Ρώσοι t.o's: H ανάκαμψη της Τουρκίας ίσως "τραβήξει" μέρος της ζήτησης για Ελλάδα το 2017

24-11-16 | ΑΓΟΡΕΣ

19% περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι ήταν οι ρώσοι τουρίστες που επισκέφθηκαν τη χώρα μας το 9μηνο του 2016, φτάνοντας συνολικά τους 525.000. Οι ρώσοι τουρ οπερειτορ κάνουν λογο για αύξηση της ζήτησης για Ελλάδα από 30-50%, και επικρατεί ικανοποίηση για την περασμένη σεζόν, με προβλέψεις για διατήρηση των καλών επιπέδων ζήτησης και μέσα στην ερχόμενη σεζόν, αλλά και με επιφυλάξεις σχετικά με το αν θα υπάρξουν διαρροές εξαιτίας της επιστροφής της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τους τουρ οπερέιτορ, παράγοντας που οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης για Ελλάδα το 2016 ήταν το «κλείσιμο» της Τουρκίας και της Αιγύπτου. Ο ρώσος τουρ οπερέιτορ Russian Express είχε αύξηση των κρατήσεων για Ελλάδα τουλάχιστον κατά 50% και ο Anex Tour είχε αύξηση 30% με ιδιαίτερη ζήτηση για Κρήτη.

Η Mouzenidis Travel είχε την καλύτερη σεζόν στην ιστορία του μαζικού τουρισμού στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον επικεφαλής πωλήσεων, Yevgeny Kiselyov, ο οποίος όμως επισήμανε ότι δεν μπόρεσαν ολοι οι Ρώσοι να ικανοποιήσουν την επιθυμία τους να επισκεφθούν την Ελλάδα καθώς τα ξενοδοχεία είχαν γεμίσει.

Το βάθος πωλήσεων άλλαζε προοδευτικά μέσα στη σεζόν. Σύμφωνα με την Russian Express, υπήρχε η τάση πρώιμων κρατήσεων, ένα μήνα πριν και η τάση των ταξιδίων τελευταίας στιγμής, με κρατήσεις 1-3 ημέρες πριν την αναχώρηση (συνήθως από τουρίστες που έχουν διαφορετικές visa Σένγκεν και κυνηγούν την προσφορά). 

Στην Anex Tour οι πωλήσεις γίνονταν από 1 έως 3 μήνες πριν, όμως τα δημοφιλέστερα προγράμματα διακοπών αγοράστηκαν 14-20 ημέρες πριν την αναχώρηση. Η μέση διάρκεια διακοπών στην Ελλάδα ήταν 8 διανυκτερεύσεις έναντι 441 ευρώ το άτομο.

Στην ICS Travel Group, η μέση τιμή ανά ταξίδι ανήλθε σε 3-5 χιλ. ευρώ. Οι περισσότεροι τουρίστες επέλεξαν 10-14 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο all inclusive. Ιδιαίτερα δημοφιλή ήταν τα ξενοδοχεία για οικογένειες με παιδιά.

H μέση διάρκεια διακοπών για τους πελάτες της Mouzenidis Travel, δεν άλλαξε από πέρυσι και ανήλθε σε 9 διανυκτερεύσεις, με τάση για πρώιμες κρατήσεις ως έναν τρόπο για εξοικονόμηση στο κόστος (αποφεύγοντας άλλους τρόπους εξοικονόμησης όπως την κράτηση σε ξενοδοχείο με ημιδιατροφή ή μικρότερης κατηγορίας ή συντομότερες διακοπές). Μπορεί οι Ρώσοι που επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2016 μέσω του τουρ οπερέιτορ να ήταν περισσότεροι από πέρυσι, όμως πλήρωσαν λιγότερα για τις διακοπές τους.

Oι ρώσοι τουρ οπερέιτορ είπαν επίσης ότι οι δυσκολίες στην έκδοση visa τον Απρίλιο και το Μάιο δεν επηρεάσαν τη σεζόν, καθώς η κατάσταση βελτιώθηκε γρήγορα και επιπλέον το 2016 ήταν η πρώτη χρονιά που οι τουρίστες ελάμβαναν visa πολλαπλών εισόδων στην Ελλάδα με σύντομες διαδικασίες. Σύμφωνα με τον κ. Kiselyov, πάνω από το 70% του συνόλου των visa που εκδόθηκαν φέτος είχαν 3ετή διάρκεια.

Εκτιμήσεις για το 2017

Για το 2017, οι τουρ οπερέιτορ προβλέπουν ότι η επιστροφή της Τουρκίας και πιθανόν και της Αιγύπτου, θα τραβήξει τουρίστες από την Ελλάδα, όμως η χώρα μας παραμένει κορυφαίος προορισμός για τους Ρώσους. Η Ελλάδα έχει επαναλαμβανόμενους τουρίστες, επισημαίνει ο Russian Express, και το άνοιγμα της Τουρκίας θα οδηγήσει σε διαρροές μερικού τμήματος της ζήτησης για Ελλάδα, όμως σε γενικές γραμμές υπάρχει αισιοδοξία για το ερχόμενο καλοκαίρι και η προσδοκία είναι ότι η ζήτηση θα είναι στα εφετινά επίπεδα.

Η διευθύντρια πωλήσεων της ICS Travel Group, Anna Filatov, τονίζει ότι αν συγκριθεί με την Τουρκία, η χώρα μας προσφέρει υψηλότερο επίπεδο ξεκούρασης. Όμως η Τουρκία είναι φθηνότερη και ενδέχεται να «τραβήξει» Ρώσους τουρίστες εξαιτίας αυτού. Έτσι η ζήτηση για Ελλάδα μπορεί να μην έχει τις εφετινές καλές επιδόσεις, όμως οι οπαδοί της Ελλάδας φέτος είναι περισσότεροι.

Αισιοδοξία και στην Mouzenidis Travel, με προβλέψεις για σημαντική αύξηση στον αριθμό των τουριστών που θα κάνουν διακοπές στην Ελλάδα το 2017. Η Ελλάδα θα παραμείνει στους περιζήτητους προορισμούς, επισημαίνει η εταιρία.

διαβάστε ακόμα

Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023
Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο στην Αττάλεια
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων