Επιστροφή στα κέρδη για την ισπανική εταιρεία διαχείρισης υποδομών αεροδρομίων AENA

01-08-22 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Η κορυφαία εταιρία διαχείρισης υποδομών αεροδρομίων, ως προς τον όγκο επιβατών παγκοσμίως, AENA, κατάφερε να αποκομίσει κέρδη αξίας 163,7 εκατ. ευρώ, για το πρώτο εξάμηνο του 2022, σε αντίθεση με την ίδια χρονική περίοδο του 2021, κατά την οποία είχε εμφανίσει ζημίες, ύψους 346,4 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την ισπανική Εθνική Επιτροπή Αγοράς Αξιών.

 Με αυτό τον τρόπο, η ΑΕΝΑ επέστρεψε στα κέρδη, έπειτα από 8 τρίμηνα ζημιών και, συγκεκριμένα από το πρώτο τρίμηνο του 2020, όταν ξεκίνησε η πανδημία. Ακόμη, ο αριθμός των επιβατών αυξήθηκε, κατά 287,7%, στην Ισπανία, το πρώτο εξάμηνο του έτους, φτάνοντας τα 104,9 εκατ., μέγεθος, που αντιστοιχεί στο 82% της κίνησης των πρώτων έξι μηνών του 2019, πριν από την έναρξη της πανδημίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι η εν λόγω αύξηση των επιβατών είναι γενικευμένη σε όλα τα αεροδρόμια και αφορά όλα τα είδη κίνησης. Ειδικότερα, η εγχώρια κίνηση αυξήθηκε, κατά 142,6%, ενώ η διεθνής κίνηση σημείωσε άνοδο ύψους 469%.

Με την συμπερίληψη των στοιχείων του αεροδρομίου στο Luton (Λονδίνο) και τα 6 αεροδρόμια της AENA Brasil, ο αριθμός των επιβατών ανέρχεται στα 117,3 εκατ., γεγονός, που υποδηλώνει αύξηση, ύψους 257,3%, σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο του 2021 και αποτελεί το 81,8% της κίνησης της αντίστοιχης περιόδου του 2019. Σε ανακοίνωσή της, η εταιρία επισήμανε ότι, έπειτα από το έκτο κύμα Covid-19, η τρέχουσα κατάσταση με την πανδημία, έχει επιτρέψει την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, που εμποδίζουν την κινητικότητα των ατόμων, δεδομένο, που έχει βελτιώσει τα επίπεδα κίνησης του α’ εξαμήνου αυτού του έτους, σε σχέση με τα αποτελέσματα που, αρχικά, ανέμενε.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχει αυξήσει τις προβλέψεις της, αναφορικά με τον όγκο των επιβατών και, πλέον, υπολογίζει ότι θα ανέλθει στο 75% με 85% της κίνησης του 2019. Η ανάκαμψη της αεροπορικής κίνησης διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στον διπλασιασμό των εσόδων της εταιρείας, τα οποία έφτασαν τα 1,72 δις ευρώ. Τέλος, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων επέστρεψαν σε θετικά επίπεδα, φτάνοντας τα 631,3 εκατ. ευρώ.

Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μαδρίτη.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

διαβάστε ακόμα

Κρήτη | Φιλοξενία τουριστικών πρακτόρων από τη Ν. Αφρική και πανεπιστημιακού/αρθρογράφου ΑμεΑ
Επικυρώθηκε ο πίνακας επιτυχόντων στο πρόγραμμα κατάρτισης στο επάγγελμα του ξεναγού στο Α.Π.Θ.
Booking.com | Όλες οι νέες τάσεις στα οικογενειακά ταξίδια το 2024: Α.Ι., νταντάδες στις διακοπές και οι νέοι jet setters
Τα 4 ξενοδοχειακά deals στο α΄ 4μηνο του 2024
ΣΥΡΙΖΑ | Κίνδυνος απώλειας γαλάζιων σημαιών από τις ελληνικές παραλίες
KAYAK: Το Ηράκλειο Κρήτης στους 10 πιο περιζήτητους προορισμούς των Γερμανών για το καλοκαίρι του 2024
Δεύτερο Elia Lesvos Confest "Ελαιόλαδο και Υγεία" - φιλοξενείται σε ελαιοτριβείο της οικογένειας Ελύτη
Transavia France: Νέα χειμερινή σύνδεση Τουλούζη – Ντουμπάι - Αθήνα
Βενετία | Το τέλος εισόδου απέφερε στο Δήμο έσοδα 7 μηνών μέσα σε 8 ημέρες!
Τζουμέρκα | Πώς ο «Μύλος Κλίφκης» θα μετατραπεί σε χώρο εστίασης, αναψυχής και εναλλακτικού τουρισμού