"Ανεβαίνει" ο τουρισμός των μουσουλμάνων – Ποιές είναι οι προτιμήσεις τους στα ταξίδια

15-11-18 | ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή ανάπτυξη παρουσιάζει ο εξερχόμενος τουρισμός των μουσουλμάνων την τελευταία 10ετία, με τους μουσουλμάνους ταξιδιώτες να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στα city break και στα ψώνια αλλά και να παρουσιάζουν ταξιδιωτικές προτιμήσεις που σχετίζονται με τη θρησκεία τους.

Σύμφωνα με το Pew Research Center, οι μουσουλμάνοι είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη θρησκευτική ομάδα στον κόσμο και θα παραμείνει έτσι μέχρι το 2030 αντιπροσωπεύοντας το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού.

Επιπλέον, σε μερικές από τις αγορές που κυριαρχούνται από μουσουλμάνους ταξιδιώτες, η μεσαία τάξη αναπτύσσεται με αυξανόμενη αγοραστική δύναμη και νέες καταναλωτικές συμπεριφορές.

Ως απόρροια αυτών των συνθηκών, οι ταξιδιώτες αυτοί ταξιδεύουν όλο και περισσότερο στο εξωτερικό.

Όπως αποκαλύπτει η έκθεση World Travel Monitor που διενήργησε η IPK International για λογαριασμό της ITB Berlin, ο τρόπος που ταξιδεύουν οι μουσουλμάνοι είναι εντελώς διαφορετικός σε σχέση με τους υπόλοιπους ταξιδιώτες. Για παράδειγμα, τα city break είναι δημοφιλέστερα σε αυτούς σε σύγκριση με τις διακοπές παραλίας και τα ψώνια είναι πιο σημαντικά από την επίσκεψη σε μουσεία. Ακόμα, οι ταξιδιώτες αυτοί απαιτούν όλο και περισσότερο από τους προορισμούς να είναι συμβατοί με τη θρησκεία και τα έθιμά της. 

Η έρευνα έδειξε οτι τους μουσουλμάνους χαρακτηρίζουν συγκεκριμένες αξίες ανεξάρτητα εθνικότητας. Ενώ πολλοί συνδέουν τον τουρισμό Χαλάλ απλώς με την προετοιμασία του φαγητού, ο όρος στην πραγματικότητα παραπέμπει σε οτιδήποτε είνα συμβατό με τον παραδοσιακό ισλαμικό νόμο. Στα ταξίδια, αυτό σημαίνει προσαρμογή σε συγκεκριμένες ανάγκες θρησκευτικής πίστης, είτε στην προετοιμασία του φαγητού και συγκεκριμένες ώρες γευμάτων στο Ραμαζάνι είτε επιλογές προσευχής στα ξενοδοχεία.

Οι πιο δυναμικές αγορές εξερχόμενου τουρισμού Μουσουλμάνων είναι η Ινδονησία, η Ινδία, η Τουρκία, η Μαλαισία και οι Αραβικές χώρες. Σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, οι αγορές με κυρίαρχο πληθυσμό μουσουλμάνων έχουν ανάπτυξη άνω του 40% την τελευταίας πενταετία. Η ισχυρή ανάπτυξη αναμένεται να διατηρηθεί και μέσα στα ερχόμενα χρόνια. 

Πάνω από το ένα τρίτο των μουσουλμάνων προτιμούν ταξίδια πόλης και ακολουθούν τα ταξίδια με επιστροφή και οι διακοπές παραλίας. Οι διακοπές δεν είναι τόσο σημαντικές για τους μουσουλμάνους σε σχέση με τους υπόλοιπους ταξιδιώτες. Αντίθετα, τα επαγγελματικά ταξίδια και οι επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς καθώς και άλλα ταξίδια αναψυχής έχουν μεγαλύτερα ποσοστά προτιμήσεων. Ο προκυνηματικός τουρισμός για αυτούς παίζει πολύ σημαντικότερο ρόλο σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά ταξιδιωτών, με μερίδιο αγοράς 10% στο σύνολο των διεθνών ταξιδίων, όπου το αντίστοιχο ποσοστό αντιστοιχεί σε μόλις 1%.

Οι μουσουλμάνοι λατρεύουν επίσης τα ψώνια και τα αξιοθέατα, τα μουσεία και η γαστρονομία δεν είναι τόσο σημαντικά. Επίσης, έμφαση δίνουν λιγότερο στις ατραξιόν και τα μουσεία και περισσότερο στη φύση και τα ψώνια.

Τα ΗΑΕ είναι ο δημοφιλέστερος προορισμός τους και ακολουθούν η Γερμανία, η Σαουδική Αραβία, η Μαλαισία και η Σιγκαπούρη. Πάνω από το 60% των διεθνών ταξιδίων από μουσουλμάνους πραγματοποιούνται σε ασιατικούς προορισμούς και σχεδόν το ένα τρίτο στην Ευρώπη. Αντίθετα, μικρό ποσοστό ταξιδεύει στην Αμερική και την Αφρική.

Οι μουσουλμάνες που ταξιδεύουν υπολείπονται σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό ταξιδιωτών, όμως τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν αύξηση. Οι μουσουλμάνοι ταξιδιώτες είναι μικρότερης ηλικίας σε σχέση με το μέσο όρο, με το 75% να ανήκει στην κατηγορία 25-44 ετών. Επίσης, έχουν μεγαλύτερο ποσοστό μόρφωσης υψηλού επιπέδου. 

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»