Γερμανική Ομοσπονδία Τουρισμού: Ο υπερ-τουρισμός είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας

24-08-18 | ΑΓΟΡΕΣ

Ο υπερ-τουρισμός  είναι σαφώς πρόβλημα που απαιτεί λύσεις σε ορισμένους προορισμούς, αλλά παραμένει η εξαίρεση και όχι ο κανόνας σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την Γερμανική Ομοσπονδία Τουρισμού (BTW).

Πράγματι, προορισμοί, όπως η Βενετία, η Βαρκελώνη και το Ντουμπρόβνικ αντιμετώπισαν και αυτό το καλοκαίρι προβλήματα από την πληθώρα τουριστών, που φτάνουν με αεροπλάνο, αυτοκίνητο ή κρουαζιερόπλοιο. Όμως, το φαινόμενο αυτό δεν πρέπει να δημιουργεί την εντύπωση ότι ο υπερ-τουρισμός πλήττει όλους τους προορισμούς, υπογράμμισε η Γερμανική Ομοσπονδία Τουρισμού, η οποία αντιπροσωπεύει το σύνολο των τουριστικών ενώσεων (εισερχόμενου και εξερχόμενου τουρισμού) στη γερμανική αγορά.

Ο πρόεδρος της BTW Michael Frenzel, πρώην διευθύνων σύμβουλος της TUI και πρώην πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού και Ταξιδιών (WTTC), ο οποίος είναι και σήμερα παγκόσμιος πρεσβευτής του WTTC, δήλωσε:

"Ο υπερ-τουρισμός είναι ένα συγκεκριμένο πρόβλημα και όχι μια πυρκαγιά, ακόμη και αν αυτή η εντύπωση δίνεται όλο και περισσότερο. Στην τρέχουσα δημόσια συζήτηση και στα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης διαμορφώνεται η αίσθηση ότι κάθε πόλη και παραλία σε αυτόν τον πλανήτη είναι υπερπλήρεις. Αυτό σίγουρα δεν συμβαίνει". "

Οι περισσότεροι προορισμοί σε όλο τον κόσμο απέχουν πολύ από τον επηρεασμό τους από τον υπερ-τουρισμό και μπορούν να υποδέχονται περισσότερους επισκέπτες, τόνισε ο Michael Frenzel. Ο τουρισμός φέρνει κοντά τους ανθρώπους και τα έθνη, δημιουργεί θέσεις εργασίας για τους ντόπιους και συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία.

Η BTW ζήτησε δημόσιο διάλογο που θα βοηθήσει όσους προορισμούς υφίστανται τις συνέπειες του υπερ-τουρισμού, χωρίς να μειώσει τη γενική διάθεση του κόσμου να ταξιδέψει.

«Χρειαζόμαστε λύσεις που να αντιμετωπίζουν σοβαρά τη δυσαρέσκεια του πληθυσμού και των τουριστών και να αποτρέψουν παρόμοια προβλήματα σε άλλα μέρη», δήλωσε ο Frenzel.

Τέτοιες λύσεις περιλαμβάνουν την καλύτερη διαχείριση του προορισμού και επενδύσεις για τη διοχέτευση των ροών των επισκεπτών, διαφοροποίηση με νέες διαδρομές και εκδρομές, προσέλκυση τουριστών κατά την εκτός αιχμής περίοδο με διάφορες δράσεις και κίνητρα, σύμφωνα με την Ομοσπονδία.

Ο κ. Frenzel έθεσε το θέμα του υπερ-τουρισμού στην ΙΤΒ τον περασμένο Μάρτιο, τονιζοντας ότι ο τουρισμός κινδύνευε να γίνει θύμα της δικής του επιτυχίας, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα από τον υπερπληθυσμό σε προορισμούς και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον.

 

 

 

 

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»