Ισπανία: Αύξηση της απασχόλησης το Νοέμβριο παρά τις απώλειες 100.000 θέσεων από τον κλάδο των ξενοδοχείων και της εστίασης

29-12-22 | ΑΓΟΡΕΣ

H απασχόληση στην Ισπανία τον Νοέμβριο κυμάνθηκε σε σταθερά επίπεδα, με τον συνολικό αριθμό των απασχολούμενων τον εν λόγω μήνα να ανέρχεται σε 20.283.631 άτομα σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν τα ισπανικά Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικής Οικονομίας, καθώς και Ένταξης, Κοινωνικής Ασφάλισης και Μετανάστευσης.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων μειώθηκε κατά 33.512 άτομα σε 2.881.380, ο χαμηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί σε μήνα Νοέμβριο από το 2007. Σημειώνεται ότι τα αναθεωρημένα στοιχεία της απασχόλησης που χρησιμοποιεί ο κρατικός φορέας κοινωνικών ασφαλίσεων -με απαλοιφή των εποχικών διακυμάνσεων- δείχνουν ακόμη καλύτερη απόδοση της απασχόλησης τον Νοέμβριο του 2022, με αύξησή της σε συνολικό επίπεδο 20,32 εκατ. απασχολούμενων.

Με βάση τις ανωτέρω μετρήσεις, ο περασμένος Νοέμβριος ήταν σαφώς καλύτερος από την περίοδο 2017-2019 που χρησιμοποιεί ως βάση σύγκρισης η Κυβέρνηση, δεδομένου ότι η απασχόληση τον Νοέμβριο κατά τη διάρκεια της τριετίας 2017-2019 είχε μειωθεί κατά μέσο όρο 37.000 ατόμων με βάση τα προσωρινά στοιχεία, ενώ σύμφωνα με τα εποχικώς αναθεωρημένα στοιχεία, η αύξηση το Νοέμβριο 2022 ήταν υψηλότερη από τον μέσο όρο της τριετίας 2017-2019. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η απασχόληση θα κλείσει το 2022 με ισχυρή ετήσια άνοδο πλησίον του 4%, παρόμοια με εκείνη του προηγούμενου έτους, το οποίο υπήρξε έτος ανάκαμψης από την πανδημία, ενώ ταυτόχρονα δεν υπήρχε η πληθωριστική κρίση που έχει πλήξει φέτος την οικονομία.

Από πλευράς οικονομικών κλάδων που συνεισέφεραν στην αύξηση της απασχόλησης του Νοεμβρίου, πρώτος αναδείχθηκε από πλευράς δημιουργίας θέσεων εργασίας ο τομέας της εκπαίδευσης με 27.670 νέες θέσεις, ενώ ακολούθησαν το εμπόριο (σχεδόν 25.000 θέσεις), οι κατασκευές και η δημόσια διοίκηση (11.000 νέες θέσεις εργασίας) και η βιομηχανία (4.685 θέσεις). Από την άλλη, ισχυρή πτώση της απασχόλησης παρατηρήθηκε στον κλάδο ξενοδοχείων και εστίασης, οι οποίοι έχασαν περισσότερους από 101.000 εργαζομένους τον Νοέμβριο (πτώση της απασχόλησης κατά 7% σε αυτές τις δραστηριότητες).

Oι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μαδρίτη.

 
 
 
 
 
 
 

διαβάστε ακόμα

Αλλάζουν τα πάντα στην παραλιακή Βάρκιζας - Σουνίου | 10 + 1 κυκλικοί κόμβοι και ποδηλατόδρομος
Ζάκυνθος: Ανοιχτά μέχρι τη 1 τα μεσάνυχτα τα καταστήματα κατά τη θερινή σεζόν
Ποδηλατικός Αγώνας ΔΕΗ International Tour of Hellas
Ταξίδι εξοικείωσης στην Καλαμάτα για Βρετανούς πράκτορες της ΑΒΤΑ ενόψει του συνεδρίου της στο Costa Navarino
Πράσινο φως στην πρόταση της ΤΕΜΕΣ για ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα
Δύο Ελληνικές παραλίες στις 50 καλύτερες στον κόσμο για το 2024 – 7 κορυφαίες στην Ευρώπη
Η τηλεργασία «απειλεί» καντίνες και κυλικεία
Σε ψηφιακή αποτύπωση το «Πολιτιστικό Καλεντάρι Πιερίας»
BTW | Επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία από την αύξηση του αεροπορικού φόρου
Ponant: Κρουαζιέρες στα Ελληνικά νησιά με αναχώρηση από Αθήνα