Ισπανικός τουρισμός | Περίπου 23 εκατ. τουρίστες στο α' 5μηνο- Νέο ρεκόρ αναμένεται σε Κανάρια και Βαλεαρίδες Νήσους φέτος

12-07-22 | ΑΓΟΡΕΣ

Περίπου 22,7 εκατομμύρια τουρίστες υποδέχθηκε η Ισπανία το πρώτο 5μηνο του 2022, 7 φορές περισσότερους από την ίδια περίοδο του 2021. Τα στοιχεία των κρατήσεων δείχνουν ότι οι αφίξεις θα είναι αυξημένες και την υψηλή περίοδο της εφετινής σεζόν, με την Exceltur, την ένωση τουριστικών επιχειρήσεων της χώρας, να εκτιμά ότι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θα μπορούσαν να είναι «παρόμοιοι» με εκείνους του 2019, χρονιά ρεκόρ στις τουριστικές επιδόσεις της Ισπανίας.

«Η ευρωπαϊκή και η εσωτερική ζήτηση είναι πολύ υψηλή και θα ωφελήσει ολόκληρο τον κλάδο», δήλωσε ο αντιπρόεδρός της  Exceltur, Χοσέ Λουίς Ζορέντα. Την άποψη αυτή συμμερίζονται και οι επιχειρηματίες στα παραθαλάσσια καταστήματα.

«Θα είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα καλοκαίρια στην ιστορία», δήλωσε ο Ντιέγκο Σαλίνας, πρόεδρος της Ένωσης Μπαρ, Εστιατορίων και Καφετέριων (ABRECA) του Μπενιντόρμ, της διάσημης τουριστικής πόλης στην Κόστα Μπλάνκα στα ανατολικά της χώρας.

Ο Javier Ibáñez, οικονομολόγος στην Caixabank, χαμηλώνει τις προσδοκίες, αναφέροντας ότι το οικονομικό αποτέλεσμα από τον τουρισμό για την Ισπανία θα είναι στα επίπεδα του 2017, το οποίο ήταν χαμηλότερο από αυτό του 2019.

Σύμφωνα με την Exceltur, το ΑΕΠ που δημιουργεί ο τουρισμός αναμένεται να φτάσει τα 151,8 δισ. ευρώ φέτος - 10 δισ. ευρώ περισσότερα από ό,τι ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Το ποσό αυτό είναι ελαφρώς χαμηλότερο από το 2019 (155 δισεκατομμύρια ευρώ), αλλά πολύ υψηλότερο από το 2020 (52 δισεκατομμύρια ευρώ) και το 2021 (88 δισεκατομμύρια ευρώ).

Οι προορισμοί που θα επωφεληθούν περισσότερο από αυτή την ανάκαμψη φέτος είναι εκείνοι στις ακτές της Ανδαλουσίας (+7,4% σε σύγκριση με το 2019), οι Κανάριοι Νήσοι (+3,5%) και οι Βαλεαρίδες Νήσοι (+3,6%).

Πάντως, αυτή η «έκρηξη τουριστικής ζήτησης» επανέφερε στην επικαιρότητα τα προβλήματα του μαζικού τουρισμού, που οδήγησαν προ της πανδημίας σε συγκρούσεις μεταξύ κατοίκων και τουριστών.

Πονοκέφαλο επίσης προκαλεί η παγκόσμια αύξηση των τιμών στα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Αυτή η «πληθωριστική σπείρα», η οποία επηρεάζει ιδιαίτερα την ενέργεια και τα τρόφιμα, περιορίζει «τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών», προειδοποίησε η Exceltur.

Τέλος, η ακρίβεια εκτιμάται ότι θα επιβραδύνει την ανάπτυξη, καθώς περιορίζει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών; Αν και ο κλάδος έχει δείξει αντίσταση μέχρι στιγμής, η οικονομική επιβράδυνση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία «θα επηρεάσει» τον τουρισμό, παραδέχεται ο Javier Ibáñez της Caixabank.

διαβάστε ακόμα

Τζουμέρκα | Πώς ο «Μύλος Κλίφκης» θα μετατραπεί σε χώρο εστίασης, αναψυχής και εναλλακτικού τουρισμού
Δήμος Χανίων: Διαγωνισμός για παροχή ξενοδοχειακών υπηρεσιών
Μάιος, μήνας εκδηλώσεων για την Κατερίνη
Kronion Trail race στο Λασίθι Κρήτης
Φεστιβάλ Θεματικού Εναλλακτικού Τουρισμού στα Χανιά
Ξενοδοχεία | Ισχυρός επενδυτικός προορισμός η Αθήνα - για πρώτη φορά στο top10 των προτιμώμενων ευρωπαϊκών πόλεων
Ν.Χαρδαλιάς | Τουρισμός πολυτελείας: Συνεργασία της Αθήνας- Αττικής με το Ντουμπάι
Εορταστικό χωριό το Πεδίο του Άρεως από τα ερχόμενα Χριστούγεννα
Ευρωπαϊκός τουρισμός 2024 | Ποια σύννεφα σκιάζουν την ανάκαμψη - ETC: +14,3% οι ταξιδιωτικές δαπάνες
Φεστιβάλ Comic Con στη Θεσσαλονίκη