Γερμανία: Οι αυστηροί κανόνες μάσκας στο εξωτερικό δικαιολογούν τη δωρεάν ακύρωση διακοπών

18-05-21 | ΑΓΟΡΕΣ

Δικαίωμα απόσυρσης από το ταξιδιωτικό συμβόλαιο χωρίς χρεώσεις θα έχουν οι Γερμανοί ταξιδιώτες εάν, μετά την κράτηση διακοπών, αποφασιστούν από τον προορισμό σκληρότεροι κανόνες από αυτούς που ισχύουν στη χώρα τους για τον κορωνοϊό όσον αφορά την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Αυτή είναι η ετυμηγορία του Δικαστηρίου του Ντίσελντορφ όσον αφορά υπόθεση ταξιδιώτη που είχε κάνει κράτηση πακέτου διακοπών στη Μαγιόρκα για οικογενειακές διακοπές τον Ιούλιο του 2020.

Επτά εβδομάδες πριν την αναχώρηση, θα εφαρμόζονταν στον προορισμό αυστηρότεροι κανόνες από τη Γερμανία, όσον αφορά την υποχρεωτική χρήση μάσκας και ο ενάγων αποφάσισε να αποσυρθεί από το συμβόλαιο.

Στη συνέχεια, ο τουρ οπερέιτορ χρέωσε ακυρωτικό το 25% της τιμής του ταξιδιού και ο ταξιδιώτης διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση αυτή ισχυριζόμενος ότι εξαιτίας των αυστηρότερων κανονισμών μάσκας στη Μαγιόρκα σε σχέση με της χώρας του δικαιούνταν να αποσυρθεί από τη σύμβαση χωρίς χρεώσεις.

Το δικαστήριο έκρινε ότι έχει γίνει ξεκάθαρο ότι υπήρχαν εξαιρετικές συνθήκες στον προορισμό την χρονική περίοδο της απόσυρσης του ταξιδιώτη. Αυτές οι συνθήκες του δίνουν το δικαίωμα να ακυρώσει το συμβόλαιο χωρίς χρεώσεις επειδή το ταξίδι υπέστη σημαντικές αλλοιώσεις.

Παράλληλα, το δικαστήριο ξεκαθάρισε ότι δεν αποτελεί κάθε υποχρέωση χρήσης μάσκας αλλοίωση του ταξιδιού. Εάν, για παράδειγμα, υπάρχει υποχρέωση χρήσης μάσκας στο εστιατόριο ή στο σουπερ μάρκετ, δεν υπάρχει αλλοίωση. Η κατάσταση όμως αλλάζει εάν η υποχρέωση είναι διαμορφωμένη με τρόπο που ουσιαστικά επηρεάζει την καθημερινότητα στις διακοπές, όπως έκρινε το δικαστήριο.

Κατά τη χρονική περίοδο της ακύρωσης, η Μαγιόρκα είχε κάνει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε όλες τις αστικές περιοχές αλλά και στις παραλίες. Αυτό σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες θα έπρεπε να φορούν  μάσκα υπό 30 βαθμούς κελσίου. Το δικαστήριο θεώρησε το γεγονός αυτό σημαντική αλλοίωση της καθημερινότητας των διακοπών.

διαβάστε ακόμα

Πράσινο φως στην πρόταση της ΤΕΜΕΣ για ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα
Δύο Ελληνικές παραλίες στις 50 καλύτερες στον κόσμο για το 2024 – 7 κορυφαίες στην Ευρώπη
Η τηλεργασία «απειλεί» καντίνες και κυλικεία
Σε ψηφιακή αποτύπωση το «Πολιτιστικό Καλεντάρι Πιερίας»
BTW | Επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία από την αύξηση του αεροπορικού φόρου
Ponant: Κρουαζιέρες στα Ελληνικά νησιά με αναχώρηση από Αθήνα
19,5 εκατ. θέσεις, που καλύπτουν 47 χώρες, διαθέτει το 2024 η AEGEAN
Γερμανικός Τύπος | Ελλάδα: Εξαήμερο κατά των ελλείψεων εξειδικευμένου δυναμικού;
Τουρκικός τουρισμός | +13,2% οι αφίξεις, +5,4% τα έσοδα το α' τρίμηνο
FootGolf με τη συμμετοχή των Euro 2004 Legends στο Porto Carras Pro-Am Aegean Mini Tour