Ισπανικός τουρισμός | Ανάκαμψη κοντά στα επίπεδα του 2019 φέτος, αλλά φόβοι για έξαρση χρεών λόγω της ακρίβειας

12-04-22 | ΑΓΟΡΕΣ

Κοντά στα επίπεδα του 2019 θα κινηθούν οι οικονομικές επιδόσεις του ισπανικού τουρισμού το 2022, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ισπανικού συνδέσμου τουριστικών επιχειρήσεων Exceltur. 

Ειδικότερα, η συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να προσεγγίσει τα 142 δισ. ευρώ, έναντι των 155 δισ. ευρώ το 2019, των 88 δισ. ευρώ το 2021 και των 52 δισ. ευρώ το 2020

Στο πρώτο τρίμηνο του 2022, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) που παράγεται από τον τουριστικό τομέα παρέμεινε 15,8% κάτω από το επίπεδο του 2019. Το ποσοστό αυτό ήταν καλύτερο από το αναμενόμενο από  Exceltur, που περίμενε επιδόσεις 30% χαμηλότερες από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

Η επιθυμία να ταξιδέψουμε μετά από δύο χρόνια περιορισμών, που σχετίζονται με την επιδημία του Covid-19 ήταν ισχυρότερη από τους φόβους που σχετίζονται με την παραλλαγή Omicron ή ζητήματα ασφάλειας που προέκυψαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου η ένωση Exceltur.

Σύμφωνα με την ένωση εργοδοτών στον ισπανικό τουρισμό, οι προοπτικές ανάκαμψης του τουρισμού είναι ενθαρρυντικές για το δεύτερο τρίμηνο, και ειδικά για την εβδομάδα του Πάσχα (Μεγάλη Εβδομάδα), μια περίοδο κλειδί για τον ισπανικό τουρισμό: οι πωλήσεις γι αυτήν την περίοδο θα μπορούσαν να φτάσουν το 90% του επιπέδου του 2019, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της Exceltur, Χοσέ Λουίς Ζορέντα.

Ήδη κάποιες περιοχές έχουν κρατήσεις υψηλότερες από τη Μ.Εβδομάδα του 2019. Η Μαδρίτη υπολείπεται κατά 7,6%.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μέχρι τώρα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στον τουρισμό της Ισπανίας, με τις αφίξεις Ρώσων και Ουκρανών να αντιπροσωπεύουν μόλις το 1,3% του συνόλου.

Η ακρίβεια, όμως, ενδέχεται να έχει καταστροφικές συνέπειες στις επιχειρήσεις, Σύμφωνα με τον Χοσέ Λουίς Ζορέντα, τα οικονομικά των τουριστικών επιχειρήσεων βρίσκονται σε δεινή θέση από τη διετή ύφεση λόγω της πανδημίας και τώρα η εκτίναξη των τιμών θα οδηγήσει σε έξαρση χρεών, προειδοποιεί η Exceltur.

διαβάστε ακόμα

Κρήτη | Φιλοξενία τουριστικών πρακτόρων από τη Ν. Αφρική και πανεπιστημιακού/αρθρογράφου ΑμεΑ
Επικυρώθηκε ο πίνακας επιτυχόντων στο πρόγραμμα κατάρτισης στο επάγγελμα του ξεναγού στο Α.Π.Θ.
Booking.com | Όλες οι νέες τάσεις στα οικογενειακά ταξίδια το 2024: Α.Ι., νταντάδες στις διακοπές και οι νέοι jet setters
Τα 4 ξενοδοχειακά deals στο α΄ 4μηνο του 2024
ΣΥΡΙΖΑ | Κίνδυνος απώλειας γαλάζιων σημαιών από τις ελληνικές παραλίες
KAYAK: Το Ηράκλειο Κρήτης στους 10 πιο περιζήτητους προορισμούς των Γερμανών για το καλοκαίρι του 2024
Δεύτερο Elia Lesvos Confest "Ελαιόλαδο και Υγεία" - φιλοξενείται σε ελαιοτριβείο της οικογένειας Ελύτη
Transavia France: Νέα χειμερινή σύνδεση Τουλούζη – Ντουμπάι - Αθήνα
Βενετία | Το τέλος εισόδου απέφερε στο Δήμο έσοδα 7 μηνών μέσα σε 8 ημέρες!
Τζουμέρκα | Πώς ο «Μύλος Κλίφκης» θα μετατραπεί σε χώρο εστίασης, αναψυχής και εναλλακτικού τουρισμού