υπηρεσίες (πληθωρισμός 26,7% σε δωδεκάμηνη βάση τον Ιανουάριο από 26,6% το Δεκέμβριο), όπως και στα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά (16,7% τον Ιανουάριο από 16,8% το Δεκέμβριο).

Η μείωση του πληθωρισμού προσφέρει μικρή ανακούφιση στα νοικοκυριά, τα οποία εξακολουθούν να βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να περιορίζεται, ιδίως τα οικονομικά ασθενέστερα που δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους σε τρόφιμα και ενέργεια. Έτσι, το τέταρτο τρίμηνο του 2022 οι πραγματικοί μισθοί εξαιρουμένων των προσαυξήσεων μειώθηκαν κατά 2,5%. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι το εν λόγω τρίμηνο οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 6,7% κατά μέσο όρο (7,3% στον ιδιωτικό τομέα και 4,2% στο δημόσιο).

Η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού δημιούργησε προσδοκίες ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα ολοκληρώσει νωρίτερα του αναμενόμενου τον κύκλο νομισματικού περιορισμού, οδηγώντας έτσι σε υποχώρηση της απόδοσης των κρατικών ομολόγων και της ισοτιμίας της λίρας με το δολάριο ΗΠΑ. Εκτιμάται τώρα ότι, στην προσεχή της συνεδρίαση (23 Μαρτίου), η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής θα αυξήσει το προεξοφλητικό επιτόκιο κατά 25 αντί των 50 μονάδων βάσης (σημερινό επίπεδο προεξοφλητικού επιτοκίου, 4%).

 

διαβάστε ακόμα

Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ
MyCoast: | Η νέα ψηφιακή εφαρμογή για την τήρηση της νομιμότητας σε αιγιαλό και παραλίες
Τουρισμός | "Διασκεδάστε με σεβασμό" στις Βαλεαρίδες Νήσους - η νέα καμπάνια για υπευθυνότητα των τουριστών
Έρευνα: Μεγαλώνει το «παράθυρο» κρατήσεων στα ταξίδια – Η Ευρώπη πρωταθλήτρια