Μειώνεται η αγοραστική δύναμη των Γάλλων

12-06-22 | ΑΓΟΡΕΣ

Ο πληθωρισμός στην Γαλλία τον μήνα Μάϊο άγγιξε το 5,2% σε ετήσια βάση σύμφωνα με προσωρινά στατιστικά στοιχεία του γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής και Οικονομικών Σπουδών.

Πρόκειται για το υψηλότερο σχετικό ποσοστό που είχε να εμφανιστεί από το έτος 1985. Υπενθυμίζεται πως έναν μήνα νωρίτερα, τον Απρίλιο, ο πληθωρισμός είχε φτάσει το 4,8% σε ετήσια βάση.

Όπως φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις, το φαινόμενο του πληθωρισμού αποτελεί την μεγαλύτερη ανησυχία των Γάλλων πολιτών, δεδομένου πως αυτός συνεχίζει να αυξάνεται, επηρεαζόμενος από την άνοδο των τιμών της ενέργειας (+28% σε διάστημα δώδεκα μηνών), συνεπεία της ουκρανικής κρίσης. Η άνοδος των τιμών αφορά επίσης τα τρόφιμα (+4,2%) και κυρίως φρέσκα προϊόντα (+1,5%), υπηρεσίες (+3,2%, καθώς και μεταποιημένα προϊόντα (+2,9%).

Σε κάθε περίπτωση ο πληθωρισμός τείνει να καταστεί ένα δομικό πρόβλημα της γαλλικής οικονομίας και η τελευταία φαίνεται να εισέρχεται πλέον σε μια περίοδο οικονομικής στασιμότητας.

Οι αυξήσεις των τιμών δε έχουν αρχίσει και μειώνουν την αγοραστική δύναμη των Γάλλων, δεδομένου πως η τελευταία μειώθηκε απότομα το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με την απώλεια να υπολογίζεται σε 1,9 μονάδες ανά μονάδα κατανάλωσης. Άλλωστε η κατανάλωση που αποτελεί και κύριο μοχλό της γαλλικής ανάπτυξης, μειώθηκε κατά 1,4% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους και υποχώρησε εκ νέου κατά 0,4% τον Απρίλιο 2022, με τα νοικοκυριά πλέον να μειώνουν σημαντικά τις αγορές τροφίμων τους.

Για την προάσπιση δε της αγοραστικής δύναμης των γαλλικών νοικοκυριών, η γαλλική κυβέρνηση υπόσχεται την υιοθέτηση καινούργιων μέτρων όπως: συγκράτηση των τιμών ενέργειας, μείωση ανταποδοτικού τέλους οπτικοακουστικών μέσων, τριπλασιασμό του μπόνους Μακρόν, αναθεώρηση των συντάξεων προς τα άνω, επισιτιστική επιταγή, καθώς και μείωση των κατώτερων κοινωνικών συνεισφορών, ως συνέπεια των πληθωριστικών πιέσεων.

(*) Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Παρίσι. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

διαβάστε ακόμα

«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ