Οι Γερμανοί δεν ταξίδεψαν στο εξωτερικό και το γερμανικό έλλειμμα στις υπηρεσίες έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1971

27-01-21 | ΑΓΟΡΕΣ

Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας βαίνει συνεχώς μειούμενο κυρίως λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της χώρας.

Το πλεόνασμα συρρικνώθηκε στο 6,9% της ετήσιας οικονομικής παραγωγής, έναντι 7,1% το 2019 και ανήλθε σε 228 δισ. ευρώ. ή 261 δισ. δολ.

Με μία πρώτη ματιά, ο συγκριτικά αυτός σταθερός αριθμός δεν εμπεριέχει καμία ένδειξη για τις δύο σημαντικές αλλαγές, όπως ότι το παραδοσιακά μεγάλο πλεόνασμα της Γερμανίας στο εμπόριο αγαθών υποχώρησε κατά 34 δισ. δολ. με την ζήτηση για γερμανικά προϊόντα να μειώνεται στις ευρωπαϊκές χώρες ειδικά, αλλά και στις ΗΠΑ και την Ασία. Ταυτόχρονα οι Γερμανοί ταξίδεψαν στο εξωτερικό πολύ λιγότερο, γεγονός που εξηγεί γιατί το γερμανικό έλλειμμα στις υπηρεσίες μειώθηκε κατά 22 δισ. δολ., το χαμηλότερο από το 1971 και μετά.

Αντίθετα το πλεόνασμα της Κίνας αυξήθηκε κατά 170 δισ. δολ. για να φθάσει τα 310 δισ.δολ., ισοδύναμο με το 2,1% της ετήσιας οικονομικής παραγωγής. Η Ιαπωνία βρίσκεται στην τρίτη θέση με περίπου 158 δισ. δολ. ή 3,2% της ετήσιας οικονομικής της παραγωγής.

Οι ΗΠΑ είναι παραδοσιακά η χώρα με το μεγαλύτερο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Το 2020 το έλλειμμα αυτό αυξήθηκε κατά 155 δισ. δολ. φθάνοντας συνολικά στα 635 δισ.δολ. ή αντίστοιχα στο 3,1% της ετήσιας οικονομικής τους παραγωγής, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Τις ΗΠΑ ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο με έλλειμμα 91 δισ. δολ., ποσοστό 3,6% της οικονομικής τους παραγωγής και η Γαλλία με έλλειμμα 64 δισ.δολ., ποσοστό 2,9% της οικονομικής της παραγωγής.

Οι κινέζοι εξαγωγείς επωφελήθηκαν σημαντικά από την ζήτηση αγαθών και προϊόντων που σχετίζονται με την πανδημία. Σημαντικά αυξήθηκαν οι πωλήσεις και εξαγωγές ηλεκτρονικού εξοπλισμού, όπως κομπιούτερ και άλλα προϊόντα ηλεκτρονικής τεχνολογίας, ως συνέπεια περισσοτέρων εργαζομένων σε καθεστώς εργασίας από το σπίτι. Επιπλέον και λόγω της πανδημίας, σημαντικά αυξήθηκαν και οι πωλήσεις και εξαγωγές μασκών.

Ωστόσο για τις ΗΠΑ οι καθαρές εξαγωγές αγαθών για το 2020 σημείωσαν πτώση άνω των 40 δισ. $δλ. σε σύγκριση προς το 2019. Εν τω μεταξύ, το τυπικό πλεόνασμα υπηρεσιών των ΗΠΑ συρρικνώθηκε στην πραγματικότητα σε περισσότερα από 55 δισ. δολ., ως απάντηση σε δραματική μείωση του αριθμού των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα. Το παραδοσιακό πλεόνασμα των ΗΠΑ στα κέρδη από ξένα περιουσιακά στοιχεία σημείωσε επίσης μείωση κατά 50 δισ.δολ. με τους Αμερικανούς να κερδίζουν σημαντικά λιγότερα χρεόγραφα στο εξωτερικό καθώς και τα έσοδα από άμεσες ξένες επενδύσεις να μειώνονται σημαντικά.

**Οι πληροφορίες προέρχονται από την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Βερολίνο.

 

διαβάστε ακόμα

«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ