Ο κοροναϊός απειλεί τον τουρισμό της Ασίας- Ήπιες επιπτώσεις αυτήν την εποχή στην Ευρώπη

28-01-20 | ΑΓΟΡΕΣ

Ο φονικός ιός που έχει οδηγήσει σε περιορισμούς στα ταξίδια στην Κίνα, στέλνει ανησυχητικά σήματα στην τουριστική βιομηχανία της Ασίας, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους Κινέζους τουρίστες.

Τουλάχιστον 81 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κοροναϊό ο οποίος ξεκίνησε να διαδίδεται από την περιοχή Wuhan της Κίνας, και εκατομμυρια άλλοι βρίσκονται σε καραντίνα, με όλες τις πτήσεις από και προς την πόλη να ακυρώνονται και με απαγορεύσεις στα γκρουπ Κινέζων στο εσωτερικό και εξωτερικό.

Τα μέτρα αυτά συμπίπτουν χρονικά με την έκρηξη των διεθνών ταξιδίων των Κινέζων, καθώς οι Κινέζοι τουρίστες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό έχουν σχεδόν δεκαπλασιαστεί από το 2003, σύμφωνα με έρευνα της Capital Economics.

Όμως οι επιχειρήσεις που βασίζονται σε μεγάλους αριθμούς Κινέζων τουριστών έχουν αρχίσει να πλήττονται εκφράζοντας παράπονα για άδειες παραλίες και καταστήματα αλλά και ανησυχίες σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Στην Ευρώπη, όπου o χειμώνας θεωρείται χαμηλή σεζόν για τον τουρισμό από την Κίνα, ο αντίκτυπος του ιού είναι πιο ήπιος. Εάν ωστόσο η κατάσταση επιμείνει ο οικονομικός αντίκτυπος δεν θα είναι αμελητέος, όπως δήλωσε ο επικεφαλής γαλλικού ταξιδιωτικού λόμπι, Jean-Pierre Mas.

Η Ελλάδα το 2018 προσέλκυσε 180.000 Κινέζους και το 2019 εκτιμάται ότι το σύνολό τους θα ανέλθει σε 200.000, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τονίζοντας ότι το υπουργείο παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις. 

Πέρυσι, πάνω από 2 εκατ. Κινέζοι τουρίστες επισκέφθηκαν τη Γαλλία, τον δημοφιλέστερο προορισμό των Κινέζων στην Ευρώπη, με μέση διαμονή τις 5 ημέρες και με δαπάνες που ανήλθαν σε 4 δισ. ευρώ.

Στην Ελβετία, οι τουριστικές αρχές αναφέρουν ότι περιμένουν μείωση κρατήσεων από την Κίνα, η οποία αντιπροσωπεύει το 4,5% των συνολικών κρατήσεων για διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία.

Οι Κινέζοι στο Ην. Βασίλειο αντιπροσωπεύουν κάτι λιγότερο από το 2% ετησίως, επομένως ο αντίκτυπος και εκεί θα είναι περιορισμένος, όπως δήλωσε ο διευθυντής της  Tourism Alliance της Βρετανίας, Kurt Janson.

Η εξάπλωση του φονικού ιού θυμίζει τη επιδημία που προκλήθηκε από τον ιό  SARS, παραλύοντας τα ταξίδια και πλήττοντας τις τοπικές οικονομίες στα τέλη του 2002. Τότε, οι Κινέζοι τουρίστες είχαν μειωθεί κατά το ένα τρίτο περίπου.

Εάν σημειωθεί ανάλογη μείωση και φέτος, θα σημάνει την απώλεια 1,5-2 ποσοστιαίων μονάδων από το ΑΕΠ των πιο ευαίσθητων χωρών, προειδοποιεί η Capital Economics.

Στην Ιαπωνία, η μείωση των Κινέζων επισκεπτών έχει γίνει ήδη αισθητή στο δημοφιλές θέρετρο Asakusa.

Ο αριθμός των Κινέζων τουριστών στην Ιαπωνία σημείωσε εκρηκτική άνοδο από 450.000 το 2003 σε 8.4 εκατ. το 2018, αντιπροσωπεύοντας το 27% του συνόλου των διεθνών τουριστών.

διαβάστε ακόμα

Γιατί η ΕΕ αγοράζει ακόμα ρωσικό αέριο;
Alltours | Ταξίδια γνωριμίας με Ολυμπιακή Ριβιέρα, Χαλκιδική και Κρήτη Γερμανών πρακτόρων
Ελληνικός τουρισμός 2023 | 5 Περιφέρειες είχαν το 90,5% των εισπράξεων και το 84% των επισκέψεων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βραβεύει εξέχοντα αρχιτεκτονικά έργα σε όλη την Ευρώπη
ΕΟΤ: Προβολή της Ελλάδας στη Μεγάλη Βρετανία για τουρισμό περιπέτειας
Γερμανικός τουρισμός: +63% οι δαπάνες για διακοπές το καλοκαίρι του 2024 – Τρίτη επιλογή η Ελλάδα
Ελληνικός τουρισμός 2024 | Τι δείχνουν οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για τη σεζόν - η εικόνα ανά αγορά και αεροδρόμιο
Ισπανικός τουρισμός | Νέο ρεκόρ αναμένεται το 2024
Προβολή της Ρόδου στην Ολλανδική και Βελγική αγορά
Χαλκιδική: Fam trip 20 τουριστικών πρακτόρων από 12 χώρες