Iσπανία: Γολγοθάς για τους επιβάτες στα αεροδρόμια από τις απεργίες και την έλλειψη προσωπικού

12-07-22 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

H έλλειψη προσωπικού και οι απεργίες οδηγούν σε αναστολή περισσότερων από 40.000 προγραμματισμένων πτήσεων στην Ευρώπη, εκ των οποίων οι 25.000 αφορούν τις αεροπορικές εταιρίες British, Lufthansa και Easyjet, όπως και σε πολλές καθυστερήσεις και προβλήματα με τις αποσκευές.

Η Easyjet καλείται να αντιμετωπίσει νέες απεργίες από τα μέλη του πληρώματος καμπίνας σε ισπανικές της βάσεις στις 15, 16, 17, 29, 30 και 31 Ιουλίου. Η ισπανική συνδικαλιστική οργάνωση USO (Unión Sindical Obrera) ζήτησε αυξήσεις στους μισθούς της εταιρίας, έτσι ώστε να πλησιάσουν τα επίπεδα των μισθών της Γαλλίας και της Γερμανίας. Αν και η Easyjet είναι θετική σε διαπραγματεύσεις περί μισθολογικών βελτιώσεων, επισημαίνει ότι οι βελτιώσεις αυτές θα έχουν ως γνώμονα την ισπανική αγορά και όχι τις αγορές άλλων κρατών. Επιπλέον, οι 6 ημέρες απεργίας στις 10 ισπανικές βάσεις της Ryanair, εταιρίας, που ηγείται στη χώρα ως προς τον όγκο επιβατών, προκάλεσαν 200 ακυρώσεις και καθυστερήσεις σε 1.250 πτήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις USO (Unión Sindical Obrera) και Sitpla (Sindicato Independiente de Tripulantes de Cabina de Pasajeros de Líneas Aéreas), γνωστοποίησαν τις επόμενες 12 προγραμματισμένες απεργίες τους στις 12, 13, 14, 15, 18, 19, 20, 21, 25, 26, 27 και 28 Ιουλίου, καθώς ζητείται από την αεροπορική εταιρία να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις για συμφωνία με τα δύο αυτά συνδικάτα. Η γαλλική Transavia, η οποία ανήκει στον όμιλο Air France – KLM και έχει ισχυρή ανάπτυξη στην Ισπανία, έχει δεσμευτεί να καταβάλει μπόνους και έχει έρθει σε συμφωνία με το κύριο συνδικάτο CGT (Confederación General del Trabajo). Αυτό το γεγονός, όμως, δεν εξαλείφει την πιθανότητα απεργίας, καθώς η γαλλική αεροπορική εταιρία βρίσκεται υπό την απειλή απεργίας των μελών του πληρώματος καμπίνας, μέσω ενός άλλου συνδικάτου, του SNPNC (Εθνικού Συνδικάτου Αεροσυνοδών, Syndicat national du personnel navigant commercial).

Τέλος, στην Ισπανία, οι μεγάλες ουρές στον έλεγχο διαβατηρίων στα τουριστικά αεροδρόμια τον προηγούμενο μήνα, που δημιουργήθηκαν λόγω της έλλειψης αστυνομικού προσωπικού, προκάλεσαν αυξημένες πιέσεις στις αεροπορικές εταιρίες, ιδίως στην μεγαλύτερη ισπανική Iberia.

(*) Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μαδρίτη. 

διαβάστε ακόμα

Πράσινο φως στην πρόταση της ΤΕΜΕΣ για ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα
Δύο Ελληνικές παραλίες στις 50 καλύτερες στον κόσμο για το 2024 – 7 κορυφαίες στην Ευρώπη
Η τηλεργασία «απειλεί» καντίνες και κυλικεία
Σε ψηφιακή αποτύπωση το «Πολιτιστικό Καλεντάρι Πιερίας»
BTW | Επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία από την αύξηση του αεροπορικού φόρου
Ponant: Κρουαζιέρες στα Ελληνικά νησιά με αναχώρηση από Αθήνα
19,5 εκατ. θέσεις, που καλύπτουν 47 χώρες, διαθέτει το 2024 η AEGEAN
Γερμανικός Τύπος | Ελλάδα: Εξαήμερο κατά των ελλείψεων εξειδικευμένου δυναμικού;
Τουρκικός τουρισμός | +13,2% οι αφίξεις, +5,4% τα έσοδα το α' τρίμηνο
FootGolf με τη συμμετοχή των Euro 2004 Legends στο Porto Carras Pro-Am Aegean Mini Tour