Α. Ζαμπέτας: Κίνδυνος να χαθούν 50.000 τουρίστες εξαιτίας του νέου νόμου για τα τροχόσπιτα

20-05-25 | ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκτός της πίτας των 120 δισ. ευρώ που παράγει η Ευρωπαϊκή βιομηχανία τροχόσπιτων και ρυμουλκούμενων, και των τουλάχιστον 7 εκατ. Ευρωπαίων που ταξιδεύουν με αυτά, κινδυνεύει να βρεθεί η Ελλάδα εξαιτίας του νέου νόμου 5170/2025, σύμφωνα με τον έμπορο τροχόσπιτων Αντώνη Ζαμπέτα.

Σε δηλώσεις του στην Naftemporiki TV, ο κ. Ζαμπέτας, επισημαίνει ότι ο νόμος απαγορεύει τη στάθμευση αυτοκινούμενων σε παραλίες, αιγιαλούς και κάθε κοινόχρηστο χώρο, εκτός κι αν αυτό επιτρέπεται από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας – δηλαδή ουσιαστικά μόνο εντός πόλης -έως 24 συνεχείς ώρες- όπου ωστόσο δεν υπάρχουν κάμπινγκ.

«Ως κοινότητα, ως έμποροι, ως φυσιολάτρες διαφωνούμε κάθετα με αυτό το καθεστώς. Θέλουμε τα αυτοκινούμενα να επισκέπτονται τη χώρα ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα, που προβλέπουν τη στάθμευση για όσα είναι έως 7,5 τόνους και χωρίς περιορισμό όταν το ρυμουλκούμενο είναι “κοτσαρισμένο” στο αυτοκίνητο. Τα οχήματα αυτά μπορούν να επισκέπτονται Μουσεία, παραλίες και άλλους χώρους και το βράδυ να διανυκτερεύουν σε οριζόμενο χώρο που η Ελλάδα όμως δεν διαθέτει», υπογράμμισε.

Ο νόμος 5170/2025 απαγορεύει τη στάθμευση ακόμα και σε δημόσια ή δημοτικά πάρκινγκ ή θέσεις στάθμευσης σε δημόσιο δρόμο, με τα πρόστιμα για τους παραβάτες να είναι υψηλά καθώς κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης έως 3 μήνες και πρόστιμο 300 ευρώ ανά άτομο.

«Τιμωρούνται οι 50.000 τουρίστες με τροχόσπιτα που επισκέπτονται τη χώρα»

Παράλληλα, μέχρι πρόσφατα, ίσχυε ότι αν κάποιος δεν έκανε ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων ή τέντας μπορούσε να σταθμεύσει, όμως πλέον αυτό είναι παράνομο. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαμπέτας, «αντί οι αρχές να ασχοληθούν με το να περιορίσουν τους 1.000 κατασκηνωτές που στήνουν "τσαντιρομαχαλάδες", τελικά τιμωρούνται και εμποδίζονται οι 50.000 επισκέπτες που έρχονται ως τουρίστες με αυτοκινούμενα. Μόνο το κάμπινγκ του Αρμενιστή είχε πέρυσι 12.000 επισκέπτες».

Ως αποτέλεσμα, όπως επισήμανε ο ίδιος, το νέο καθεστώς διώχνει επισκέπτες από τη χώρα μας οι οποίοι αναζητούν διαφορετικούς προορισμούς, ενω και οι κοινότητες του τουρισμού τροχόσπιτων της Ευρώπης βγάζουν οδηγίες που αποτρέπουν τα ταξίδια στην Ελλάδα.

Ήδη, το τελευταίο δεκαπενθήμερο, σημείωσε, υπάρχουν ακυρώσεις κρατήσεων στην Ελληνική αγορά ενοικιαζόμενων τροχόσπιτων, μια αγορά η οποία ξεκίνησε να δραστηριοποιείται έντονα μετά το 2021 όταν υπήρξε μείωση σε φορολογικό επίπεδο. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει ο ίδιος, οι αστυνομικές αρχές, μη γνωρίζοντας πλήρως τη νομοθεσία, επιβάλουν πρόστιμα και απειλούν τους επισκέπτες με συλλήψεις.

Τι προβλέπει ο νόμος

Ο νόμος 5170/2025, στο άρθρο 27, παράγραφος 18, που ισχύει από 20/1/2025, προβλέπει ότι απαγορεύεται...

-Η εγκατάσταση σκηνών.

-Η στάθμευση τροχόσπιτων (ρυμουλκούμενων, ημιρυμουλκούμενων και αυτοκινούμενων) σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημόσιων δασών, γενικά σε κοινόχρηστους χώρους.

-η δωρεάν φιλοξενία πέραν του ενός τροχόσπιτου από ιδιώτες.

Κατά τη στάθμευση, ακόμα κι εκεί που επιτρέπεται από τον Κ.Ο.Κ., δεν επιτρέπεται η κατάληψη επιπλέον χώρου πέραν του οχήματος.

Προβλέπει ακόμα κυρώσεις όπως ποινή φυλάκισης έως 3 μήνες ή/και πρόστιμο 300 ευρώ ανά άτομο ή ανά κατασκηνωτικό μέσο ή ανά μεταφορικό μέσο

Η ποινή επιβάλλεται από το βεβαιούν την παράβαση αστυνομικό ή λιμενικό όργανο και εισπράττεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 104 του Κ.Ο.Κ.. Σε ελέγχους από μεικτά συνεργεία την ποινή του προστίμου επιβάλλει το αστυνομικό όργανο που παρίσταται κατά τον έλεγχο.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Τουρισμού υπογραμμίζει ότι η σχετική διάταξη έρχεται ουσιαστικά να εφαρμοστεί σε πλήρη εναρμόνιση με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο ως είχε νομοθετηθεί με το άρθρο 10 ν. 392/1976 και του άρθρου 7 ν. 4276/2014 σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η εγκατάσταση σκηνών ή στάθμευση τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημόσιων δασών, δάση, και εν γένει κοινόχρηστους χώρους, καθώς και η φιλοξενία πέραν του ενός τροχόσπιτου από καταστηματάρχες ή ιδιώτες.

Στόχος, αναφέρει η ανακοίνωση, είναι η προστασία του δημόσιου συμφέροντος και η θωράκιση της νομιμότητας.

Περαιτέρω, διευκρινίζει το Υπουργείο, στη διάταξη ρητά γίνεται μνεία ότι η στάθμευση επιτρέπεται και κατά τις διατάξεις του άρθρου 34 του ΚΟΚ, ήδη νομοθετημένου από το 1999, που διατηρείται σε ισχύ και αναφέρει: «…Στις κατοικημένες περιοχές απαγορεύεται η στάθμευση ρυμουλκούμενων, τροχόσπιτων και σκαφών, πέραν από 24 συνεχείς ώρες. Η στάθμευση αυτών μπορεί να πραγματοποιείται σε κατάλληλους περιφραγμένους χώρους που ορίζονται από τους οικείους δήμους ή κοινότητες...».

διαβάστε ακόμα

A.Φιορεντίνος | Ελλάδα πιο φιλική στους τουρίστες με επενδύσεις 380 εκατ. ευρώ σε υποδομές
Προβολή της Πάρου, της Σύρου και της Κιμώλου στην Ολλανδία
Εκδήλωση | «Το μέλλον και το παρόν της κρουαζιέρας στον Άγιο Νικόλαο»
2ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Ελληνικού “Έλλη Αλεξίου” | Γέφυρα αλληλεγγύης με τη Σίκινο την 28η Οκτωβρίου
SEAJETS | Aπό το Μαντούδι στις Σποράδες και τον Βόλο και τον Οκτώβριο
Τα ανεξάρτητα ξενοδοχεία της Ευρώπης είχαν το καλοκαίρι αύξηση κρατήσεων και πρόσθετων εσόδων
WTTC: Έλλειψη 43 εκατ. εργαζομένων στον Τουρισμό έως το 2035
Ο «Φάρος» ρίχνει... φως στον πρώτο εθνικό super-computer
British Airways | 850.000 θέσεις προς Ελλάδα το 2025, ενισχύοντας τη χειμερινή περίοδο
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην έκθεση IFTM Top Resa στο Παρίσι