Aπλησίαστες οι τιμές των κατοικιών στην Ισπανία

12-06-22 | ΑΓΟΡΕΣ

Οι τιμές των κατοικιών στην Ισπανία έχουν αυξηθεί, κατά 8,5%, το πρώτο τρίμηνο του 2022, σε ετήσια βάση, γεγονός, που συνιστά την μεγαλύτερη καταγεγραμμένη αύξηση στην αγορά ακινήτων της χώρας, από τον Σεπτέμβριο του 2007 σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής.  

Αυτή η άνοδος ξεπερνά, άνω των δύο μονάδων, τα επίπεδα του προηγούμενου τριμήνου, συμπληρώνοντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, 32 τρίμηνα ανοδικής πορείας.

Συγκεκριμένα, οι τιμές των νέων κατοικιών κατέγραψαν αύξηση ύψους 10,1% ετησίως, 4 μονάδες πάνω από το καταγεγραμμένο ποσοστό του τελευταίου τριμήνου του προηγούμενου έτους, αποτελώντας την υψηλότερη αύξηση από το πρώτο τρίμηνο του 2019. Αναφορικά με τις μεταχειρισμένες κατοικίες, οι τιμές τους αυξήθηκαν κατά 8,2% σε ετήσια βάση, σχεδόν δύο μονάδες παραπάνω από το προηγούμενο τρίμηνο, σημειώνοντας τον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης από το δεύτερο τρίμηνο του 2007.

Η αυξητική τάση των τιμών των κατοικιών πιθανολογείται από τους ειδικούς της αγοράς ότι θα μπορούσε κάλλιστα να οδηγήσει σε μια νέα «φούσκα» ακινήτων, που όμως θα είναι διαφορετική με την αντίστοιχη, που έλαβε χώρα το 2008. Η μειωμένη προσφορά κατοικιών, σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτησή τους από την πλευρά των καταναλωτών, οι οποίοι θεωρούν τον κλάδο ως ένα ασφαλές καταφύγιο, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα (για τον περασμένο Μάϊο έκλεισε στο 8,7%) και αποδυναμώνει με αυτόν τον τρόπο την αγοραστική τους δύναμη και τις αποταμιεύσεις τους, έχει αναμφίβολα οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση. Ακόμα, έχει διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο το γεγονός ότι, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, οι τιμές στα οικοδομικά υλικά έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Ενόψει της ανησυχίας, που επικρατεί σχετικά με την πορεία των τιμών των κατοικιών και την ενδεχόμενη «φούσκα» ακινήτων, παρόμοιου μεγέθους σε σχέση με αυτή του 2008, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει άμεσα σε αύξηση των επιτοκίων, γεγονός που θα αυξήσει το κόστος των δανείων, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη ζήτησή τους. Συνεπώς, θεωρείται ότι θα μειωθεί και η ζήτηση των κατοικιών, στοιχείο που θα επηρεάσει τις τιμές τους, ανακόπτοντας την ανοδική τους πορεία.

(*) Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μαδρίτη. 

 

 
 
 
 
 
 

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»