Ευκαιρία για την Τουρκία η κρίση στην Ελλάδα- ενθαρρύνει τον εσωτερικό τουρισμό, προσδοκά μερίδιο από όσους δεν έρθουν

02-07-15 | ΑΓΟΡΕΣ

Επιλύθηκε το τεχνικό πρόβλημα που "έρριχνε" το σύστημα έκδοσης visa στο ελληνικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης για τους Τούρκους τουρίστες που θέλουν να έρθουν στη χώρα μας. Αυτό γνωστοποίησε χθες Τετάρτη με γραπτή του δήλωση στα τουρκικά ΜΜΕ ο Έλληνας Πρέσβης στην Τουρκία κ.Κυριάκος Λουκάκης, διαψεύδοντας τουρκικά δημοσιεύματα ότι το πρόβλημα οφείλονταν στη γενικότερη οικονομική κρίση στη χώρα μας.

Με την ευκαιρία ο κ.Λουκάκης επανεβεβαιώνει ότι οι Τούρκοι πολίτες είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα και ότι οι Προξενικές Αρχές καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διευκολύνουν την είσοδό τους στη χώρα μας, "μέσα σε ένα πνεύμα φιλοξενίας και καλής γειτονίας, αντανακλώντας τις φιλικές σχέσεις μεταξυ των δυο λαών".

Το πρόβλημα με το σύστημα, πάντως, αξιοποιήθηκε δεόντως από Τούρκους παράγοντες και τουρκικά μέσα ενημέρωσης, με πιο χαρακτηριστική τη δήλωση του προέδρου του τουρκικού Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων (TURSAB), Başaran Ulusoy, ο οποίος απέδωσε το πρόβλημα, που δημιουργήθηκε στην έκδοση βίζας, στο ότι οι υπάλληλοι του ελληνικού Προξενείου στην Κωνσταντινούπολη δεν πληρώνονται καλά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν έχουν και πολύ όρεξη για δουλειά...

Να πούμε ότι ο κ.Başaran Ulusoy είναι από τους μεγαλύτερους τουριστικούς επιχειρηματίες της Τουρκίας, με άμεση πρόσβαση στον Ερντογάν και διαθέτει, μεταξύ άλλων, 2.500 τουριστικά λεωφορεία, πολλά από τα οποία εξυπηρετούν τον οδικό τουρισμό των Τούρκων στη χώρα μας.

Ο κ.Olusoy είπε ακόμη ότι φέτος υπήρχαν εκτίμήσεις για 1 εκατ. Τούρκους επισκέπτες στην Ελλάδα (από 750.000 πέρυσι), αλλά η κορύφωση της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας και τα προβλήματα στην έκδοση βίζας μπορούν να κρατήσουν πολλούς Τούρκους στο εσωτερικό της χώρας για διακοπές. Άλλωστε, λόγω των μειωμένων αφίξεων από διάφορες αγορές, η Τουρκία ενθαρρύνει φέτος τον εσωτερικό τουρισμό. Ο πρόεδρος της TURSAB υπογράμμισε, επίσης, ότι η Τουρκία προσδοκά να προσελκύσει τουρίστες, που σχεδίαζαν να έλθουν στην Ελλάδα και λόγω της κρίσης θα αλλάξουν προορισμό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ σε τουρκικά ΜΜΕ, έχουν κλεισθεί ραντεβού για θεωρήσεις στις 20 Ιουλίου και 3 Αυγούστου, κάτι που ωθεί ενδιαφερόμενους Τούρκους να αλλάξουν προορισμό (επιλέγοντας κυρίως την Ιταλία).

Ο κ.Χατζηκωνσταντίνου

Όπως είπε στο tornosnews, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης κ.Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, λόγω του Ραμαζανίου, που τελειώνει στις 16 Ιουλίου, έρχονταν στην Ελλάδα περίπου 10.000 Τούρκοι τουρίστες σε προορισμούς σε όλον τον άξονα της Εγνατίας οδού, φτάνοντας μέχρι την Κέρκυρα. Η αργία του Ραμαζανιού, εξάλλου, έφερνε πολλούς Τούρκους στη Μύκονο και Ρόδο.

Υπάρχουν φόβοι ότι λόγω της κρίσης και των προβλημάτων στην έκδοση βίζας ο αριθμός αυτός ενδέχεται φέτος να συρρικνωθεί.

Ο κ.Αμοιρίδης

Η φετινή σεζόν προδιαγράφονταν εξαιρετική για τον τουρισμό της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπως είπε στο tornosnews ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ.Μιχάλης Αμοιρίδης. Τα στοιχεία έδειχναν αυξήσεις άνω του 20% από Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία και Τουρκία, ενώ οι προερχόμενοι από Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη είχαν αύξηση άνω του 10%.

Τώρα καταγράφονται ακυρώσεις Ελλήνων, Ρουμάνων και άλλων Ευρωπαίων, πιθανότατα και από την Τουρκία εάν δεν επισπευσθεί η έκδοση βίζας, με φόβους για μία άνευ προηγουμένου ζημιογόνα χρονιά.

 

 

διαβάστε ακόμα

Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ
MyCoast: | Η νέα ψηφιακή εφαρμογή για την τήρηση της νομιμότητας σε αιγιαλό και παραλίες
Τουρισμός | "Διασκεδάστε με σεβασμό" στις Βαλεαρίδες Νήσους - η νέα καμπάνια για υπευθυνότητα των τουριστών
Έρευνα: Μεγαλώνει το «παράθυρο» κρατήσεων στα ταξίδια – Η Ευρώπη πρωταθλήτρια
Έντονη ζήτηση για ταξίδια στην Αμερική το 2024
HolidayCheck: Εκδήλωση στην Κρήτη για την τοποθέτηση των ξενοδοχείων στις γερμανόφωνες αγορές