Ε.Ε. | Οι 3 λόγοι ανησυχίας για τη συμφωνία ITA Airways και Lufthansa

30-03-24 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με την προτεινόμενη συμφωνία μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών ITA Airways και Lufthansa, με την Επίτροπο Ανταγωνισμού, κα Margarethe Vestager, να εκφράζει τις ανησυχίες της, μέσω γραπτής επιστολής 200 σελίδων, προς τις σχετικές εταιρείες.

Με αυτόν τον τρόπο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβάλλει τρεις κύριους λόγους ανησυχίας: πιθανές αυξήσεις τιμών, κίνδυνος μείωσης του ανταγωνισμού και επιρροή στο αεροδρόμιο Linate του Μιλάνου, εις βάρος άλλων αερομεταφορέων. Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, περίπου 39 δρομολόγια, συμπεριλαμβανομένων 12 πτήσεων μικρών αποστάσεων και 8 διεθνών δρομολογίων, θα μπορούσαν να επηρεαστούν από την προτεινόμενη συγχώνευση, εκφράζοντας ανησυχίες για τον ανταγωνισμό και την πρόσβαση στην αγορά.

Η συγχώνευση μεταξύ της Ita Airways και της Lufthansa παραμένει υπό αμφισβήτηση, με την ΕΕ να αναζητά λύσεις που θα εξυπηρετούν το συμφέρον του ανταγωνισμού και της αγοράς, ενώ η Ιταλική Kυβέρνηση υποστηρίζει τη συμφωνία ως προς το κοινό καλό. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Matteo Salvini, αντέδρασε έντονα χαρακτηρίζοντας τις αντιρρήσεις της ΕΕ ως "ευρωτρέλα", και επισήμανε τη σημασία της συμφωνίας για την Ιταλία και την Ευρώπη.

Η προτεινόμενη συγχώνευση μεταξύ της Ita Airways και της Lufthansa επηρεάζει, μεταξύ άλλων, και την αγορά του Μιλάνου, καθώς το αεροδρόμιο Linate αποτελεί έναν σημαντικό κόμβο αεροπορικών επιβατικών υπηρεσιών στην περιοχή. Ειδικότερα, οι ενδεχόμενες επιπτώσεις αφορούν στα ακόλουθα:

- Δεσπόζουσα Θέση στο Αεροδρόμιο Linate. Μία από τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η πιθανή δημιουργία ή ενίσχυση μιας δεσπόζουσας θέσης στο αεροδρόμιο Linate του Μιλάνου λόγω της συγχώνευσης, η οποία θα μπορούσε να παρεμποδίσει την πρόσβαση άλλων αεροπορικών εταιρειών στην αγορά.

-Μείωση του Ανταγωνισμού. Με τη συγχώνευση των δύο αεροπορικών εταιρειών, υπάρχει η πιθανότητα μείωσης του ανταγωνισμού σε διάφορες αεροπορικές δραστηριότητες στο Μιλάνο και στην ευρύτερη περιοχή.

-Πτήσεις και Συνδέσεις. Η συγχώνευση ενδέχεται να επηρεάσει τις πτήσεις και τις συνδέσεις από και προς το αεροδρόμιο Linate, εισάγοντας περιορισμούς ή αλλαγές στις δρομολογήσεις και τις υπηρεσίες που προσφέρονται.

Συνολικά, η συγχώνευση αυτή έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το τοπίο της τοπικής αεροπορικής αγοράς, επηρεάζοντας τον ανταγωνισμό, την προσβασιμότητα και τις επιλογές των επιβατών. Σύμφωνα με ιταλικά δημοσιεύματα απομένει περίπου ένας μήνας, έως τις 26 Απριλίου για να βρεθεί μια οριστική λύση στο θέμα.

 
 
 
 
 
 

διαβάστε ακόμα

Δημοπρασία πολυτελών ακινήτων από τον Οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο - Μετέχει και βίλα στη Μύκονο
Kατεδάφιση αυθαιρέτου σε παραλία του Λαγονησίου - Αλλαγή χρήσης από ξενοδοχείο σε μονάδα ηλικιωμένων
Υπουργείο Τουρισμού | Συνεργασία με την easyjet - 2,4 εκατ. επιβάτες στην Ελλάδα το 2024
Δόμνα Μιχαηλίδου: «Πυξίδα, για το ναυτικό επάγγελμα, ο μαθητικός διαγωνισμός ζωγραφικής του ΝΑΤ»
EE: Ανάπτυξη 2,2% στην Ελλάδα, «αγκάθι» ο πληθωρισμός
Τροποποιείται το πρόγραμμα «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα»
ΞΕΕ/ 5o Idea Platform: 14 ομάδες ολοκλήρωσαν τον Νεανικό Διαγωνισμό Καινοτομίας
Allianz: H Αθήνα στους 10 κορυφαίους προορισμούς των Αμερικανών στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2024
FedHATTA & ΗΑΤΤΑ διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο τουριστών από την Κινεζική αγορά για την Ελλάδα
Τουρισμός: Μεγάλη στροφή στα Ευρωπαϊκά ταξίδια εκτός υψηλής σεζόν – Επηρεάζεται και η Ελλάδα