Τουρισμός υγείας: Εθνικό σχέδιο ζητά η ΚΕΔΕ

08-01-18 | ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την ανάγκη ύπαρξης ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα προκειμένου να ενισχυθεί η εθνική οικονομία αλλά και η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, επεσήμανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γιώργος Πατούλης, μιλώντας απόψε στην ημερίδα με θέμα "Ιατρικός Τουρισμός και Τοπική Αυτοδιοίκηση".

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων στο πλαίσιο του «Money Show».

Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι τα έσοδα από τον τουρισμό υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια και πολλές χώρες έχουν ήδη εξελιχθεί σε σημαντικούς ιατρικούς προορισμούς. Η Ελλάδα διαθέτει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα προκειμένου να διεκδικήσει μια θέση στον χάρτη του παγκόσμιου ιατρικού τουρισμού (οι ιαματικές πηγές, το κλίμα, η υψηλή κατάρτιση επιστημονικού προσωπικού, το χαμηλό κόστος κ.ά.), ωστόσο οι μέχρι σήμερα πιστοποιημένες νοσοκομειακές μονάδες είναι ελάχιστες και ελάχιστα νοσοκομεία έχουν προχωρήσει σε συμφωνίες με κορυφαία διεθνή νοσοκομειακά ιδρύματα.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε από την έκθεση του World Travel Monitor που διεξήχθη από την IPK International για λογαριασμό της έκθεσης ITB Berlin, το 70% περίπου των διεθνών ταξιδίων στο εξωτερικό που εντάσσονται στην κατηγορία τουρισμού υγείας, έχουν ως βασικό κίνητρο την ευεξία και τις διακοπές spa και μόνο το υπόλοιπο 30% - σύμφωνα πάντα με την έκθεση - αφορούσε ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν για ιατρικούς λόγους. Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου ιατρικού τουρισμού στον κόσμο, με πάνω από 1 εκατ. ταξίδια υγείας και ευεξίας, και ακολουθούν οι ΗΠΑ και οι ασιατικές αγορές (Ν. Κορέα, Κίνα και Ιαπωνία). Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ρωσία βρίσκεται στη δεύτερη θέση, και στη συνέχεια η Γαλλία και η Ιταλία.

 

Πέντε δράσεις

Κατά τον κ. Πατούλη, εκτός από τον καθορισμό εθνικής στρατηγικής για την ανταγωνιστική τοποθέτηση της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά ιατρικού τουρισμού, απαιτούνται πέντε κύριες δράσεις:

- O καθορισμός εθνικής στρατηγικής για την ανταγωνιστική τοποθέτηση της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά ιατρικού τουρισμού, με συγκεκριμένη εστίαση σε προϊόντα και αγορές.
- Η καθιέρωση σύγχρονων πρακτικών στη διασφάλιση ποιότητας, την αδειοδότηση, και το πλαίσιο ελέγχων, ιδίως στην εξω-νοσοκομειακή περίθαλψη, που να περιλαμβάνει μητρώο ασθενών και διαδικασιών.
- Η εξειδίκευση του προσφερόμενου προϊόντος και η μείωση του κόστους μέσω οικονομιών κλίμακας στις κύριες θεραπείες και επεμβάσεις.
- Η αξιοποίηση διεθνών δικτύων για την προσέλκυση ασθενών.

- Ο συνδυασμός του ιατρικού προϊόντος με τις απαιτούμενες βοηθητικές υπηρεσίες για τους επισκέπτες-ασθενείς, που να περιλαμβάνει για παράδειγμα υποστήριξη σε πολλαπλές γλώσσες επικοινωνίας, υποστήριξη στη μεταφορά, διαμονή, online εξέταση, κοινή πρόσβαση στον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς από τους συνεργαζόμενους ιατρούς, και στενότερες σχέσεις με τον κλάδο του τουρισμού (π.χ., tourism wellness).
Χαιρετισμό στη ημερίδα απηύθυνε και ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Γιώργος Τζιάλλας, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία που έχει η πρωτοβουλία αυτή της ΚΕΔΕ, τονίζοντας ότι έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Ο κ. Τζιάλλας, επισήμανε τη σημασία του θεματικού αυτού τουρισμού ώστε να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος στη χώρα μας, κρίνοντας απαραίτητη τη συμβολή αυτοδιοίκησης και ιδιωτικού τομέα.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του  Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, δήμαρχο Λαγκαδά και Β' αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιάννη Καραγιάννη, 46 ιαματικές πηγές έχουν αναγνωρισθεί-πιστοποιηθεί πλήρως, ενώ στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία και για άλλες ογδόντα περίπου. Στόχος είπε, είναι η δημιουργία κλάδου ιαματικού τουρισμού υψηλού επιπέδου - ζήτησε δε, την υπογραφή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα επιτρέψει και να δρομολογηθούν οι σχετικές επενδύσεις για την αξιοποίηση αυτών των ιαματικών πηγών.

διαβάστε ακόμα

Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός