Οι μεταφορές αποτέλεσαν τη βασική πηγή εισπράξεων για την Ελλάδα από τη Βρετανία το 2021

22-07-22 | ΑΓΟΡΕΣ

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2021 οι ελληνικές εξαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσώπευαν το 3,3% του συνόλου των εξαγωγών μας στον κόσμο, ενώ οι εισαγωγές το 1%.

Έτσι, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν για την Ελλάδα ο 9ος πελάτης και ο 22ος προμηθευτής, έχοντας πάντως απωλέσει μερίδιο στις τόσο στις ελληνικές εξαγωγές, αλλά κυρίως στις εισαγωγές (το 2020 ήταν 7ος πελάτης και 14ος προμηθευτής). Μικρότερη είναι η βαρύτητα της Ελλάδας στο εξωτερικό εμπόριο του Ηνωμένο Βασίλειο, αφού σύμφωνα με τη βρετανική στατιστική υπηρεσία, το 2021 αποτέλεσε τον 45ο εξαγωγικό προορισμό (0,3% επί του συνόλου των εξαγωγών της χώρας) και τον 52ο προμηθευτή (0,2% του συνόλου).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από το 2019 το διμερές εμπόριο είναι πλεονασματικό για την Ελλάδα. Ο υπερτριπλασιασμός του πλεονάσματος στο ελληνικό εμπορικό ισοζύγιο το 2021 οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των εισαγωγών μας κατά 37% και δευτερευόντως στην αύξηση των εξαγωγών κατά 9%.

Εκτός των μεθοδολογικών διαφορών που οδηγούν γενικά σε αποκλίσεις μεταξύ των στατιστικών στοιχείων εμπορίου της ΕΕ και του ΗΒ37, μια σημαντική διαφορά ως προς τις ελληνικές εξαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι η διαφορετική καταγραφή της αξίας τους στη στατιστική κατηγορία (ορυκτά καύσιμα, λάδια και προϊόντα απόσταξης). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το 2021 η εν λόγω κατηγορία αντιπροσώπευε το τρίτο εξαγόμενο από την Ελλάδα είδος, με αξία 123,5 εκατ. ευρώ. Κατά τη βρετανική Υπηρεσία Εσόδων και Τελωνείων (HMRC), οι ελληνικές εξαγωγές αυτής της κατηγορίας ανήλθαν σε 11.921 λίρες.

Να σημειωθεί ότι διαχρονικά, η Ελλάδα έχει πλεονασματικό ισοζύγιο υπηρεσιών με το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τη βρετανική στατιστική υπηρεσία, το 2021 οι ελληνικές εξαγωγές υπηρεσιών στο ΗΒ ανήλθαν σε 2,137 δισ. λίρες, αύξηση πλέον του 40% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, οπότε είχε καταρρεύσει ο τουρισμός λόγω πανδημίας, παραμένοντας πάντως σε επίπεδο χαμηλότερο από αυτό του 2019. Καθώς οι ελληνικές εισαγωγές υπηρεσιών από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν μόνο κατά 4,5%, το ισοζύγιο παρέμεινε πλεονασματικό για την Ελλάδα κατά 827 εκατ. λίρες.

Οι μεταφορές, και κυρίως οι αεροπορικές, αποτέλεσαν τη βασική πηγή εισπράξεων από το Ηνωμένο Βασίλειο το 2021, αντιπροσωπεύοντας το 41,3% του συνόλου των εισπράξεων της Ελλάδας και ακολούθησαν τα προσωπικά ταξίδια (32,4% του συνόλου) και οι θαλάσσιες μεταφορές (10,2% του συνόλου).

Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Λονδίνο.

 

 
 
 
 
 
 

διαβάστε ακόμα

Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός