Γερμανία: Αύξηση κρατήσεων στη Δ.Μεσόγειο, -40% σε Τουρκία, Αίγυπτο και Τυνησία

03-03-16 | ΑΓΟΡΕΣ

Σχεδόν ένα εκατομμύριο λιγότεροι Γερμανοί έχουν κάνει κράτηση μέχρι τώρα για τις καλοκαιρινές διακοπές τους από ό, τι την ίδια περίοδο του περασμένου έτους, με αποτέλεσμα τα έσοδα των ταξιδιωτικών γραφείων να είναι, στα τέλη Ιανουαρίου, 9% λιγότερα, σύμφωνα μα τα στοιχεία της εταιρειάς ερευνών Gfk.

Οι κρατήσεις για Τουρκία, Αίγυπτο και Τυνησία είναι 40% κάτω σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή, γεγονός που στέρησε 500 εκατ. ευρώ στους ταξιδιωτικούς πράκτορες.

H μείωση αυτή, όπως επισημαίνει η Gfk, δεν μπορεί να αντισταθμιστεί από την τρέχουσα ισχυρή ανάπτυξη των κρατήσεων για τους προορισμούς της Δυτικής Μεσογείου, όπως τα Κανάρια Νησιά, τις Βαλεαρίδες Νήσους και την Πορτογαλία. Οι εσωτερικές διακοπές στη Γερμανία, επίσης, είναι εξαιρετικά δημοφιλείς και φέτος, με αύξηση 12%. Καλή ζήτηση υπάρχει και για τους προορισμούς στους οποίους οι Γερμανοί φτάνουν με αυτοκίνητο.

Ισχυρή ζήτηση στη γερμανική αγορά έχουν και αρκετοί μακρινοί προορισμοί, όπως η Καραϊβική με αύξηση 27%. Ζήτηση παρατηρείται και για την Κούβα και τη Δομινικανή Δημοκρατία. Η Νότια Αφρική και η Ναμίμπια επιστρέφουν δυναμικά στην αγορά.

Αντίθετα, μακρινοί προορισμοί, όπως οι ΗΠΑ, οι Μαλδίβες και η Ταϊλάνδη έχουν μειώσεις μεταξύ 11% και 21% σε σύγκριση με το ισχυρό προηγούμενο έτος, αφήνοντας συνολικά τις κρατήσεις μεγάλων αποστάσεων με πτώση 6% στο τέλος του Ιανουαρίου.

"Η επιλογή του προορισμού διακοπών θα μπορούσε να είναι διαφορετική φέτος, αλλά δεν περιμένουμε οι Γερμανοί να εγκαταλείψουν τις διακοπές τους», σχολίασε ο Dörte Nordback, επικεφαλής της GfK του Travel & Logistics στη Γερμανία. "Το καλό καταναλωτικό κλίμα, η πολύ καλή κατάσταση της απασχόλησης και η αύξηση των πραγματικών μισθών ευνοούν μια αισιόδοξη προοπτική."

Αισιοδοξία από τον DRV

Tην αισιόδοξη προοπτική αναδεικνύει και ο Σύνδεσμος Γερμανών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (DRV), που επισημαίνει ότι έρευνες δείχνουν ότι οι καταναλωτές θέλουν να ταξιδέψουν φέτος περισσότερο και να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για τις διακοπές τους.

Η αρχική συγκράτηση των κρατήσεων που ήταν ιδιαίτερα αισθητή το Δεκέμβριο του 2015 δείχνει να αντιστρέφεται τον Ιανουάριο, είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Norbert Fiebig.

Η εικόνα των κρατήσεων στη Γερμανία, σύμφωνα με τον DRV:

Επισημαίνεται ότι σημαντική αύξηση παρατηρείται και στα ακριβά ταξίδια (άνω των 3.000 ευρώ)

Το 2015, οι Γερμανοί πραγματοποίησαν 109 εκατομμύρια ταξίδια διακοπών αρκετών ημερών, με αύξηση 5% έναντι του 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της GfK.

διαβάστε ακόμα

Ο συναυλιακός τουρισμός απογειώνει δαπάνες και ζήτηση για διεθνή ταξίδια – «Κλειδί» οι νεότερες γενιές ταξιδιωτών
Τέλος οι Ινσταγκραμικές φωτογραφίες – Οι ταξιδιώτες επιζητούν αληθινές εικόνες ξεκούραστων διακοπών
Πάνω από τις μισές ταξιδιωτικές εταιρίες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην A.I.
Τουρισμός | Αυξάνονται οι πρώιμες κρατήσεις για το 2025- Πρώτοι οι Βρετανοί στις κρατήσεις για το α' τρίμηνο
Διευθυντές Ξενοδοχείων Κρήτης | Σεμινάριο για την προστασία των ξενοδοχείων από τρομοκρατική επίθεση ή φυσική καταστροφή
Συνεργασία κοινού κωδικού των Aegean Airlines και Saudia
ASTERIA: Αναβιώνει ο θρυλικός προορισμός της Αθηναϊκής Ριβιέρας
«Απόβαση» 100.000 επισκεπτών το Πάσχα στην Κρήτη
Νέος νόμος για μουσική στα ξενοδοχεία: Εταιρεία παροχής μουσικής παρέχει ελληνική & ξένη μουσική σύμφωνα με την ποσόστωση που απαιτείται
Air France | Η Καλαμάτα νέος προορισμός το καλοκαίρι