Οι 15 χώρες που ανοίγουν για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες – Πώς και πότε θα γίνει αυτό

18-03-21 | ΑΓΟΡΕΣ

Δεκαπέντε χώρες ανοίγουν στα σύνορά τους στους εμβολιασμένους ταξιδιώτες αυτό το καλοκαίρι, καθώς γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι τα διαβατήρια εμβολιασμών και τα τεστ θα αποτελέσει το κλειδί για να ανοίξει ο ευρωπαϊκός τουρισμός.

Παρότι κάθε χώρα έχει διαφορετικές πολιτικές υποδοχής στα σύνορα όσον αφορά τις αφίξεις από τη Βρετανία, οι 15 χώρες είναι οι ακόλουθες...

Εσθονία

Έχει άρει ήδη την καραντίνα για εμβολιασμένους ταξιδιώτες και όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, από την 1η Φεβρουαρίου, η καραντίνα 10 ημερών και τα τεστ δεν είναι υποχρεωτικά για όσους ταξιδιώτες έχουν εμβολιαστεί μέσα στο προηγούμενο εξάμηνο και όσους έχουν ανακάμψει από τον ιό το προηγούμενο εξάμηνο.

Για την απόδειξη των παραπάνω γίνεται δεκτό επίσημο έντυπο από ψηφιακά συστήματα υγείας άλλων χωρών.

Ρουμανία

Στις 18 Ιανουαρίου, η ρουμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και φτάνουν στη Ρουμανία μετά από δέκα ημέρες από τη δεύτερη δόση, δεν θα περνούν από καραντίνα.

Όποιος δεν μπορεί να προσκομίσει απόδειξη εμβολιασμού θα πρέπει να προσκομίσει απόδειξη αρνητικού πιστοποιητικού τεστ Covid-19, το οποίο θα πρέπει να έχει γίνει το πολύ 72 ώρες πριν την είσοδο στη χώρα και θα περνά από καραντίνα 14 ημερών κατά την άφιξη.

Γεωργία

Τον περασμένο μήνα η Γεωργία ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει ξανά για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες. "Πολίτες όλων των χωρών που ταξιδεύουν αεροπορικώς από οποιαδήποτε χώρα μπορούν να εισέλθουν στη Γεωργία εάν παρουσιάσουν το έγγραφο που επιβεβαιώνει την πλήρη πορεία (δύο δόσεις) οποιουδήποτε εμβολιασμού Covid-19 στα συνοριακά σημεία ελέγχου της Γεωργίας", δήλωσε η κυβέρνηση της Γεωργίας.

Οι επισκέπτες που δεν έχουν εμβολιαστεί και που έχουν βρεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο δύο εβδομάδες πριν από την άφιξή τους στην Εσθονία θα περνούν από 12 ημέρες υποχρεωτικής καραντίνας και θα πρέπει να παράσχουν αποδεικτικά στοιχεία αρνητικού τεστ PCR εντός 72 ωρών από το ταξίδι.

Πολωνία

Η Πολωνία αίρει την υποχρεωτική περίοδο απομόνωσης δέκα ημερών για αφίξεις εμβολιασμένων ταξιδιωτών. Η συμβουλή του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει: Δεν χρειάζεται να αυτοαπομονωθείτε εάν έχετε εμβολιαστεί πλήρως και προσκομίσετε πιστοποιητικό εμβολιασμού για εμβόλιο εγκεκριμένο από την ΕΕ.

Λίβανος

Οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες μπορούν ήδη να αποφύγουν την καραντίνα στο Λίβανο. Το Υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει: Οι διπλωμάτες και οι οικογένειές τους, οι επίσημες αντιπροσωπείες και οι αξιωματούχοι της UNFIL εξαιρούνται από τα μέτρα καραντίνας, καθώς και όσοι έχουν εμβολιαστεί, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν αποδείξεις εμβολιασμού τους και έπειτα από τεστ PCR κατά την άφιξή τους ως προληπτικό μέτρο.

Σεϋχέλλες

Από τις 25 Μαρτίου, όλοι (με εξαίρεση τους ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική) θα γίνονται δεκτοί, ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού τους. Η απαίτηση καραντίνας θα μειωθεί για όσους έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου Covid, αν και προς το παρόν όλες οι αφίξεις (ακόμη και οι εμβολιασμένοι) θα πρέπει να παρέχουν αποδεικτικά στοιχεία αρνητικού τεστ Covid-19 που έχει γίνει εντός 72 ωρών από την αναχώρηση.

Κύπρος

Η Κύπρος ανακοίνωσε ότι θα επιτρέπει την είσοδο Βρετανών επισκεπτών που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του Covid-19 χωρίς περιορισμούς από την 1η Μαΐου.

"Έχουμε ενημερώσει τη βρετανική κυβέρνηση ότι από την 1η Μαΐου θα διευκολύνουμε την άφιξη Βρετανών υπηκόων που έχουν εμβολιαστεί ... έτσι ώστε να μπορούν να επισκεφθούν την Κύπρο χωρίς αρνητικό τεστ ή καραντίνα", δήλωσε ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδιος στο Κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων. Οι επισκέπτες θα πρέπει να εμβολιαστούν με εμβόλια εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, είπε.

Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει ανακοινώσει ότι θα δέχεται εμβολιασμένους τουρίστες από τις 14 Μαΐου.

«Οι τουρίστες θα είναι ευπρόσδεκτοι εάν πριν από το ταξίδι είτε εμβολιάζονται, είτε έχουν αντισώματα, ή αρνητικά τεστ. Όλοι οι τουρίστες θα υποβληθούν σε τυχαίες δοκιμές», δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης.

Η Ελλάδα έχει ήδη συμφωνήσει αερογέφυρα με το Ισραήλ, που επιτρέπει στους εμβολιασμένους ταξιδιώτες να ταξιδεύουν μεταξύ των δύο χωρών.

Ισπανία

Η Υπουργός Τουρισμού της Ισπανίας, Μαρία Ρέις Μαρότο, δήλωσε στις 10 Μαρτίου ότι η χώρα "θα μπορούσε να αρχίσει να εφαρμόζει το ψηφιακό διαβατήριο το Μάιο".

Όπως τόνισε, οι Ισπανοί υπουργοί ελπίζουν να έχουν έτοιμη τη σχετική τεχνολογία πριν από τη διεθνή έκθεση τουρισμού, FITUR, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη στις 19 Μαΐου.

Η κ. Μαρότο προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η εφαρμογή οποιουδήποτε συστήματος διαβατηρίου εμβολίων θα εξαρτηθεί από τα ποσοστά διασποράς του ιού στην Ισπανία και την ταχύτητα των εμβολιασμών.

Πορτογαλία

Την περασμένη εβδομάδα, η υπουργός Τουρισμού της Πορτογαλίας, Rita Marques, δήλωσε στο BBC: «Πιστεύω ότι η Πορτογαλία θα επιτρέψει σύντομα στα ταξίδια χωρίς περιορισμούς, όχι μόνο για άτομα που έχουν εμβολιαστεί, αλλά και για άτομα που έχουν ανοσία ή που έχουν αρνητικό τεστ. Ελπίζουμε ότι θα μπορούμε να καλωσορίσουμε τους πρώτους Βρετανούς τουρίστες από τις 17 Μαΐου».

Τόνισε ότι η κατάσταση στην Πορτογαλία είναι «σταθερή» και όπως δήλωσε, «Όλα θα είναι έτοιμα μέχρι τα μέσα Μαΐου».

Το νησί της Μαδέρα καλωσορίζει ήδη ταξιδιώτες με αποδεικτικά στοιχεία για τον εμβολιασμό τους.

Ισραήλ

Η χώρα αυτή τη στιγμή ηγείται του ρυθμού εμβολιασμών. Πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού του έχει κάνει την πρώτη δόση – ποσοστό μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Επιπλέον, το Ισραήλ έχει αναπτύξει αερογέφυρα με την Ελλάδα για εμβολιασμένους ταξιδιώτες, στην οποία ελπίζει να μπει και η Κύπρος. Όλες οι αφίξεις μεταξύ των χωρών μπορούν να αποφύγουν την καραντίνα κατά την άφιξη με απόδειξη ανοσίας.

Η ισραηλινή κυβέρνηση έκανε κινήσεις για να επεκτείνει την αερογέφυρα αργότερα μέσα στο έτος. Το Υπουργείο Τουρισμού ξεκίνησε μια νέα εκστρατεία με τίτλο «Φέρτε τον τουρισμό πίσω στο Ισραήλ», της οποίας ηγείται το μοντέλο Shir Elmaliach, και η χώρα αναμένεται να ανοίξει για τους διεθνείς ταξιδιώτες στα μέσα του 2021.

Ταϊλάνδη

Οι ταξιδιώτες προς το παρόν χρειάζεται να περνούν από υποχρεωτική καραντίνα 15 ημερών σε ξενοδοχείο, ωστόσο η χώρα επιδιώκει να άρει τους περιορισμούς για όσους έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19. Αναμένεται ότι, στο πλαίσιο του προγράμματος «Welcome Back to Thailand Again», οποιοσδήποτε μπορεί να αποδείξει ότι έχει λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου θα μπορεί να εισέλθει χωρίς καραντίνα έως το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Ουγγαρία

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας δήλωσε ότι μπορεί να απαιτεί από τους επισκέπτες να αποδεικνύουν την κατάσταση εμβολιασμού τους για να αποκτούν πρόσβαση στη χώρα μέσω μιας εφαρμογής που θα δείχνει την ανοσία στον Covid-19.

Ισλανδία

Τον περασμένο μήνα, η Ισλανδία έγινε μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που κατάργησε την καραντίνα και τα τεστ για κατοίκους της που επέστρεφαν στη χώρα με διεθνές πιστοποιητικό εμβολιασμού. Των μέτρων αυτών εξαιρούνται επίσης όσοι μπορούν να αποδείξουν την ανοσία τους.

«Στόχος είναι να διευκολυνθεί η κυκλοφορία των ατόμων μεταξύ των χωρών, έτσι ώστε οι ταξιδιώτες να μπορούν να προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολίου στα σύνορα και στη συνέχεια να απαλλάσσονται από τα μέτρα ελέγχου σύμφωνα με τους κανόνες της εν λόγω χώρας», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Αυτό ισχύει κυρίως για τους υπηκόους και τους κατοίκους της χώρας που επιστρέφουν στην Ισλανδία, αλλά και για τους υπηκόους τρίτων χωρών που εξαιρούνται από τους τρέχοντες ταξιδιωτικούς περιορισμούς (δηλαδή, ταξιδεύουν για ουσιώδη σκοπό). Όταν αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, όλοι οι υπήκοοι τρίτων χωρών θα μπορούν να εισέλθουν στη χώρα, χωρίς καραντίνα, με διεθνές πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Χαβάη

Η Χαβάη μπορεί να άρει την καραντίνα για τους επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης της τουριστικής της βιομηχανίας.

Οι ισχύοντες κανόνες του απαιτούν 10 ημέρες υποχρεωτική αυτο-απομόνωση, εκτός εάν μπορεί να προσκομιστεί αρνητικό τεστ κορωνοϊού που πραγματοποιήθηκε εντός 72 ωρών από την άφιξη.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δήλωσε ότι οι αρχές εξετάζουν τρόπους με τους  οποίους θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα διαβατήριο εμβολιασμού για τους ταξιδιώτες, οδηγώντας πιθανόν σε άρση της καραντίνας για όσους έχουν εμβολιαστεί.

Αυτό θα μπορούσε να προβλέπει ότι οι εμβολιασμένους ταξιδιώτες θα λαμβάνουν ηλεκτρονικό κωδικό που θα τους επιτρέπει να ταξιδεύουν στα νησιά και υπάρχουν ελπίδες ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από τον Μάρτιο.

 

 

διαβάστε ακόμα

Ο συναυλιακός τουρισμός απογειώνει δαπάνες και ζήτηση για διεθνή ταξίδια – «Κλειδί» οι νεότερες γενιές ταξιδιωτών
Τέλος οι Ινσταγκραμικές φωτογραφίες – Οι ταξιδιώτες επιζητούν αληθινές εικόνες ξεκούραστων διακοπών
Πάνω από τις μισές ταξιδιωτικές εταιρίες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην A.I.
Τουρισμός | Αυξάνονται οι πρώιμες κρατήσεις για το 2025- Πρώτοι οι Βρετανοί στις κρατήσεις για το α' τρίμηνο
Διευθυντές Ξενοδοχείων Κρήτης | Σεμινάριο για την προστασία των ξενοδοχείων από τρομοκρατική επίθεση ή φυσική καταστροφή
Συνεργασία κοινού κωδικού των Aegean Airlines και Saudia
ASTERIA: Αναβιώνει ο θρυλικός προορισμός της Αθηναϊκής Ριβιέρας
«Απόβαση» 100.000 επισκεπτών το Πάσχα στην Κρήτη
Νέος νόμος για μουσική στα ξενοδοχεία: Εταιρεία παροχής μουσικής παρέχει ελληνική & ξένη μουσική σύμφωνα με την ποσόστωση που απαιτείται
Air France | Η Καλαμάτα νέος προορισμός το καλοκαίρι