O εσωτερικός τουρισμός πρώτη επιλογή των Ιταλών το 2022 | Μόνο 1 στους 10 επιλέγει διακοπές στο εξωτερικό

19-04-22 | ΑΓΟΡΕΣ

Ο εσωτερικός τουρισμός κυριαρχεί στις επιλογές των Ιταλών για διακοπές το 2022, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας της εταιρείας Demoskopika.

Ειδικότερα, η έρευνα δείχνει ότι 30 εκατομμύρια Ιταλοί (51 % του συνόλου) θα κάνουν διακοπές τους επόμενους μήνες, Από αυτούς εννέα εκατομμύρια (16% του συνόλου) έχουν ήδη κλείσει τις διακοπές τους, ειδικά οι ταξιδιώτες στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 18 και 35 ετών. Το 35% σχεδιάζει ένα ταξίδι για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, ενώ το 18% όσων ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν δηλώνουν επί του παρόντος «αναποφάσιστοι».

Όσον αφορά τους προορισμούς, 9 στους 10 Ιταλούς θα ταξιδέψουν στο εσωτερικό και μόνο το 10% στο εξωτερικό.

Από το 10% αυτών που επιλέγουν διακοπές στο εξωτερικό, το 7% έχει προγραμματίσει ταξίδι σε ευρωπαϊκό προορισμό, ενώ το υπόλοιπο 3% θα επιλέξει διακοπές εκτός Ευρώπης.

Οι επιπτώσεις του πολέμου

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρέασε καθοριστικά τα ταξιδιωτικά σχέδια αρκετών Ιταλών. Το 13% ανέφερε ότι εγκατέλειψε τα ταξιδιωτικά σχέδια τους επόμενους μήνες λόγω του φόβου για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στα οικονομικά της οικογένειας και το 8% λόγω της εμμονής των παραλλαγών του Covid-19.

Τέλος, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Ιταλία θα «χάσει» 300 χιλιάδες Ουκρανούς και Ρώσους τουρίστες το 2020. Αυτό αντιπροσωπεύει πτώση 2,4 εκατομμυρίων διανυκτερεύσεων και μείωση των τουριστικών δαπανών κατά σχεδόν 180 εκατομμύρια ευρώ.

Προορισμοί στη θάλασσα, πόλεις και φύση

Οι παραθαλάσσιοι προορισμοί παραμένουν οι πιο δημοφιλείς, όπως αναφέρει το 57% των Ιταλών. Ωστόσο, οι πόλεις της τέχνης, που είχαν μειωμένη ζήτηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, «ξυπνούν» φέτος (27,1 %).

Επιπλέον, σχεδόν 1 στους 4 Ιταλούς (23 %) επιλέγουν διακοπές στη φύση. Συγκεκριμένα, το 10% θέλει διακοπές στο βουνό, το 9% θέλει να επισκεφτεί την ύπαιθρο, ενώ το 4% θέλει να επισκεφτεί έναν παραλίμνιο προορισμό τους επόμενους μήνες.

Στο κάτω μέρος, στην κατάταξη των προορισμών που ανέφεραν οι Ιταλοί, βρίσκονται οι εξωτικοί προορισμοί (3%) και οι διακοπές με σπα (2%).

Ο εισερχόμενος τουρισμός

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας ερευνών αγοράς Demoskopika, η Ιταλία θα έχει το 2022 περίπου 92 εκατομμύρια αφίξεις και 343 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις (συμπεριλαμβανομένων τόσο των Ιταλών όσο και των ξένων επισκεπτών). Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 43% και 35% αντίστοιχα, σε σύγκριση με το 2021.

Ενώ η αυξανόμενη τάση είναι σαφής, οι αριθμοί εξακολουθούν να απέχουν πολύ από αυτούς που καταγράφηκαν το 2019. Οι διανυκτερεύσεις, εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, θα είναι μειωμένες κατά 21,4 % και οι αφίξεις  κατά 30%.

διαβάστε ακόμα

Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ
MyCoast: | Η νέα ψηφιακή εφαρμογή για την τήρηση της νομιμότητας σε αιγιαλό και παραλίες
Τουρισμός | "Διασκεδάστε με σεβασμό" στις Βαλεαρίδες Νήσους - η νέα καμπάνια για υπευθυνότητα των τουριστών
Έρευνα: Μεγαλώνει το «παράθυρο» κρατήσεων στα ταξίδια – Η Ευρώπη πρωταθλήτρια
Έντονη ζήτηση για ταξίδια στην Αμερική το 2024
HolidayCheck: Εκδήλωση στην Κρήτη για την τοποθέτηση των ξενοδοχείων στις γερμανόφωνες αγορές