Oι εξαγωγές μας στην Σουηδία και οι σουηδικές επενδύσεις στην Ελλάδα

31-12-19 | ΑΓΟΡΕΣ

Ο όγκος του εμπορικού ισοζυγίου μεταξύ Ελλάδας και Σουηδίας, σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο κατά την προηγούμενη πενταετία και έφθασε το 2018 στα 659,7 εκατ. ευρώ, έναντι 425,4 εκατ. ευρώ το 2014 (αύξηση κατά 55%), καθώς τόσο οι εξαγωγές προς τη Σουηδία, όσο και οι εισαγωγές από τη Σουηδία σημειώνουν σημαντική αύξηση. 

Μολαταύτα παρατηρείται ότι το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου υπέρ της Σουηδίας, διατηρείται σε επίπεδα άνω των 200 εκατ. ευρώ κατά την τελευταία διετία, αντιπροσωπεύοντας την διαφορετική διάρθρωση των ελληνικών εξαγωγών στη Σουηδία και των σουηδικών εξαγωγών στην Ελλάδα, καθώς οι ελληνικές εξαγωγές αποτελούνται κυρίως από αγροτικά και ελαφρά βιομηχανοποιημένα

Όσον αφορά στις ελληνικές εξαγωγές στη Σουηδία, σημειώνουν σταθερή άνοδο σε κάθε έτος της εξεταζόμενης πενταετίας, με αποτέλεσμα από τα 160,4 εκατ. ευρώ του 2014 να φθάσουν στα 225,7 εκατ. ευρώ το 2018 (αύξηση 74,4%), ενώ παράλληλα σημειώνεται ότι η Σουηδία είναι ο 31ος κυριότερος εξαγωγικός προορισμός για τα ελληνικά προϊόντα, και ο 17ος μεταξύ των χωρών Κ-Μ της Ε.Ε..

Λαμβάνοντας υπόψη, το υψηλό εισοδηματικό επίπεδο των Σουηδών καταναλωτών όσο και την καταγεγραμμένη προτίμησή τους σε πιστοποιημένα τρόφιμα και στην υγιεινή διατροφή, εκτιμάται ότι υπάρχει σαφές περιθώριο βελτίωσης των εξαγωγικών επιδόσεων μας. Να σημειωθεί ότι η κατανάλωση των Σουηδών κατ’ αρχήν σε βιολογικά/οργανικά τρόφιμα (γάλα, γιαούρτι, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, επεξεργασμένα λαχανικά, χυμοί φρούτων/λαχανικών, και φυτικά έλαια,) είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη Σουηδία λειτουργούν περί τα 40 ελληνικά εστιατόρια και 25 καταστήματα λιανικής πώλησης ελληνικών προϊόντων ενώ υπάρχει απουσία μεγάλου καταστήματος με ελληνικά προϊόντα, στο οποίο θα μπορούσαν να διενεργηθούν και ενημερωτικές εκδηλώσεις/γευσιγνωσίες.

Η Σουηδία, καθώς λόγω των κλιματολογικών συνθηκών δεν παράγει κρασί, είναι σημαντικός εισαγωγέας κρασιού, με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός από τις χώρες/παραγωγούς να είναι εξαιρετικά ισχυρός, ενώ τα ελληνικά κρασιά, διατηρούν μηδενικά μερίδια στα ποσοστά εισαγωγών, τόσο σε ποσότητα όσο και σε αξία, 0,02% και 0,05% αντίστοιχα , με αποτέλεσμα  η Ελλάδα να κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις (21η) των χωρών εισαγωγής. Σημειώνεται ότι η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Νότιος Αφρική, η Γερμανία, και οι ΗΠΑ, συγκεντρώνουν άνω του 70% της αξίας των σουηδικών εισαγωγών κρασιού. 

Πάντως, στα ράφια των σουηδικών πολυκαταστημάτων παρατηρείται σημαντική παρουσία ελαιών και ελαιολάδου από την Ελλάδα, που κατέχει την 3η θέση και την 2η θέση αντίστοιχα, ως προμηθεύτρια χώρα, μετά την Ιταλία και την Ισπανία ενώ ακολουθούν το Βέλγιο και η Γαλλία. Σημειώνεται παράλληλα ότι η συντριπτική πλειοψηφία του πωλούμενου ελαιολάδου και ελιών, πωλούνται με επωνυμίες ιδιωτικής ετικέτας  των σουηδικών μεγαλύτερων Super Markets. Επίσης, στα ράφια των πολυκαταστημάτων παρατηρείται σημαντική παρουσία φέτας, ενώ σημειώνεται ότι γενικότερα, τα τυροκομικά προϊόντα εντάσσονται στα 50 πρώτα εισαγώγιμα της Σουηδίας. Η χώρα μας κατατάσσεται 6η προμηθεύτρια χώρα της Σουηδίας, με μερίδιο 5,3%.

Οι σουηδικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Σε ότι αφορά τις επενδυτικές ροές, υπάρχει παρουσία σουηδικών εταιρειών στην Ελλάδα, ιδίως στους τομείς μεταφορών  και αποθήκευσης, μεταποίησης και μηχανικού εξοπλισμού, υγεία, λιανικό εμπόριο, ενέργεια και περιβάλλον. Περαιτέρω δυνατότητες για συνεργασία φαίνεται να παρουσιάζουν οι τεχνολογίες αιχμής και καινοτομίας, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί στη χώρα μας start-up και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που παράγουν ανταγωνιστικά προϊόντα τεχνολογίας αιχμής, ενώ η Σουηδία θεωρείται από τις πιο καινοτόμες χώρες στον κόσμο. 

Το  2018 οι καθαρές εισροές Ξένων Άμεσων Επενδύσεων από τη Σουηδία στην Ελλάδα ανήλθαν στα περίπου 12 εκατ. Ευρώ, έναντι 1 εκατ. ευρώ του 2017 και 4 εκατ. ευρώ το 2016. 

Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 40 σουηδικές εταιρείες, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι : IKEA, VOLVO, VOLVO PENTA, SCA, SKF, ERICSSON, ABB, ASTRAZENECA, SCANIA, HUSGVARNA, ATLASCOPCO, TETRAPACK, SAS, DUXIANA, ELEKTA, H&M, ELECTROLUX, GETINGE, COMBITRANS, UDDEHOLM, HIAB, BENTONE, EOLVENT, TURBOGENERAL, JENSEN VENTILATION, THERMIA VARMEPUMP, ESBE, EUROPAFILTER, ALFALAVAL, SPXFLOW, ORIFLAME, CONSILIUM, HOSPITECNICA κλπ.  

 

 

 

διαβάστε ακόμα

Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023
Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο στην Αττάλεια
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων