Ευρωπαϊκός τουρισμός: +2% η ανάπτυξη των αφίξεων το 2016

14-02-17 | ΑΓΟΡΕΣ

Συνέχισε να αναπτύσσεται το 2016 ο ευρωπαϊκος τουρισμός καταγράφοντας 620 εκατ. διεθνείς τουριστικές αφίξεις, παρά τις κρίσεις σε ζητήματα ασφάλειας και πολιτικής σταθερότητας. Ωστόσο, τα ζητήματα αυτά επηρέασαν το ρυθμό ανάπτυξής του που ανήλθε στο +2%, έναντι +5% το 2015. 

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων, ETC, με τίτλο “European Tourism - Trends & Prospects”.

Σύμφωνα τα στοιχεία, η πλειονότητα των προορισμών κατέγραψε υγιή ανάπτυξη τους τελευταίους μήνες του 2016. 

Η Ισλανδία παραμένει πρώτη σε επίπεδο ρυθμού ανάπτυξης (+40%) και ακολούθησαν η Κύπρος (+20%) και η Σλοβακία (+19%), χάρη στη βελτίωση των αεροπορικών συνδέσεων εντός και εκτός σεζόν. 

Η Βουλγαρία (+16%) είχε επίσης ισχυρή ανάπτυξη ενώ προορισμοί όπως η Σερβία και η Πορτογαλία (από +13% η καθεμία) προσελκύουν αυξανόμενο αριθμό τουριστών που αναζητούν προσφορές.

Αντίθετα, τα ζητήματα ασφαλείας επηρεάσαν σοβαρά τις τουριστικές ροές στην Τουρκία (-31%) και το Βέλγιο (-14%) ενώ το ισχυρό σουηδικό φράγκο επηρεάσε προς τα κάτω τις τουριστικές επιδόσεις της Ελβετίας (-2%).

Τα ταξίδια στην Ευρώπη συνεχίζουν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη ζήτηση από τις ενδοευρωπαϊκές αγορές.  Ορισμένοι προορισμοί ανέφεραν διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης από τη Γερμανία και τη Γαλλία, κάτι που αποδίδεται στις σταθερές οικονομικές συνθήκες εντός της Ευρωζώνης. 

Στο Ην. Βασίλειο, η αδύναμη λίρα δεν κατάφερε να αποτρέψει τη ζήτηση για ταξίδια, με σχεδόν έναν στους 3 ευρωπαϊκούς προορισμούς να αναφέρει διψήφια ανάπτυξης αφίξεων από την εν λόγω αγορά.

Οι αφίξεις επισκεπτών από τη Ρωσία προοδευτικά βελτιώνονται με σημαντική ανάπτυξη στη Μεσόγειο και τη Βαλτική. Οι τουριστικές ροές των Ρώσων αναμένεται να αναπτυχθούν περαιτέρω μέσα στο 2017 με την ισχυροποίηση του ρουβλίου. 

Ανησυχίες για τις ροές από τις ΗΠΑ

Οι αφίξεις από τις ΗΠΑ κατέγραψαν ανάπτυξης της τάξης του 8% (27,4 εκατ.), με ενισχυτικούς παράγοντες το ισχυρό δολάριο, τις ενθαρρυντικές οικονομικές συνθήκες και τους προσιτούς ναύλους στις αερομεταφορές. Ωστόσο παραμένει αβέβαιο αν η τάση αυτή θα συνεχισθεί, εξαιτίας της πολιτικής της νέας ηγεσίας των ΗΠΑ κατά της παγκοσμιοποίησης, αναφέρει η Επιτροπή. 

Συνολικά, η ανάπτυξη των αφίξεων από την Κίνα (+2%) επιβραδύνθηκε σε σχέση με το 2015, λόγω ανησυχιών για ζητήματα ασφαλείας στην Ευρώπη.  

διαβάστε ακόμα

«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ