Ρεκόρ ανόδου 40 ετών για τον πληθωρισμό στη Γερμανία

01-05-22 | ΑΓΟΡΕΣ

Την Έκθεση Πληθωρισμού του Απριλίου, η οποία περιλαμβάνει εξελίξεις και σχολιασμό σχετικά με την άνοδο του επιπέδου των τιμών, σε ποια προϊόντα και υπηρεσίες παρατηρείται αύξηση και που αυτή οφείλεται δημοσίευσε το Ινστιτούτο Μακροοικονομίας και Έρευνας Οικονομικών Κύκλων του Ντύσσελντορφ.

Σύμφωνα με την έκθεση οι τιμές στον τομέα της Ενέργειας έφτασαν τον Μάρτιο του 2022 σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και αύξησαν το αποτύπωμα της Ενέργειας στον γερμανικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 39,5%. Ο Πληθωρισμός έφτασε το 7,3%, ρεκόρ 40 χρόνων για τη γερμανική πραγματικότητα, ενώ το 4% του ποσού αυτού αντιστοιχεί στον ενεργειακό εξοπλισμό των νοικοκυριών, καθώς και σε καύσιμα, λιπαντικά κ.λ.π. Ο Πληθωρισμός εξαιρώντας την Ενέργεια έφτασε τον Μάρτιο του 2022 το 3,6%. Η αύξηση της τάξης του 33,6% στον Δείκτη Τιμών Τροφίμων σε σύγκριση με την τιμή του Δείκτη το ίδιο μήνα πέρσι έχει αποτυπωθεί μόνο στη συμβολή των τροφίμων στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (αύξηση 6,2%), γεγονός που οφείλεται στο ότι τα γεωργικά προϊόντα στις ανεπτυγμένες οικονομίες αποτελούν σχετικά μικρό μέρος των τιμών στα τρόφιμα.

Τη μεγαλύτερη αύξηση συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα και τον ίδιο μήνα πέρυσι κατέγραψε τον Μάρτιο του 2022 το Φυσικό Αέριο, με αυξήσεις 79% και 741% αντίστοιχα, καθώς και 319% αύξηση σε σχέση με τον μέσο όρο του 2021. Το αργό πετρέλαιο ακρίβυνε κατά 24% συγκριτικά με τον Φεβρουάριο του 2022 και σχεδόν κατά 94% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021. Το σιτάρι, επηρεασμένο από την ουκρανική σύρραξη, ακρίβυνε κατά 58% από τον Μάρτιο του 2021 και σχεδόν κατά 20% από τον Φεβρουάριο του 2022. Ενώ η αύξηση των τιμών στο αργό πετρέλαιο επηρεάζει απευθείας τις τιμές της θέρμανσης και των καυσίμων, η τιμή του στις αγορές δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα στο μέγιστο, λόγω των μακροπρόθεσμων συμβολαίων των νοικοκυριών.

Στον τομέα των Τροφίμων, η αύξηση της τάξης του 30% της τιμής του ηλιελαίου, του κραμβελαίου και των λοιπών ελαίων οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στη σύρραξη στην Ουκρανία, αφού η τελευταία κατέχει σημαντικό ρόλο στη διακίνηση ηλιελαίου. Το ίδιο ισχύει και για το σιτάρι, με αύξηση 9,2%. Η ευκολία υποκαταστασιμότητας σε άλλα τρόφιμα συνεισέφερε στον μετριασμό της πληθωριστικής τάσης σε ορισμένα από αυτά, όπως, λόγου χάρη, το ρύζι (αύξηση 1,6%) και τα καρότα (μείωση 11,6%).

Επιπρόσθετα, έρευνα του Ινστιτούτου έδειξε ότι τα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα επιβαρύνονται δυσανάλογα από την άνοδο των τιμών της ενέργειας και αισθάνονται επίσης πιο έντονα τις επιπτώσεις της ανόδου των τιμών των τροφίμων. Σε οικογένειες με παιδιά με χαμηλό έως μεσαίο εισόδημα παρουσιάζεται σχετικά ισχυρό το αντίκτυπο της αύξησης των τιμών των καυσίμων. Επιπλέον, η πληθωριστική επιβάρυνση για τα νοικοκυριά με χαμηλά καθαρά εισοδήματα θα είναι υψηλότερη από εκείνη των νοικοκυριών υψηλού εισοδήματος, δεδομένου του ίδιου ρυθμού Πληθωρισμού, λόγω δυσκολίας υποκαταστασιμότητας των προϊόντων που πλήττονται περισσότερο.

Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Ντύσσελντορφ.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο