Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Επικαιροποίηση των μέτρων για τις αφίξεις από χώρες εκτός ΕΕ

04-02-21 | ΑΓΟΡΕΣ

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά στους περιορισμούς εισόδου για ταξιδιώτες από χώρες εκτός ΕΕ και Σένγκεν, ενισχύοντας τα περιοριστικά μέτρα.

Η πρόταση της Επιτροπής υποστηρίχθηκε από το Συμβούλιο,  εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, καθώς και της εξάπλωσης των νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού. Σύμφωνα με την επικαιροποίηση, συνιστάται στα κράτη μέλη να υιοθετήσουν αυστηρότερα κριτήρια όσον αφορά τους περιορισμούς για τους ταξιδιώτες από περιοχές εκτός Ένωσης, ενώ παράλληλα να αυστηροποιήσουν τα μέτρα εισόδου ακόμη και για όσους πληρούν τα κριτήρια να εισέλθουν στην ΕΕ και στη Ζώνη Σένγκεν από άλλες χώρες.

Παράλληλα, το Συμβούλιο συνιστά στα κράτη μέλη να άρουν τους περιορισμούς για μη ουσιώδη ταξίδια πολιτών τρίτων χωρών, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων τις δύο τελευταίες εβδομάδες δεν υπερβαίνει τους 25 ανά 100.000 κατοίκους. Ταυτόχρονα, αυτές οι χώρες πρέπει να πληρούν και τα υπόλοιπα κριτήρια προκειμένου οι κάτοικοί τους να μπορούν να ταξιδεύουν στην ΕΕ / Σένγκεν για μη ουσιώδεις σκοπούς, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού, ως εξής: Είτε σταθερή είτε φθίνουσα τάση νέων κρουσμάτων, περισσότερα από 300 τεστ ανά 100.000 κατοίκους τις προηγούμενες επτά ημέρες, όχι περισσότερα από 4% θετικά τεστ των τελευταίων 7 ημερών και απουσία αυξανόμενων περιπτώσεων μεταλλάξεων του ιού.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όταν η επιδημιολογική κατάσταση επιδεινώνεται, και, ειδικότερα, όταν εντοπίζονται μεταλλάξεις  του κορωνοϊού, ενδέχεται να επανεισαχθούν ταχύτατα οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τα μη απαραίτητα ταξίδια, και συμπληρώνει, υπό τις ίδιες συνθήκες, τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να περιορίσουν προσωρινά τις κατηγορίες βασικών ταξιδιωτών.

Περαιτέρω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι τα ταξίδια που δικαιολογούνται λόγω της σοβαρότητάς τους,  θα πρέπει να εξακολουθήσουν, λαμβάνοντας υπόψη κάθε φορά την αμοιβαιότητα.  Σύμφωνα με τα μέτρα που πρέπει να εισαχθούν για αφίξεις από τρίτες χώρες, επιλέξιμες για είσοδο στον χώρο Σένγκεν, Ιρλανδία, Ρουμανία, Κύπρο, Κροατία και Βουλγαρία, το Συμβούλιο συμβουλεύει τα κράτη μέλη να απαιτούν αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών πριν  από την αναχώρηση.

Όλα τα άλλα μέτρα όπως η αυτοαπομόνωση, η καραντίνα και ανίχνευση επαφών για τη περίοδο έως δύο εβδομάδων, καθώς και τα επιπλέον τεστ όπως απαιτείται κατά την ίδια περίοδο, συνιστώνται, εάν τα κράτη μέλη θεωρούν αυτά τα μέτρα απαραίτητα για να διατηρήσουν υπό έλεγχο  την εξάπλωση του κορωνοϊού στην επικράτειά τους.

Επιπροσθέτως, η νέα σύσταση σημειώνει ότι η καραντίνα και τα πρόσθετα τεστ κατά ή μετά την άφιξη, θα πρέπει να επιβάλλονται ιδίως σε εκείνους τους ταξιδιώτες που φθάνουν από τρίτες χώρες όπου έχει εντοπιστεί αύξηση των κρουσμάτων, εξαιρώντας  τους  μεταφορείς και τους εργαζόμενους για τους οποίους μπορεί να απαιτηθούν αρνητικά rapid test, εφόσον προέρχονται από χώρα όπου εντοπίζεται υψηλή άνοδος των κρουσμάτων. 

 

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο