Η Ιταλία είναι ο σημαντικότερος «προορισμός» των ελληνικών εξαγωγών

25-02-20 | ΑΓΟΡΕΣ

Oι ελληνικές εξαγωγές προς την Ιταλία το 2018 εμφάνισαν αύξηση κατά 13,5% (3,45 δισ. ευρώ), ενώ οι εισαγωγές της Ελλάδος από την Ιταλία διευρύνθηκαν κατά 11,2% (4,16 δισ. ευρώ), με αποτέλεσμα το ελλειμματικό για την χώρα μας εμπορικό ισοζύγιο να διευρυνθεί οριακά κατά 1%.

Η θετική εικόνα των ελληνικών εξαγωγών προς την Ιταλία το 2018 οφείλεται πρωτίστως στην εντυπωσιακή αύξηση (περίπου 34%) ελαιολάδου. Η Ιταλία εξακολουθεί να αποτελεί τον σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών, παρότι το ποσοστό των εξαγωγών που απορροφάται από την ιταλική αγορά παρουσιάζει μικρή μείωση. Επίσης, η Ιταλία είναι η δεύτερη προμηθεύτρια της χώρας μας μετά την Γερμανία. Το 2016, το 11,2% των ελληνικών εξαγωγών κατευθύνθηκε στην Ιταλία και το 8,3% των ελληνικών εισαγωγών προήλθε από την Ιταλία. Η ίδια εικόνα παρατηρείται και το 2017 με το 10,7% των ελληνικών εξαγωγών να κατευθύνεται στην Ιταλία και το 7,6% των εισαγωγών μας να προέρχεται από την Ιταλία.  Το 2018 τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 10,4% και 7,7%.

Σημαντικοί παράγοντες στην εξέλιξη των εξαγωγών μας προς την Ιταλία είναι η εξέλιξη του ΑΕΠ της χώρας και συναφώς της αγοραστικής δύναμης του μέσου Ιταλού καταναλωτή, αλλά και η πορεία του κλάδου των κατασκευών. Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία το ΑΕΠ της Ιταλίας το 2018 αυξήθηκε 0,9%, το διαθέσιμο εισόδημα του μέσου Ιταλού αυξήθηκε 1,6% και η οικοδομική δραστηριότητα παρουσίασε ανάπτυξη, αφού εκτιμάται ότι η επιφάνεια νεόδμητων κατοικιών αυξήθηκε το 2017 κατά 11% περίπου σε σχέση με 2016 και των λοιπών μη οικιακών χώρων κατά 29%.

Οι κοινές αντιλήψεις Ελλάδας και Ιταλίας σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης πηγών ενέργειας, οι οποίες έχουν βαρύνουσα σημασία, τόσο για την περιοχή μας, όσο και την ΕΕ, αποτελούν τη βάση της συνεργασίας σε σειρά τομέων. Η Ιταλία αποτελεί σημαντικότατο εταίρο της Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας συμμετέχοντας στα περισσότερα από τα μείζονα σχέδια ενεργειακών υποδομών αμέσου ελληνικού ενδιαφέροντος (TAP, IGI Poseidon, EastMed), ενώ έχει σημαντική παρουσία στον τομέα των επενδύσεων στη χώρα μας για την παραγωγή ενέργειας μέσω μεγάλων ιταλικών ενεργειακών εταιρειών.

Ενδεικτική του ιταλικού επενδυτικού ενδιαφέροντος στη χώρα μας είναι η εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ από την ευρωπαϊκή κοινοπραξία στην οποία η ιταλική Snam S.p.A. κατέχει το 60%. Το ενδιαφέρον των ιταλικών εταιρειών επεκτείνεται και στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων (Edison), της παροχής φυσικού αερίου (Eni σε Β. Ελλάδα), καθώς και στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας (Elpedison) και των ΑΠΕ (ENEL Green Power).

 

 

 

διαβάστε ακόμα

Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ
MyCoast: | Η νέα ψηφιακή εφαρμογή για την τήρηση της νομιμότητας σε αιγιαλό και παραλίες
Τουρισμός | "Διασκεδάστε με σεβασμό" στις Βαλεαρίδες Νήσους - η νέα καμπάνια για υπευθυνότητα των τουριστών
Έρευνα: Μεγαλώνει το «παράθυρο» κρατήσεων στα ταξίδια – Η Ευρώπη πρωταθλήτρια