Royal Caribbean: Προειδοποίηση για επιπτώσεις στις Βαλεαρίδες από τον τουριστικό φόρο

24-05-18 | ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ

Ο πρόεδρος της μεγάλης μεγάλης εταιρίας κρουαζιέρας Royal Caribbean International, Michael Bayley, προειδοποιεί την κυβέρνηση των Βαλεαρίδων ότι ο διπλασιασμός του τουριστικού φόρου για τους τουρίστες στο νησί και τα κρουαζιερόπλοια που τέθηκε σε εφαρμογή αυτό το μήνα θέτει σε κίνδυνο το «χρυσό αυγό» του τουρισμού.

Τα επιχειρηματικά μοντέλα δημιουργούνται για μια μεγάλη περίοδο και όταν αλλάζουν τα δεδομένα αυτά μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τον τουρισμό, με αποτέλεσμα κανείς να μην κερδίζει ή κανείς να μην έχει καλά αποτελέσματα από τις αλλαγές αυτές, τόνισε.

Η πρόσφατη αύξηση του φόρου, με χρέωση 2 ευρώ στους ενήλικες επιβάτες κρουαζιέρας που καταφθάνουν στον προορισμό από το Μάιο έως τον Οκτώβριο, δεν ήταν κάτι θετικό, είπε. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι σύντομα όλος ο κλάδος της κρουαζιέρας θα διατυπώσει αντίστοιχο σκεπτικό.

Η δυσμενής κατάσταση δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο αλλά περισσότερο μακροπρόθεσμο, είπε. Παρότι υπάρχουν χρεώσεις και φόροι στις οικονομικές δραστηριότητες και όλοι είναι συμμορφωμένοι ως προς αυτά, όταν επιβάλλονται συγκεκριμένοι φόροι σε κλαδους και βιομηχανίες ξεχωριστά, αρχίζουν οι αντιδράσεις και κάτι τέτοιο δεν είναι ποτέ θετικό, δήλωσε ο κ. Bayley.

Η αήξηση του φόρου, ο οποίος εισήχθη για πρώτη φορά το 2016, σημαίνει ότι, για πρώτη φορά, οι επιβάτες κρουαζιέρας χρεώνονται ανεξάρτητα από τη διάρκεια της επίσκεψής τους, ενώ προηγουμένως χρειαζόταν να καταβάλλουν φόρο εφόσον το πλοίο έμενε στο λιμάνι για περισσότερες από 12 ώρες.

Οι επιβάτες πλοίων που κάνουν homeporting στα νησιά των Βαλεαρίδων (όπως το Marella Explorer της Marella Cruises) εξαιρούνται της χρέωσης.

Ο κ. Bayley αποκάλυψε ότι η εταιρία του θα συναντηθεί με την Παγκόσμια Ένωση Κρουαζιέρας, CLIA, προκειμένου να συζητήσει το νέο φόρο και να βρει μια λύση.

διαβάστε ακόμα

Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ
MyCoast: | Η νέα ψηφιακή εφαρμογή για την τήρηση της νομιμότητας σε αιγιαλό και παραλίες
Τουρισμός | "Διασκεδάστε με σεβασμό" στις Βαλεαρίδες Νήσους - η νέα καμπάνια για υπευθυνότητα των τουριστών
Έρευνα: Μεγαλώνει το «παράθυρο» κρατήσεων στα ταξίδια – Η Ευρώπη πρωταθλήτρια
Έντονη ζήτηση για ταξίδια στην Αμερική το 2024
HolidayCheck: Εκδήλωση στην Κρήτη για την τοποθέτηση των ξενοδοχείων στις γερμανόφωνες αγορές
Ε.Ξ. Ρόδου | Αίτημα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για Τμήμα Σπουδών Φιλοξενίας στη Ρόδο
H Πάρος φιλοξένησε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας OPTIMIST–U13
Airbnb: Έκδοση Καλοκαιριού 2024 | Εξαιρετικές εμπειρίες από τους σπουδαιότερους θρύλους του κόσμου
Αλλάζουν τα πάντα στην παραλιακή Βάρκιζας - Σουνίου | 10 + 1 κυκλικοί κόμβοι και ποδηλατόδρομος