Γερμανία | Απαισιόδοξες οι προβλέψεις των «Σοφών» για την ανάπτυξη

30-03-22 | ΑΓΟΡΕΣ

Οι συνέπειες του ρωσικού επιθετικού πολέμου στην Ουκρανία είναι ήδη εμφανείς και στη γερμανική οικονομία, την «ατμομηχανή της Ευρώπης», όπως είθισται πολλοί να την αποκαλούν. Το λεγόμενο «Συμβούλιο Σοφών» με συμβουλευτικές αρμοδιότητες προς τη γερμανική κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα στο Βερολίνο τις αναθεωρημένες προβλέψεις του για την πορεία της γερμανικής οικονομίας το 2022 βάσει των νέων δεδομένων που θέτει «ένας πόλεμος στην Ευρώπη», όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισαν αλλά και για το 2023.

Οι κορυφαίοι Γερμανοί οικονομολόγοι προβλέπουν λοιπόν αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8%, αναθεωρώντας έτσι την πρόγνωση που είχαν κάνει τον περασμένο Νοέμβριο για 4,6%. Πρόκειται ουσιαστικά για μια δραστική επιδείνωση των αναπτυξιακών προοπτικών της γερμανικής οικονομίας.

Ήδη διάφορα γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα είχαν παρουσιάσει απαισιόδοξες προβλέψεις για την τρέχουσα χρονιά,  λαμβάνοντας υπόψη τα σοβαρά προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και στην αύξηση στις τιμές ενέργειες. Για το 2023 οι εμπειρογνώμονες του «Συμβουλίου Σοφών» τοποθετούν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη στο 3%.

Αβεβαιότητα ενόψει ενεργειακών κινδύνων

Βασικό σημείο που διαφάνηκε κατά την παρουσίαση των Γερμανών εμπειρογνωμώνων είναι η μεγάλη αβεβαιότητα που επικρατεί προς το παρόν, ενώ, όπως τόνισαν, ενδεχόμενη επιβολή εμπάργκο προς τη Ρωσία η διακοπή της παροχής ρωσικής ενέργειας θα μπορούσε να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις αναπτυξιακές προοπτικές και για τη Γερμανία.  «Η διακοπή των ενεργειακών προμηθειών (από τη Ρωσία) ενέχει τον κίνδυνο η γερμανική οικονομία να διολισθήσει σε βαθύτερη ύφεση και ο πληθωρισμός να αυξηθεί ακόμη περισσότερο» δήλωσε χαρακτηριστικά η Μόνικα Σνίτσερ, μέλος του «Συμβουλίου Σοφών».

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις μέχρι τώρα προβλέψεις των «Σοφών» ο πληθωρισμός για το 2022 κινείται στο 6,1% και εκτιμάται προσεγγιστικά στο 3,4% για τον επόμενο χρόνο. Συγχρόνως και η Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα τα δικά της στοιχεία ειδικά για τον Μάρτιο. Σύμφωνα λοιπόν με τα τελευταία στοιχεία ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάρτιο κινήθηκε στο 7,3%. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό τα τελευταία 40 χρόνια, δηλαδή από την άνοιξη του 1981, όταν οι τιμές των ορυκτών καυσίμων εκτινάχθηκαν στα ύψη εξαιτίας των συνεπειών του Πρώτου Πολέμου του Περσικού Κόλπου. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο του 2022 ο πληθωρισμός κινήθηκε στο 5,1%.

Την ίδια ώρα γερμανοί οικονομολόγοι αλλά και το Ινστιτούτο Ifo του Μονάχου αναμένει αύξηση των τιμών στην αγορά πρώτων υλών και τροφίμων το επόμενο τρίμηνο, ως συνέπεια της συνεχιζόμενης εμπόλεμης κατάστασης στο ουκρανικό μέτωπο.

Πηγή: DW

διαβάστε ακόμα

Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός