Η Γερμανία στο σταυροδρόμι της πανδημίας

10-12-22 | ΑΓΟΡΕΣ

Στη Γερμανία πολλά μέτρα κατά του κορωνοϊού έχουν αρθεί πια . Οι εκκλήσεις για επιστροφή στην κανονικότητα γίνονται όλο και πιο δυνατές, όμως και οι ειδικοί βλέπουν πρόοδο. Διαβάστε το θέμα της DW...

Και στη Γερμανία υπάρχουν σημάδια μιας νέας φάσης στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού: αν και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να μολύνονται κάθε εβδομάδα και προστίθενται εκατοντάδες θάνατοι, υπάρχουν σημάδια περαιτέρω χαλάρωσης στη Γερμανία. Η πίεση προς αυτή την κατεύθυνση προέρχεται από πολλές πλευρές. Η υποχρέωση απομόνωσης των μολυσμένων ανήκει στο παρελθόν ήδη σε ορισμένα ομοσπονδιακά κρατίδια, οι κανόνες για τις μάσκες στα λεωφορεία και τα τρένα υποχωρούν, τα δωρεάν γρήγορα τεστ μειώνονται. Υπάρχει μια βαθμιαία ανατροπή στη διαχείριση της κρίσης μετά από σχεδόν τρία χρόνια πανδημίας - πότε όμως θα κηρυχθεί επίσημα η λήξη της πανδημίας;

Η χαλάρωση αιτιολογείται κυρίως με την ανάληψη περισσότερης προσωπικής ευθύνης από τον καθένα, καθώς έχει επιτευχθεί υψηλότερη ανοσία στον πληθυσμό μέσω των εμβολιασμών και των λοιμώξεων. Ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko), Τόμας Μέρτενς, θεωρεί πλέον τον κορωνοϊό ως ενδημική ιογενή λοίμωξη.

Πανδημία ή ενδημία

Σύμφωνα με τον Μέρτενς, μια πανδημία ορίζεται πάνω από όλα από το γεγονός ότι ένας παγκοσμίως άγνωστος ιός με τον οποίο οι άνθρωποι δεν έχουν ανοσολογική εμπειρία εισβάλλει στον πληθυσμό. Κι αυτό δεν υφίσταται πλέον, λέει ο Μέρτενς.

Ο Χάγιο Ζεμπ από το Ινστιτούτο Πρόληψης, Έρευνας και Επιδημιολογίας Λάιμπνιτς βλέπει επίσης τη Γερμανία στη μετάβαση προς την ενδημία. Ενδημία σημαίνει ότι ο ιός έχει εγκατασταθεί ανάμεσά μας και δεν θα εξαφανιστεί. Στη συνέχεια εμφανίζεται κατά διαστήματα σε μια περιοχή, όπως ακριβώς και η γρίπη. «Το αν έχουμε φτάσει στην ενδημική κατάσταση θα απαντηθεί οριστικά μόνο μετά τον χειμώνα».

Πάντως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν βλέπει ακόμη το τέλος της πανδημίας. Είμαστε στην πιο ευνοϊκή φάση από ποτέ, αλλά εξακολουθεί να είναι πανδημία, λέει ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε. Βλέπει όμως και σημάδια ότι μόλις μπαίνουμε σε μια νέα φάση. Ο Κλούγκε αναφέρει την ευκολότερη μεταδοτικότητα και τη χαμηλότερη σοβαρότητα της νόσησης από την κυρίαρχη παραλλαγή Όμικρον ως λόγους σε συνδυασμό με την υψηλότερη ανοσία του πληθυσμού.

Προειδοποιήσεις

Στον κυβερνητικό συνασπισμό το FDP απαιτεί ένα γρήγορο τέλος των μέτρων που αφορούν την καθημερινότητα. Ο ηγέτης του CDU Φρίντριχ Μερτς έχει ήδη ταχθεί υπέρ της επίσημης κήρυξης του «τέλους του κορωνοϊού» στη χώρα το αργότερο την επόμενη άνοιξη.

Είναι τα πράγματα όμως τόσο εύκολα; Ο νόμος περί προστασίας από λοιμώξεις προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι οι μάσκες σε ιατρεία, κλινικές, γηροκομεία και τρένα μεγάλων αποστάσεων διατηρούνται έως τις 7 Απριλίου. Ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ ξεκαθαρίζει από την πλευρά του: «Ας μην χάσουμε την υπομονή τώρα, σας παρακαλώ», είναι η έκκληση του πολιτικού του SPD για την αρχή του χειμώνα και τις γιορτές. Και ο ιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν δήλωσε πρόσφατα στην «Zeit»: «Οι ψυχρότερες θερμοκρασίες αναμφίβολα θα ενισχύσουν τη μετάδοση. Το πόσο εξαρτάται κυρίως από το ποιες παραλλαγές του ιού θα επικρατήσουν τις επόμενες εβδομάδες.»

Χαλάρωση

Η Βαυαρία, η Βάδη-Βυρτεμβέργη, το Σλέσβιχ-Χολστάιν, η Έσση και η Ρηνανία-Παλατινάτο έχουν ήδη καταργήσει την καραντίνα σε περίπτωση θετικού τεστ - και βασίζονται σε μια αυστηρότερη χρήση μάσκας για μολυσμένα άτομα σε δημόσιους χώρους. Επίσης, πολλά κρατίδια θέλουν να άρουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα λεωφορεία και τα τρένα στις τοπικές συγκοινωνίες, αλλά δεν υπάρχει ακόμη κοινή γραμμή. Στην κατεύθυνση της εξομάλυνσης κινούνται ήδη τα κρατικά χρηματοδοτούμενα ράπιντ τεστ, που έχουν κοστίσει δισεκατομμύρια στον δημόσιο κορβανά. Με το νέο έτος μάλιστα και οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού θα υπαχθούν στην αρμοδιότητα των ιατρείων, δεν θα απαιτούνται πλέον ειδικά κέντρα εμβολιασμού.

διαβάστε ακόμα

«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ