Αμερική: Αυξημένη ζήτηση για Ευρώπη και τους επόμενους μήνες

21-09-15 | ΑΓΟΡΕΣ

Μετά τα μεγέθη ρεκόρ που σημειώθηκαν αυτό το καλοκαίρι στις τουριστικές ροές από την Αμερική σε ευρωπαϊκούς προορισμούς, τώρα οι κρατήσεις των Αμερικανών για φθινοπωρινές και χειμερινές διακοπές στη γηραιά ήπειρο παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση, ενισχυμένη από τη δραματική μείωση στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων και το ισχυρό δολάριο.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τουρισμού (ETC), τον Ιούνιο που μας πέρασε, αριθμός ρεκόρ των 1,74 εκατ. αμερικανών διέσχισε τον Ατλαντικό, αυξημένος κατά 8% από τον αντίστοιχο μήνα του 2014, με τις εκτιμήσεις των μεγάλων αμερικανών τουρ οπερέιτορ να κάνουν λόγο για περαιτέρω ανάπτυξη των μεγεθών μέσα στο φθινόπωρο και τον χειμώνα, αλλά και για το 2016.

«Αυτή φαίνεται πως θα είναι μια σεζόν με μεγέθη ρεκόρ για τα ταξίδια από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη», τονίζει ο εκπρόσωπος της Donald N. Martin & Company, που αντιπροσωπεύει την ETC στις ΗΠΑ, Neil Martin. Όπως εκτιμά ο κ. Martin, η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και μέσα στο φθινόπωρο, εν μέρει εξαιτίας των χαμηλών τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων, με τις τιμές σε ορισμένα δρομολόγια όπως το Νέα Υόρκη-Λονδίνο να παρουσιάζουν μειώσεις σχεδόν κατά 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Το κόστος της αερομεταφοράς νωρίτερα μέσα στο τρέχον έτος είχε αυξηθεί, με τις τιμές εισιτηρίων την υψηλή σεζόν σε κάποιες αγορές να φτάνουν τα 2.000 δολάρια για ταξίδια επιστροφής. Ωστόσο, ο κ. Martin εκτιμά ότι οι τιμές αυτές αποτελούν ένα σχετικά μικρό μέρος του συνόλου των διακοπών, με τη διαμονή, τα γεύματα και λοιπά κόστη στην Ευρώπη να είναι πιο ελκυστικά και με το εύρος των επιλογών διαμονής να είναι μεγάλο.

Οι τουριστικοί πράκτορες που ειδικεύονται στις διακοπές στην Ευρώπη επιβεβαιώνουν από την πλευρά τους τη μεγάλη ανάπτυξη της ζήτησης για το 2015.

Όπως αναφέρει στην travelmarketrepot η πρόεδρος της D Tours Travel στη Νέα Υόρκη, Diana Hechler, οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη φέτος ήταν πολύ ισχυρές, με την Ιταλία να αποτελεί κορυφαίο προορισμό και με την Ιρλανδία, τη Γαλλία, τη Σκωτία και την Ισπανία να παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση.

Η ίδια εκτιμά ότι οι υψηλές τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων ίσως να επέδρασαν αρνητικά στην επιλογή ταξιδίου στην Ευρώπη τους προηγούμενους μήνες, καθώς ένα αεροπορικό ταξίδι στην Ιταλία κόστιζε για έναν Αμερικανό περίπου 1.800 δολάρια.

Μειώσεις στο κόστος της αερομεταφοράς το φθινόπωρο καταγράφει και η Marzia Bortolin, στέλεχος του Τουριστικού Οργανισμού της Ιταλίας με βάση στη Νέα Υόρκη, εντοπίζοντας ότι το κόστος για πτήση επιστροφής με την Alitalia από τις ΗΠΑ προς τη Ρώμη ανέρχεται σε 800 δολάρια.

Η Μ. Βρετανία τον Ιούνιο παρουσίασε αύξηση 15% στις τουριστικές αφίξεις από τη βόρεια Αμερική. Το Ην. Βασίλειο είναι φαβορί για διακοπές των Αμερικανών εκτός σεζόν, σύμφωνα με τον κ. Martin, καθώς ο αυξημένος ανταγωνισμός από νεότερους παίκτες όπως η Norwegian Air έχει πιέσει τις τιμές του δρομολογίου Νέα Υόρκη-Λονδίνο στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2011, με το κόστος να ξεκινά από 781 δολάρια για πτήσεις μετ επιστροφής.

Οι αερομεταφορείς συνεχίζουν να ενισχύουν τη δυναμικότητα στο βόρειο Ατλαντικό, η οποία αυτό το καλοκαίρι ήταν αυξημένη κατά 3%, ενισχυμένη από τις χαμηλές τιμές καυσίμων. Ως αποτέλεσμα, τα αεροσκάφη μεταφερουν λιγότερο κόσμο σε σχέση με 2 χρόνια πριν, όταν ο συντελεστης βάρους στις υπερατλαντικές πτήσεις ήταν στο 90%, έναντι του 87% φέτος.

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»