Ρωσικός τουρισμός: Τα τουρκικά ξενοδοχεία τιμολογούν σε δολάρια- αύξηση των τιμών 5% το 2019

13-08-18 | ΑΓΟΡΕΣ

Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου σε συνδυασμό με την άνοδο του δολαρίου έναντι του ρουβλίου θα ανεβάσει τις τιμές στα τουρκικά ξενοδοχεία τη νέα σεζόν. 

Αυτό εκτιμούν οι ρώσοι τουρ οπερέιτορ, καθώς, όπως επισημαίνουν, τα τουρκικά ξενοδοχεία τιμολογούν στα συμβόλαιά τους με τους διεθνείς συνεργάτες τους σε δολάρια, και ως εκ τούτου, δεν προβλέπεται μείωση των τιμών τους για τους Ρώσους τουρίστες. Αντίθετα, προβλέπουν αύξηση 5% την ερχόμενη σεζόν.

Η υποτίμηση της λίρας σημαίνει ότι οι Ρώσοι τουρίστες θα μπορούν να αγοράζουν φθηνότερα τα τρόφιμα στην Τουρκία, και οι τιμές των ταξί θα είναι επίσης πιο οικονομικές. Ωστόσο, οι περισσότεροι Ρώσοι (το 96%) αρκούνται στις υπηρεσίες των All inclusive.

Η πτώση της λίρας συνεπάγεται αυξανόμενα βάρη στα τουρκικά ξενοδοχεία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ένωσης ρώσων τουρ οπερέιτορ, ΑΤΟR. Σε αυτά ανήκουν τα δάνεια σε ξένο νόμισμα κτλ. Επίσης, το προσωπικό των ξενοδοχείων δεν δέχεται αμειβές σε λίρες, καθώς η ισοτιμία από 3,5 λίρες/ δολάριο στις αρχές της εφετινής σεζόν έχει πλέον διαμορφωθεί σε 6 λίρες/δολάριο.

Παράλληλα, ενώ τα προηγούμενα χρόνια, που ο τουρκικός τουρισμός διερχόταν κρίσης, τα ξενοδοχεία βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό στον εσωτερικό τουρισμό ως πηγή εσόδων, πλέον φαίνεται ότι δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα, και γι’ αυτό θα δοθεί έμφαση στους διεθνείς ταξιδιώτες.

Ιδιαίτερα από τον Οκτώβριο που ο εισερχόμενος τουρισμός στην Τουρκία σταδιακά θα μειωθεί και θα αυξηθεί το μερίδιο του εσωτερικού τουρισμού, το νόμισμα δεν θα επιτρέψει στα ξενοδοχεία να αποκομίσουν σημαντικά κέρδη. Ταυτόχρονα, ενδέχεται να μειωθεί και ο εσωτερικός τουρισμός φέτος καθώς η αγοραστική δύναμη των Τούρκων καταναλωτών έχει μειωθεί.

Από τις αρχές της χρονιάς, η τουρκική λίρα έχει χάσει το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου. Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδα, η ισοτιμία της λίρας συνέχισε την πτωτική πορεία και την Παρασκευή έπεσε περαιτέρω κατά 14%, σε 6,47 λίρες ανά δολάριο. Πρόκειται για ιστορικά χαμηλά επίπεδα του τουρκικού νομίσματος. Αργότερα, την ίδια ημέρα, η ισοτιμία σταθεροποιήθηκε σε 5,9 λίρες ανά δολάριο.

διαβάστε ακόμα

Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023
Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο στην Αττάλεια
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων