Πώς επιτήδειοι εξαπατούν Βρετανούς τουρίστες

10-05-17 | ΑΓΟΡΕΣ

Σε 7,2 εκατ. λίρες ανέρχεται το συνολικό ποσό το οποίο χάθηκε το 2016 από τις τσέπες 6.000 ανυποψίαστων Βρετανών τουριστών που έπεσαν θύματα απάτης κατά την αγορά ταξιδιωτικών υπηρεσιών όπως αεροπορικά εισιτήρια, online κρατήσεις καταλύματος και χρονομισθώσεις.

Αυτό αποκαλύπτει νέα έρευνα από στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Πληροφοριών Απάτης της Αστυνομίας του Λονδίνου και σε συνεργασία με την ένωση βρετανών τουριστικών πρακτόρων, ΑΒΤΑ και το Get Safe Online, εκθέτει τις κοινές πρακτικές απάτης με καμπάνια προς τους βρετανούς καταναλωτές.

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων μόνο περιστατικών απάτης παρουσίασε ετήσια αύξηση 20%.

Ο μέσος όρος των χαμένων πληρωμών ανά άτομο ανέρχεται σε 1.200 λίρες, όμως οι απώλειες δεν είναι απλώς χρηματικές αλλά είχαν αντίκτυπο στην υγεία και την οικονομική κατάσταση του 26% των θυμάτων. 

Το πιο ανησυχητικό όλων είναι ότι 259 Βρετανοί δήλωσαν ότι ο αντίκτυπος της απάτης εις βάρος τους ήταν σοβαρός, εννοώντας ότι έλαβαν ιατρική θεραπεία ή ότι βρέθηκαν στο χείλος της οικονομικής καταστροφής.

Ο αριθμός των περιστατικών εκτινάσσεται το καλοκαίρι και τον Δεκέμβριο ενώ το 2017 οι φορείς προειδοποιούν ότι οι καταναλωτές είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι καθώς οι προκρατήσεις στο εξωτερικό παρουσιάζουν ισχυρή ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να αποτελούν πρόσφορο έδαφος για τους απατεώνες.

Ο συχνότερος στόχος είναι οι καταναλωτές από 20 έως 29 ετών και από 30 έως 39 ενώ οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας δεν πέφτουν συχνά θύματα, ιδίως οι άνω των 50.

Η πλειονότητα των θυμάτων καλείται να πληρώσει με μεθόδους όπως τραπεζική μεταφορά ή μετρητά χωρίς να προσφέρεται τρόπος επιστροφής των χρημάτων.

Οι πιο κοινοί τύποι απάτης είναι οι ακόλουθοι:

-Καταλύματα | Οι απατεώνες κάνουν πλήρη χρήση του διαδικτύου προκειμένου να προσελκύσουν ταξιδιώτες στήνοντας ψεύτικες ιστοσελίδες, αποκτώντας παράνομα πρόσβαση σε λογαριασμούς και δημοσιεύοντας ψεύτικες διαφημίσεις σε ιστοσελίδες και σε social media.

-Αεροπορικά εισιτήρια | Ο πελάτης πιστεύει ότι κάνει κράτηση σε πτήση και λαμβάνει ψεύτικο εισιτήριο ή πληρώνει το εισιτήριο που ποτέ δεν έρχεται. Το 2016 στόχος ήταν κυρίως οι πτήσεις προς την Αφρική και την Ινδία.

-Ταξίδια αθλητικού και θρησκευτικού τουρισμού | Δημοφιλής στόχος λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας εισιτηρίων και των υψηλών τιμών τους.

-Χρονομισθώσεις και club διακοπών | Tα ποσά απάτης σε αυτήν τη κατηγορία είναι ιδιαίτερα υψηλά με τα θύματα να χάνουν συχνά δεκάδες χιλιάδες λίρες ανά άτομο.

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»